Gość: kasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 18:32 Macie jakieś "babcine" domowe sposoby na przeziebienie, i innego rodzaju jesienne dziadostwa?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: domowe sposoby na choróbsko!!!-JAKIE 29.11.05, 18:35 Czosnek, czosnek, czosnek !! Walę wtedy czosnek , gdzie się tylko da, ale najczęściej i najchętniej robię grzanki z oliwą, pomidorem i dużą ilością czosnku. Poza tym syrop z cebuli, sok malinowy (tylko domowy), mleko z masłem i miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sosnowe pączki. 29.11.05, 18:38 Już co prawda za późno, ale zasypuje się je cukrem. Doskonały syrop na przeziębienie dla dzieci nawet. Drugi Babciny sposób to zielone orzechy włoskie pokrojone w ćwiartki i róznież zasypane cukrem. Sok z nich pomaga na wszelkiego rodzaju dolegliwości żołądkowe łacznie z tymi na tle nerwowym. Odpowiedz Link Zgłoś
bazylia7 czosnek, po trzykroc! 29.11.05, 18:36 i to natychmiast jak poczujesz sie troche nietak, przed lamaniem w kosciach trzy zabki, z sola czy jakimis piklami, ma chlebku, czy jakos tam po dwoch godzinach reka odjal sprawdzone wielokrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
pani.jola Re: domowe sposoby na choróbsko!!!-JAKIE 29.11.05, 19:56 Jeść cytrynę, duuuuuużo cytryny i uśmiechać się, dużo uśmiechu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: domowe sposoby na choróbsko!!!-JAKIE IP: 81.15.226.* 29.11.05, 20:01 nalewka imbirowa z miodem i cytryną! Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: domowe sposoby na choróbsko!!!-JAKIE 29.11.05, 20:08 ooo, tak, i imbir do herbaty z malinami koniecznie :) A z tą cytryną to nawet nie babciny sposób. Dawno temu, za czasów liceum, byłam na tzw wymianie u niemieckiej rodziny. Ojciec niemieckiej koleżanki był internistą, a ja któregoś dnia zaniemogłam gardłowo że śliny nie mogłam nawet przełykać. On, mając oczywiście w domu pół apteki, zalał mi gorącą wodą (ale nie wrzątkiem, bo zabija wit.c) pół cytryny i kazał wypić. Następnego dnia było znacznie lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg07 "eliksir" IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 30.11.05, 11:37 2 głowki czosnku wycisnac 3 cytryny wycisnąc 6 łyżek moidu najlepiej gryczany Wszystko zalac 1 szklanką zimnej gotowanej wody, przelac do słoika na 24 godz, zakrecic sloik. Potem przecedzic i pic 1 łyzke dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blablabla Re: "eliksir" IP: *.ipt.aol.com 30.11.05, 12:18 Cebula odlozona w brazowym cukrze. Dla nie lubiacych czosnku: cebule i czosnek zalac rosolkiem, dodac przyprawy i to co w lodowce i mamy zupke jak sie patrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sposób piwny moja kolezanka z niemiec preferuje IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 30.11.05, 12:35 A mianowicie,jak ją zaczyna łamac to kupuje 3 piwa ,podgrzewa je i takie gorace popija w przerwach m-dzy snem,oczywiscie zawala sie do wyrka.Przysiega,że to doskonały sposób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: moja kolezanka z niemiec preferuje IP: 213.31.229.* 30.11.05, 12:49 U nas sie do leczniczo-grzanego piwa dodawalo gozdzikow i anyzu gwiazdzistego, no i jeszcze miodu (ciut pozniej sie dodaje, nie jak piwo jest bardzo gorace). Normalnie to jedno na osobe wystarczy - zeby wypic 3 grzane piwa trzeba miec chyba tega glowe... Czerwone wino grzane w podobny sposob tez dziala bardzo rozgrzewajaco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedało sie wejsc kiedyś to zrobiłam t smierdziało aż na korytarzu IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 30.11.05, 12:33 Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 czosnek z przyjaciółmi 30.11.05, 12:56 czyli czosnek popijany ciepłym mlekiem (np. z miodem) wyciskane soki (wit. C) woda z miodem i sokiem z cytryny (czasem z odrobiną wódki) napar z lipy (napotny) napar z prawoślazu na kaszel inhalacje na katar lekkostrawne posiłki No i podstawa leżenie w ciepłym łózku, bez tego nic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola syrop cebulowy IP: *.star.ceti.pl / 62.121.129.* 30.11.05, 13:18 mama mnie nim raczyla jak bylam dzieckiem... do dzis nie jem cebuli w zadnej postaci, a to juz 30 lat minelo... cebula + cukier + fermentacja (tak to wspominam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: syrop cebulowy IP: 81.15.226.* 30.11.05, 15:22 a ja ten syrop cebulowy uwielbiałam i do dziś go czasem robie - tak dla smaku :) Odpowiedz Link Zgłoś
gingers73 zdrówka życzę 30.11.05, 15:27 czosnek herbata z cytryną i sokiem malinowym leżeć pod pierzynką sex ;) gorąca kąpiel Odpowiedz Link Zgłoś
gredos Re: domowe sposoby na choróbsko!!!-JAKIE 30.11.05, 15:43 spirytus z miodem. sprawdzone! zdrowka zycze i sciskam mocno gredos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j82 Re: domowe sposoby na choróbsko!!!-JAKIE IP: *.plk.vectranet.pl 30.11.05, 16:02 Najlepsze to czosnek z miodem, masłem i mlekiem. Cieplutką tą miksturkę wypić na wieczór i szybciutko pod pierzynkę. Tak przez 3 dni! Efekt murowany! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dado11 Re: domowe sposoby na choróbsko!!!-JAKIE 30.11.05, 20:41 Na początek choróbska: do dużego kubka wlać: 50ml soku z malin, sok z pół cytryny, duża łycha miodu (najlepiej lipowego), 50 ml spirytusu i do pełna wlać wrzątek. Wypić przed snem pod pierzyną:) Na zdrowie:) D. Odpowiedz Link Zgłoś