Dodaj do ulubionych

Figi i daktyle - prośba o przepis

16.01.06, 21:37
Dostałam od babci męża suszone figi i daktyle. Wypadałoby przygotować jakąś
potrawę/upiec ciasto z wykorzystaniem tychże. :-) Czy ktoś poratuje mnie
przepisem na szybką i prostą w przygotowaniu smakowitość, zawierającą figi
lub/i daktyle?
Z góry wielkie dzięki!
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: Figi i daktyle - prośba o przepis 16.01.06, 21:42
      Najlepsze beda jesli je podasz jako suszone owoce do gryzienia zamiast slonych
      paluszkow czy crisps.O cale niebo zdrowsze.Daktyle dodaja energie, a figi
      dzialaja przeczyszczajaco dla systemu. W zasadzie babcia i dziadek powinni
      sami je skonsumowac bo to dla nich benefit.Nie zartuje, to jest fakt.
    • e_katt Re: Figi i daktyle - prośba o przepis 16.01.06, 22:44
      na słodko, z suszonych, to np.

      tort daktylowy
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=406
      kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4927

      tort figowy
      www.kuchnia.kisa.pl/przepis.php?nr=30&hm=ciasta/to

      MAZUREK FIGOWY LUB DAKTYLOWY
      Składniki : 6-7 białek, 25 dag płatków migdałów, 40 dag cukru pudru I0 dag
      utartej gorzkiej czekolady, 25 dag fig lub daktyli, 2 wafle
      Umyte i osuszone figi lub daktyle kroimy na cieniutkie paski. Z białek ubijamy
      bardzo sztywną pianę, dosypując po łyżce cukier. Gdy piana będzie tak sztywna,
      że będzie ją można kroić nożem, ucieramy ją dalej w robocie przez 10 minut.
      Dodajemy figi, płatki migdałów i czekoladę, delikatnie mieszamy i wykładamy na
      wafle ułożone na blasze. Wstawiamy do piekarnika nazwanego do 160oC i suszymy
      raczej niż pieczemy 20 - 25 minut.

      • Gość: lucy Re: Figi i daktyle - prośba o przepis IP: *.122-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 17.01.06, 10:19
        Przepis na ciasto figowe - wyprobowany
        Skladniki:200g suszonych fig, 1dl koniaku lub madeiry,150g masla o temp.
        pokojowej,2dl cukru, 3jajka, 3dl maki pszennej, 1lyzeczka pr. d.pieczenia, 1dl
        rodzynek, okolo 50g grubo posiekanych orzechow laskowych.
        Przygotowanie: figi drobno posiekac i zalac koniakiem. Powinny stac kilka
        godzin. Najlepiej zrobic to wieczorem w przeddzien pieczenia. Utrzec maslo z
        cukrem, pozniej ucierajac w dalszym ciagu dodawac po jednym jajku.
        W innym naczyniu wymieszac make, pr. d.pieczenia rodzynki i orzechy. Wymieszane
        suche skladniki dodac do masy jajecznej. Dokladnie wymieszac. Wylozyc do 1 1/2
        litrowej formy. Piec w temp 175 stopni w dolnej czesci piekarnika 45 - 60
        min. /zalezy od pieca / W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryc folia
        aluminiowa. Przed wyjeciem z pieca sprawdzic,czy nie jest wilgotne w srodku.
        Wyjac z formy, ostudzic. Posypac lekko cukrem pudrem. Smakuje lepiej
        przynajmiej jedna dobe po upieczeniu. Ciasto nadaje sie do zamrazania.
      • horpyna4 Re: Figi i daktyle - prośba o przepis 17.01.06, 21:25
        Ja robiłam tak: na blachę cienka warstwa kruchego ciasta, na to figi, daktyle,
        rodzynki, a żeby nie było za słodkie, to jeszcze konfitura (dżem) z pigwowca,
        bardzo aromatyczna zresztą. Na wierzch reszta ciasta tartego na grubej tarce,
        i upiec. Posypać lekko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty i wcinać.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka