Dodaj do ulubionych

Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec"

26.11.05, 20:09
Przepis otrzymałam jakiś czas temu od Pani , która zajmuje się na wsi
pieczeniem placków na wesela. Ponieważ nie przepadam za taką "weselną
twórczością cukierniczą" długo zwlekałam z wypróbowaniem przepisu ale dziś
spróbowałam i jest przepyszny i wbrew pozorom bardzo łatwo się go
przygotowuje . Polecam bo warto :)

Czterowarstwowiec (choć gdyby policzyć polewę to nawet pięcio-)

I warstwa - ciasto kruche: 2 szklanki mąki
15 dkg margaryny
12 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
II warstwa - masa jabłkowa:1 kg jabłek
ew. cukier do smaku
III warstwa - ciasto kokosowe:4 białka
20 dkg cukru kryształu
15 dkg kokosu
sok z 1 cytryny
IV warstwa - ciasto kakaowo-orzechowe:4 jajka
12 dkg cuku pudru
15 dkg zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
polewa: 5 dkg margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
6 łyżek cukru pudru

Zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim formę (taką dużą prostokątną)uprzednio
wyłożoną pergaminem.Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o największych oczkach i
usmażyć dodając ewentualnie cukier do smaku jeśli jabłka są
kwaśne.Przestudzić i wyłożyć na kruche ciasto , wyrównać. Na ciasto kokosowe
białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier , jeszcze chwilę ubijać , dodać
mąkę , sok z cytryny i kokos , wymieszać i wyłożyć na masę jabłkową.
Składniki na ciasto orzechowe zmiksować i wylać na ciasto kokosowe.Piec ok.
60 - 90 min. w 180 stopniach. Jeśli po dotknięciu ciasto jest sprężyste to
znaczy że jest gotowe. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą (wszystkie
składniki na polewę zagotować razem , lekko ostudzić i jeszcze ciepłą polać
ciasto).

Smacznego!

Jeśli ktoś pokusi się o upieczenie to jestem bardzo ciekawa opinii.

Aga
Obserwuj wątek
    • adamis16 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 26.11.05, 20:35
      W sładzie III warstwy nie podałaś mąki, natomiast w opisie przygotowania
      warstwy kokosowej jest mąka. Sprecyzuj - jaka ilość. Ta III warstwa wydaje się
      zbyt lekka, żeby można było zalać ją bez "uszczerbku" masą kakaowo-orzechową
      (przecież to się zapadnie).
      • multiaga Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 26.11.05, 20:42
        Oczywiście w warstwie kokosowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

A warstwy się nie zapadną , tylko trzeba wylać ciasto orzechowe w kilku
        miejscach albo lepiej nałożyć łyżką w kilku miejscach a pożniej delikatnie
        rozsmarować bo jeśli wylejemy całość w jedno miejsce i będziemy próbowali
        rozsmarować to rzeczywiście się zapadnie. Mnie się udało bez zbytniego trudu a
        nie jestem specjalnie biegła w pieczeniu, troszkę przy jednym brzegu się
        rozmazało ale polewa wszystko ukryje a smak przez to nie będzie gorszy

pozdrawiam
        Aga
        • Gość: adamis16 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.11.05, 20:58
          Dzięki, jutro biorę się do roboty, bo przepis wydaje się arcyciekawy, mam
          nadzieję, że równie smakowity. Ta różnorodność smaków w jednym cieście. życz mi
          powodzenia.
          Pozdrawiam.
          Ania
          • multiaga Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 26.11.05, 21:00
            Życzę powodzenia i napisz jak się udało :)
            • adamis16 Re: do Agi 30.11.05, 14:37
              Cześć!
              Robiłam ciacho w niedzielę, oczywiście dziasiaj nie ma nawet okruszków. Domowe
              łasuchy zrobiły czystkę. Aga! Ciasto jest super bomba. Niekłopotliwe w
              przyrządzeniu, cudnie smakuje, pięknie wygląda. To będzie mój popisowy wypiek.
              Dziękuję Ci za przepis. Gdbyś miała coś równie atrakcyjnego, podziel się z
              forumowiczami.
              Buziaki.
              Ania
              • multiaga Re: do Agi 30.11.05, 21:52
                Fajnie że Tobie też smakowało :)
    • Gość: Mira Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.btk.net.pl 30.11.05, 15:36
      Bardzo ciekawy przepis, mam tylko jedno pytanie;czy ciasta kruchego nie trzeba
      przed położeniem jabłek podpiec? Kiedyś nie podpiekłam do szarlotki i zrobiło
      się zakalcowate.Pozdrawiam.
      • multiaga Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 30.11.05, 21:50
        Ja też do tej pory nie miałam dobrych doświadczeń z kruchym ciastem na spodzie
        placka ale tutaj nic nie trzeba podpiekać i nie ma zakalca
        • catalinka Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 01.12.05, 12:00
          Ja jednak chyba podpiekę, bo mój piekarnik trochę od spodu źle dopieka więc
          właściwie kruche ciasto podpiekam zawsze(sernik, jabłecznik itd.). Potem nawet
          jeszcze piekę sam dół i dopiero jest super dobre. Dawniej właśnie kruche na
          dole było ciapowate. Pozdrawiam
          Kasia
          • Gość: adamis16 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.p.lodz.pl 01.12.05, 14:09
            Ciasto z warstwy I pięknie się dopieka, bez konieczniości podpiekania przed
            położeniem jabłek. Nie jest to przecież typowe ciasto kruche (które czasami
            rozmięka pod wpływem owoców, i wydaje się niedopieczone), tylko półkruche. Jest
            tu proszek do pieczenia, który powoduje, że ciasto pięknie rośnie, nawet pod
            kolejnymi warstwami. Jak dla mnie ta warstwa była nawet ciut za wysoka. Odwagi
            i powodzenia.
            Ania
    • Gość: marzena Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.telpol.net.pl 01.12.05, 14:16
      Mam pytanie!Czy to ciasto w efekcie nie jest troche przesłodzone. Tyle warstw i jeszcze polewa.Chodzi mi o to czy nie jest za slodkie.
      • Gość: adamis16 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.p.lodz.pl 01.12.05, 14:19
        Ja zrobiłam bez polewy, a jak ktoś nie lubi zbyt słodkiego,to radzę zawsze
        dawać trochę mniej cukru (też tak praktykuję).
      • multiaga Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 01.12.05, 14:21
        Moim zdaniem nie jest za słodkie , jest "w sam raz" ale ja nie słodziłam jabłek
        przy smażeniu bo uznałam że są dosyć słodkie.
    • brynia2 Jaka blaszka? 01.12.05, 14:22
      Mam kilka prostokątnych blach. Czy można prosić autorkę o wymiary w
      centymetrach, bo dokładna i przezorna jestem.
      • multiaga Re: Jaka blaszka? 01.12.05, 14:32
        Ja piekłam w blaszce 24 cm x 40 cm i chyba taka jest najlepsza.Placek jest dość
        wysoki ale taki ma być .

pozdrawiam
        Aga
        • Gość: bozena Re: Jaka blaszka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 15:19
          a co z kokosem czy mam rozumiec ze to sa wiorki kokosowe?
          • multiaga Re: Jaka blaszka? 01.12.05, 15:20
            oczywiście chodzi o wiórki kokosowe
            • bozenar1 Re: Jaka blaszka? 01.12.05, 15:22
              Dzieki upieke go na pewno na niedziele,juz mi slinka cieknie!!!!!!!!!!!!
        • brynia2 Re: Dziękuję ślicznie 01.12.05, 15:23
          • multiaga Re: Dziękuję ślicznie 01.12.05, 15:29
            To dajcie znać dziewczyny jak wam poszło i czy smakowało bom strasznie
            ciekawa :)
            • catalinka Re: Dziękuję ślicznie 01.12.05, 18:58
              Ja też upiekę na niedzelę. Do moich dzieci przychodzą chrzestni z prezentami od
              Mikołaja. Pozdrawiam
              Kasia
            • Gość: bozenar1 Re: Dziękuję ślicznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 22:16
              Upieklam,ciasto-rewelacja!!!!!!!!!!!!!Polewa znakomita,jeszcze nigdy tak dobra
              mi nie wyszla,zawsze uzywalam margaryny a tu tylko woda,cukier puder i kakao.
              • brynia2 Re: Bozenar 03.12.05, 23:10
                przecież polewa w tym przepisie zawiera margarynę. Czy rzeczywiście zrobiłaś bez
                niej?
                • Gość: bozenar1 Re: Bozenar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.05, 11:54
                  Rzeczywiscie jest margaryna ale moja polewa bez tez sie udala,gapa ze mnie nie
                  ma co ale placek przepyszny!!!!!!!!!!!!
                  • brynia2 Re: Bozenar 04.12.05, 12:01
                    Czy Twoja polewa zgęstniała? Pewnie była błyszcząca? Taka bez tłuszczu jest
                    pewnie smaczniejsza. Może ja też tak zrobię, co Ty na to?
                    • Gość: bozenar1 Re: Bozenar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 17:20
                      Moja polewa byla calkiem w porzadku,ladnie dala sie rozsmarowac lyzka,co
                      dawniej mi sie nie udawaloi super zastygla na ciescie,male preoczenie a efekt
                      calkiem dobry.
    • brynia2 Jak upiekę, to zamelduję się 01.12.05, 20:21
      Pozdrawiam, Brynia
    • catalinka Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 04.12.05, 16:49
      Ja już zrobiłam. Wyszło świetne. Dzięki za przepis mam nowy popisowy numer na
      rodzinną Wigilię. Pozdraiwam
      Kasia
      • agnes7391 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 05.12.05, 22:11
        Wczoraj upiekłam to ciacho :-))) Jest świetne wszystkim smakowało jedliśmy
        jeszcze ciepłe:-))) Goraco polecam!!!
    • multiaga Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 06.12.05, 20:03
      Cieszę się że smakuje Wam tak jak i mnie. Swoją drogą jak to miło podać dobry
      przepis :)

Pozdrawiam Mikołajowo
      Aga
      • giga28 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 10.12.05, 18:00
        PYYYYYSSSSZZZZNNNNEEEE!!! Też upiekłam i nie jadłam czegoś tak pysznego !!!!
        POLECAM !!!
    • Gość: Irenka Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.12.05, 20:05
      Wczoraj zrobiłam rodzince smakował wysmienicie jest prosty w robieniu ,polecam
      na Boże Narodzenie lub Nowy Rok.
      • Gość: ania Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.chello.pl 13.12.05, 15:44
        Własnie w tej chwili "siedzi" w piekarniku.No,no zobaczymy.
        Napiszę.
        • Gość: ania Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.chello.pl 13.12.05, 17:28
          Niebo w gębie - nic dodac nic ująć.
    • Gość: Mira Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.btk.net.pl 18.12.05, 18:14
      Bardzo podobny przepis znajduje się w książce;103 ciasta siostry Anastazji; pod
      nazwą ,,Przekładany,, na str.26.Powyższy ma tylko zmniejszone proporcje.
    • Gość: Ewa a u mnie chyba nie wyszlo tak do konca.....:( IP: *.bytom.compnet.com.pl 18.12.05, 20:59
      zrobilam zgodnie z przepisem, pieklam nawet wiecej nic 90 minut w temperaturze
      180C i spod byl taki "rozlazły",że nie moglam wyciagnac z blachy bo sie
      rozwalal.
      Fakt nie dalam na papier pergaminowy, ale wydaje mi sie,że byloby jeszcze
      gorzej, bo papier przywarłby do ciasta i jadlibysmy go z papierem chyba.
      Ciekawe co żle zrobilam???????????
      W smaku bardzo dobre, pianka sprężysta i smaczna, tylko ta piewsza warstwa mi
      nie wyszla.
    • mmarusia moja opinia 19.12.05, 08:42
      Zrobilam.Jak napisalam na galerii potraw,gdzie umiescilam zdjecia,smak mnie nie
      powalil,ale ciasto nie jest zle.Jak dla mnie to jednak banal.Warto go
      zrobic,gdy trzeba lub sie chce cos slodkiego,a nie chce sie narobic.
    • tereza11 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 19.12.05, 08:45
      Tak zachwalacie to ciasto, że chcę go upiec na święta. Powiedzcie mi jeszcze
      kiedy go upiec i gdzie przetrzymywać aby w drugi dzień świąt było dobre. Jakie
      macie doświadczenia?
    • atyde80 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 20.12.05, 15:21
      Ja tez dołaczam do pytania kiedy go zrobic żeby był dobry na niedziele??? I
      jak te jabłka smażyc- na patelni? Jak długo?
    • Gość: Agata Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 17:57
      Witam też jestem zainteresowana kiedy najlepiej robić to ciasto oczywiście w
      odniesieniu do najbliższych świąt(widziałam w galerii zdjęć) i super wygląda!
      Czekam na odpowiedź i pewnie nie tylko zainteresowan ja;-) pozdrawiam.
      • atyde80 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 20.12.05, 18:00
        a gdzie można to ciasto zobaczyć w galerii.
        • anet22 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 20.12.05, 23:53
          A tu:
          Czterowarstowiec w galerii
      • multiaga Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 20.12.05, 18:00
        Ja będę piekła w piątek i będzie ok , to nie jest ciasto typu piernik - im
        dłużej stoi tym lepsze ale też nie robi sie na drugi dzień niesmaczne,
        najdłużej stało u mnie 3 dni (bo póżniej zostały okruszki) i było wciąż bardzo
        smaczne.

Cieszę się że tylu osobom smakuje ten placek
        pozdrawiam
        Aga
        • atyde80 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 20.12.05, 18:09
          Multiaga skoro jestes na necie to czy możesz mi napiszac jak to z tymi
          jabłkami.Juz pytałam wyzej ale nikt nie opowiada.Ja bede to twoje ciasto robic
          pierwszy razz na swieta( mam nadzieje ze mi sie uda) i nie wiem jak te jabłaka,
          czy na patelni czy w w garnku jak do szarlotki i jak długo je
          podgrzewac.Pozdrawiam
          • multiaga Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 20.12.05, 18:20
            Co do rodzaju jabłek to moim zdaniem wszystko jedno jakie bo robiłam kilka razy
            ten placek i za każdym razem dałam jabłka takie jakie miałam pod ręką i było
            OK , a co do tego jak długo smażyć jabłka - ile dokładnie minut to Ci nie
            powiem po prostu żeby były miękkie ja chyba smażyłam ok. 15 - 20 min . Jestem
            pewna że ci się uda - jak dotąd robiło to ciasto już wiele osób i tylko jednej
            coś nie wyszło ze spodem (podejrzewam że winny był piekarnik). Powodzenia.
            Jeśli byś miała jeszcze jakieś pytania to odpowiem wieczorem lub jutro.Aha ,
            jabłka chyba lepiej w garnku bo lepiej się je miesza - ale tak na prawdę to nie
            ma znaczenia jak chcesz na patelni to rób na głębokiej patelni.
            • atyde80 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 20.12.05, 18:33
              dziekuje bardzo za porady:)
    • Gość: bomi Re: które grzałki wlączyć ? IP: *.hyperion.pl / *.c207.msk.pl 20.12.05, 23:49
      Też się przymierzam na piątek. Chyba już wszystko wiem oprócz tego, które
      grzałki włączyć??? Czy górną i dolną czy tylko dolną a może termoobieg???
      Proszę o radę.
      Pozdrawiam
      • multiaga Re: które grzałki wlączyć ? 21.12.05, 16:22
        Ja piekę na dolnym poziomie piekarnika , grzałki górna i dolna bez termoobiegu.
        • mmarusia Re: które grzałki wlączyć ? 21.12.05, 18:47
          A ja pieklam na dolnym poziomie i z termoobiegiem-50min.
          Potwierdzam,ze im dluzej lezy tym jest lepszy,bo kruche ciasto na spodzie
          ladnie przechodzi sokiem z jablek.
    • figler Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 21.12.05, 19:07
      wyszedł-dzięki
    • guciaa Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 22.12.05, 12:01
      czy orzechy maja byc mielone na mąke?
      • multiaga Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 22.12.05, 12:14
        Nie musi to być koniecznie "mąka" ale im drobniej tym lepiej , ja mieliłam
        ostatnio w malakserze i nie zmieliły się dokładnie tylko trochę było w postaci
        takich malutkich kawałeczków - też było OK .
    • Gość: Alka Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 13:28
      Ale w piątek będzie ładnie pachniało! W całej Polsce będziemy
      piekły "czterowarstwowiec". Ja jeszcze upiekę "ciasto batonowe". Wesołych Świąt.
    • Gość: Bernadetta Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.05, 11:55
      Upiekłam czterowarstwowiec i nie jestem zachwycona. Może coś żle zrobiłam ale
      ta ostatnia, orzechowa warstwa wyszła jakaś taka twarda. Nie wiem, może za
      długo piekłam? Poza tym w porządku ale jadłam smaczniejsze ciasta.
      • Gość: guciaa Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: 213.199.202.* 26.12.05, 18:35
        upiekłam na świeta - wszystkim posmakował:) dziekujemy..do polewy na koniec
        wbijam jeszcze surowe jajko i roztrzepuje wtedy ładnie sie błyszczy, piekłam
        175 stopni, 50min z termoobiegiem, upiekło sie super - warstwa orzechowa wyszła
        pulchniutka:)
    • Gość: jak99 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.kom / *.os1.kn.pl 26.12.05, 19:25
      Upiekłam - strasznie słodki, nie polecam
    • aniger161 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 26.12.05, 22:36
      W smaku wyszedł dobry. Ale nie dał się kroić, kruszył się. Warstwa z kokosami
      wogólenie trzymała się całości.
    • Gość: maja58 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 27.12.05, 22:53
      U mnie też kokos odszedł od czekolady i pierwsza warstwa wyrosła za duża w
      porównaniu z całą resztą.Myślałam,że jest trochę inny.No nic czlowiek uczy się
      na błędach.
    • ewa.c3 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 28.12.05, 19:32
      15 dkg orzechów mielonych , to ile będzie na łyżki , bo w tej chwili nie mam
      wagi.I kolejna sprawa . Do masy orzechowej mają iść całe jajka od razu? czy
      najpierw je oddzielić i np ubic białka?.Wydaje mi się ,że to może byc bardzo
      płynne przy całych jajkach..??
    • grazkax Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 28.12.05, 23:18
      upieklam na swieta ,wyszedl super nic sie nie odzielalo ani kruszylo.warstwy
      byly spojne tylko troche ciensze, a to przez to ze moja blaszka jest wieksza.
      • ewa.c3 Re: Przepis na pyszny placek "Czterowarstwowiec" 29.12.05, 12:26
        Ja też piekłam i dodałam mniej cukru niż w przepisie. Zastosowałam przepis do
        polewy bez zmian i wyszła za słodka . Proponuje dużo orzechów w IV warstwie
        niezbyt zmielonych , bo wtedy ich nie czuć. Następnym razem nie dodam kokosów do
        III warstwy, bo nie przepadaja za nimi dzieciątka.Ogólnie niezłe ciasto. Tylko
        ta IV warstwa wyszła mi zbyt płynna i przy brzegach jest cienka , bo
        spłynęła.Mimo wszystko ciasto trzymało się dobrze. Zachęcam do zmniejszenia
        ilości cukru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka