jagienkaa 01.02.06, 16:29 hej, próbuję znaleźć przepis na surówkę z czerwonej kapusty, moja mama robiła jakby na słodko, pomóżcie:) (a można coś zrobić innego z czerwonej kapusty? obiad będę podawać za 2 godziny) Z Góry serdecznie dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b_a_l_b_i_n_k_a Re: surówka z czerwonej kapusty 01.02.06, 16:37 Uszatkuj cieniutko kapustę, zalej wrzatkiem na chwilkę. Odlej wodę, skrop cytryną. Zetrzyj jabłek kwaśnych, dodaj do kapusty, dopraw olejem (najlepiej z orzechów włoskich) cukrem i jeszcze troche cytryną. No i już. Ja taką robię do bitek wołowych i jest pyszna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: surówka z czerwonej kapusty 01.02.06, 16:40 dziękuję! no ja właśnie robię schabowe:)(które i tak mi nigdy nie wychodzą, taka ze mnie marna kucharka, ale znalazłam tutaj na forum kilka porad i będę wypróbowywać) Nie mam kwaśnych jabłek, mam takie normalne, chyba będzie ok... Odpowiedz Link Zgłoś
maniatoja Re: surówka z czerwonej kapusty 01.02.06, 16:41 Ja zamiast jabłek daję poszatkowangeo kiswzonego ogórka. Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: surówka z czerwonej kapusty 01.02.06, 16:48 hmmm ja mieszkam w Anglii i nie mam takich specjałów:( nawet bułkę tartą mam z Polski (wiem że można samemu robić ale akurat byłam to sobie przywiozłam). Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: surówka z czerwonej kapusty 01.02.06, 17:23 Normalne jabłka też są OK :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: surówka z czerwonej kapusty 01.02.06, 20:45 cebula tam musi jeszcze być Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: surówka z czerwonej kapusty 02.02.06, 01:17 Co? To w Anglii nie mają tartej bułki? Bread crumbs? www.turanobakery.com/images/crumbs2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: surówka z czerwonej kapusty 02.02.06, 10:48 Bardzo dobra jest też surówka z czerwonej kapusty, ale bez parzenia. Po prostu poszatkowana kapusta, sól i śmietana. Ma to taki trochę rzodkiewkowaty posmak, różni się zdecydowanie od tych parzonych. Tylko przyprawiać trzeba na krótko przed podaniem, żeby za bardzo nie sflaczała, bo jej urok polega również na chrupkości. Oczywiście jak ktoś lubi cebulę, to też można dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
lee.loo Re: surówka z czerwonej kapusty 02.02.06, 13:40 ampolion, angielska bułka tarta jest tragiczna. zawartości bułki tartej w bułce tartej :) jest znikoma. to chyba sama mąka. schabowe obtoczone w bred crumbs wygladaja mało apetycznie. Najlepiej zetrzeć na tarce bagietkę francuską lub przywieźć bułkę tartą z Polski Odpowiedz Link Zgłoś