Dodaj do ulubionych

maszyna do pieczenia chleba

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 00:51
Zastanawiam sie nad kupnem maszyny do pieczenia chleba, nie chodzi mi o jakąś
superdrogą, ale też nie kompletny badziew. Raczej coś, co ma parę programów,
żebym mogła też jakąś babke drożdżową w tym zrobić. Kompletnie nie znam się
na tym sprzęcie. Możecie poradzić jakiś konkretny model?
Obserwuj wątek
    • igab Re: maszyna do pieczenia chleba 09.01.06, 08:22
      Tu doradzą:
      domowe.forumer.pl/index.phpPzdr.
    • igab Re: maszyna do pieczenia chleba 09.01.06, 08:24
      Przepraszam nie wyszło, teraz będzie dobrze:

domowe.forumer.pl/index.php
      • jacek1f nieustająco polecam moją ALASKĘ. :-) n/t 09.01.06, 09:01
    • Gość: g Re: maszyna do pieczenia chleba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 09:42
      Każda się nada,programy mają zbliżone.
      Główna róznica to kształt foremki-niższa(dno prostokątne) w dwumieszadłowych,
      w jednomieszadłowych dno kwadratowe.No i jeszcze "wystrój"- z tworzywa
      sztucznego albo inox.Pieką podobnie:)
      • ba_nita Re: maszyna do pieczenia chleba 09.01.06, 10:35
        Gość portalu: g napisał(a):

> Każda się nada,programy mają zbliżone.
        > Główna róznica to kształt foremki-niższa(dno prostokątne) w dwumieszadłowych,
        > w jednomieszadłowych dno kwadratowe.No i jeszcze "wystrój"- z tworzywa
        > sztucznego albo inox.Pieką podobnie:)
        Zgadzam się. Mam już drugą (pierwsza Quigg, druga Clatronic) i różnica w
        pieczeniu żadna a po pewnym czasie i tak będziesz wykorzystywać dwa programy
        podstawowe. Jedyne na co warto zwrócić uwagę to jednak dwumieszadełkowa. W
        maszynie z jednym mieszadłem mąka lubi zostawać w rogach foremki i trzeba od
        czasu do czasu jej pomóc łopatką.
        • Gość: kinga.julia Re: maszyna do pieczenia chleba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 13:57
          Dzięki serdeczne, teraz już będę mądrzej rozglądała się po sklepach
        • linn_linn Re: maszyna do pieczenia chleba 09.01.06, 15:28
          Ja mam Princess 1936 i nic nie zostaje. To chyba zwykle uprzedzenie.
          • ba_nita Re: Gdyby to było uprzedzenie nie pisałbym o tym. 09.01.06, 15:40
            Wystarczy, że foremka jest zaprojektowana z lekkim, powiedzmy błędem. Przy
            dwóch mieszadłach nie ma takiego problemu.
            • linn_linn Re: Gdyby to było uprzedzenie nie pisałbym o tym. 09.01.06, 16:03
              Byc moze... Moze byc jednak tak, jak z zasada "najpier woda, potem maka. Ja
              robie odwrotnie i nie ma zadnych problemow.
              • ba_nita Re: Robię i tak i tak. 09.01.06, 16:10
                Ale poza tym w czym problem? Cenowo nie ma prawie żadnej różnicy a jednak dwa
                mieszadła kręcące się w przeciwnych kierunkach siłą rzeczy wyrobią ciasto
                lepiej.
                • buttermilk Re: Robię i tak i tak. 09.01.06, 16:12
                  ale potem sa dwie dziury w chlebie? czy masz maszyne z opadajacymi mieszadlami?
                  • ba_nita Re: Robię i tak i tak. 09.01.06, 16:17
                    Między ostatnim rośnięciem ciasta a pieczeniem po prostu wyciągam mieszadła,
                    można i po upieczeniu ale ja wolę przed. Zreszta tak jak pisałem wcześniej, po
                    jakimś czasie używa się tylko dwóch programów (przynajmniej tak jest w moim
                    przypadku) wyrabiania ciasta i pieczenia. Wyrabianie samemu się reguluje gdy
                    nabierze człowiek doświadczenia.
                    • buttermilk Re: Robię i tak i tak. 09.01.06, 16:21
                      Chyba zaczne sie powoli przekonywac do wyjmowania mieszadel. Z poczatku
                      mieszadlo ladnie zostawalo w maszynie, dziurka w bochenku byla niewielka,
                      natomiast od jakiegos czasu ZAWSZE mam mieszadlo w chlebie. Grrrr...
                    • linn_linn Re: Robię i tak i tak. 09.01.06, 16:22
                      Wlasnie dlatego nalezy zaczac od tego, jakie cechy ma miec maszyna: jaki
                      ksztalt wiaderka i ile mieszadel. Sama firma nie jest tak wazna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka