Gość: groszek11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 15:16 w jaki sposob je podac ? w mundurkach przekrojone na pól, z piekarnika? jak jest u WAS? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b_a_l_b_i_n_k_a Re: ziemniaki w wigilje 20.12.05, 15:17 Puree, wyciśnięte szprycką na blachę i podpieczone. To taka moja propozycja, bo na Wiglię nie ma u mnie ziemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: ziemniaki w wigilje 20.12.05, 15:22 normalne pyrki z wody - zjadamy ze śledzimi w śmietanie lub/oraz karpiem bądź inną smazoną rybą. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: ziemniaki w wigilje 20.12.05, 15:25 Moja mama do takiej potrawy, która jest jakby sosem z mlecza śledzia (ze śmietaną i cebulą) gotuje ziemniaki na sypko i podaje zupełnie suche - taka tradycja tego domu. U moich teściów ziemniaków w Wigilię się nie podaje, ale i u teściów nie ma tego sosu (który ja nazywam wodą śledziową, a który bardzo mi smakuje), a do innych potraw są zbyteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: o Bebiak:-)... A u mnie pieczone na złoto:-) 20.12.05, 15:51 z wody..do smażonego karpia,kapusty wigilijnej..oczywiscie jak ktoś ma ochotę bo ja jadam bez,ale zawsze są.. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: ziemniaki w wigilje 20.12.05, 17:30 Kiedys w domu podawalo sie "po slasku"-gniecione do ryby.Teraz moja familia woli takie w mundurkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
17m82 Re: ziemniaki w wigilje 20.12.05, 18:00 w plasterkach podpieczone na piękny złoty kolor:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: ziemniaki w wigilje IP: 213.31.229.* 20.12.05, 18:04 U mojej Babci (gnieznienska tradycja ani-chybi) - w mundurkach, do zupy sledziowej i do sledzia w cebuli i olivie. W nas (niestety juz nie moge napisac u drugiej Babci) wigilia jest "tradycyjnie kresowa", zupelnie bez ziemniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: ziemniaki w wigilje 05.01.06, 10:54 młode ziemniaki z masłem i z koperkiem do łososia z rusztu z szyjkami rakowymi i kawiorem Odpowiedz Link Zgłoś