Dodaj do ulubionych

Nalewka z liczi

IP: 80.68.236.* 26.01.06, 15:22
Kupiłem tanio w Kauflandzie kilo liczi (7 pln/kg). Gdybym chciał zrobić
nalewkę, to technologia taka sama jak przy śliwkach? Ze skóry to je chyba
jednak obiorę, ona raczej smaku nie dodaje?
Obserwuj wątek
    • jacek1f Wiem, ze Qubrak nalew zrobił, ale jak nie wiem. 26.01.06, 15:43
      Skóra nic nie ma - to raczej półskorupka..
      Rób jak ze sliwkami, tylko nie wiem co z pestkami..? Może pół tylko zostawić?
      • Gość: PolskiCukier Re: Wiem, ze Qubrak nalew zrobił, ale jak nie wie IP: 80.68.236.* 26.01.06, 15:52
        Pestki zostawię, owoc jest raczej w stanie dojrzałym, więc jak bym je pestkował
        to zrobi się pacia. Sugerujesz może jeszcze jakąś szczególną przyprawę do tego?
        Goździk, cynamon, wanilia?
        • jacek1f oj, tak. Dopraw, dopraw, bo one łagodniutkie jedna 26.01.06, 15:56
          k same w sobie.
          Tylko może doprawki w drugiej fazie dopiero...?

Czyli najpierw cukr i alko (lub po 2-3 dniach jak wolisz, ale ja przy liczi od
          razu na cukier bym podlał..),
          a potem przy pierwszym zlaniu dodac korzonki jakies (może i kardamon sie nada?)

• Gość: PolskiCukier Kardamon to dobry pomysł IP: 80.68.236.* 26.01.06, 16:03
            dałbym jeszcze jakąś kandyzowaną skórkę cytrusa, ale czy to nie przytłoczy
            liczi?
            • jacek1f ono delikatne...moze lepiej nie, bo wyjdzie 26.01.06, 16:07
              korzeniówko-cytrynówka :-) z aromatem liczi...

• Gość: PolskiCukier Dzięki, Twoje zdrowie ;) IP: 80.68.236.* 26.01.06, 16:35
                Możesz mieć rację, można kupić teraz sok Tymbarku pomarańcza-liczi, ale za
                diabła nie mogę sie w nim doszukać smaku liczi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka