999999e 29.11.05, 12:04 Czy ktos ma niezaweodny przepis na pierogi ktore zawsze sie udaja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Mamy. 29.11.05, 12:33 Wystarczy przejrzeć forum. Jest tego od...i jeszcze trochę na 1001 sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re: Pierogi na święta 29.11.05, 13:33 Brynia, właśnie wczoraj zrobiłam pierogi wg przepisu, który podałaś. Wyszły fantastyczne! Czy Ty je mrozisz? jeśli tak, to przed czy po gotowaniu? Pozdrawiam serdecznie - Ciebie również Banito! Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Pierogi na święta 29.11.05, 13:41 Bfinger, zawsze mrożę surowe pierogi, z różnym nadzieniem. Ostatnio dla sprawdzenia zamroziłam ruskie, już ugotowane, ale jeszcze są w zamrażalnkiu. Kiedyś, gdy je zużyję, to napiszę, czy to dobry sposób. Wiem, że gotowane też ludzie z forum mrożą i chyba są zadowoleni. O własnych efektach kiedyś dam znać. Możesz śmiało mrozić, układając w zamrażarce obok siebie, żeby nie dotykały się. Jak skamienieją, to do worka i po robocie. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re: Pierogi na święta 29.11.05, 14:07 pisz koniecznie, będę wypatrywać;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaparzoch1 Re: Pierogi na święta IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 14:01 Ciasto zaparzane na pierogi w/g przepisu Ady Biedrzyńskiej: 40 dk mąki ( ja daję poznańską pszenną), niepełna szklanka gorącej wody, płaska łyżeczka masła, szczypta soli, ewentualnie 1 jajko. Przesiewam mąkę, robię dołek, wlewam wodę ( koniecznie gorącą !), dodaje masło, solę, delikatnie mieszam. Cekam nieco aby przestygło. Można dosać jajko.Wyrabiam dokładnie aby było gładkie i lśniące, elastyczne. Pycha Przepis na samo ciasto, które zawsze mi wychodzi, a już zwłaszcza na Wigilię z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no znalazłam i musze to zrobic up IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 18:07 bedzie mi łatwiej Odpowiedz Link Zgłoś