nimeska 23.02.06, 21:08 Nalesniki tortillas + - piers z kurczaka - salata - kukurydza - pomidory - sos salsa - guacamole - gesta smietana - papryka - ser tarty - ogorek - cebulka jakie mozna jeszcze dodac dodatki do fajita ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chrenata Re: Fajita 23.02.06, 21:14 właśnie dziś kupiłam wrapsy z delekty i tak sobie dumałam. Przypomnij mi, co to jest guakamole, kojarzę nazwę, ale tylko nazwę... Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Fajita 23.02.06, 21:18 Guacamole (na dwie osoby): -pol cebuli pokroic w drobna kosteczke -obrac pomidora ze skory i pokroic tez w drobna kostke -miasz wyjety z avocado rozbic widelcem, natychmiast skropic sokiem z cytryny lub lepiej limetki -zmiazdzony duzy zabek czosnki (fakultatywnie) -dodac sol, pieprz, chili, lyzeczke oliwy Wszystkie skladniki wymieszac. Mozna dodac odrobine kwasnej smietany. Podawac z chipsami lub do mies Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Fajita 23.02.06, 21:32 ale jak je podac ? pokrokic w paski ? surowe ? bo ja chcialam je dodac do salsy ... Odpowiedz Link Zgłoś
hudefak Re: Fajita 23.02.06, 21:39 Surowe pokroić na drobno. Dla pewności bez ziarenek - są piekielnie ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Fajita 23.02.06, 21:42 fajny pomysl, jeszcze tak nie probowalam a pestki rzecz jasna - do kosza zrobie wiec dwa salsy, lagodna i ostra Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Fajita 24.02.06, 13:33 nimeska napisała: > ale jak je podac ? pokrokic w paski ? surowe ? > > bo ja chcialam je dodac do salsy ... ja tam lubię z puszki / słoika mozesz pokroić drobo i dodac do salsy mozesz też zrobic bardzo smaczny sos (meksykanski to on nie jest, ale smaczny) - majonez, czosnek, papryczki jalapeno marynowane (drobno pokrojone) i pieprz... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Fajita 24.02.06, 00:07 Jedna z wersji wygląda tak: gourmetsleuth.com/fajitas.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Fajita 24.02.06, 10:18 fajna stronka, dzieki wprawdzie nie wszsytko rozumniem ale co mi tam, najwazniejsza jest intuicja ;) no nie ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska deser 24.02.06, 10:57 a co na deser ? nigdy nie robilam deseru po meksynasku ;) zgrzesze bardzo jak podam lody albo jakies ciacho ? no chyba ze powiecie mi co sie jada na derser w hiszpani ? oprocz owocow Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Fajita 24.02.06, 10:59 Meksykańskie mango ze śmietaną 2-3 dojrzałe mango 100 g cukru 1 laska cynamonu 250 ml wody 250 ml śmietany kilka kropli aromatu waniliowego 50 g cukru i cynamon gotować w wodzie ok. 15 min., aż powstanie lekki syrop. Owoce pokroić w plastry i gotować w syropie 5 min. Wyjąć cynamon, dodać aromat. Przez 1h schłodzić w lodówce i ozdobić śmietaną ubitą z resztą cukru. a takie cos to na przystawke chyba no nie ? czy na derser ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim5 Re: Fajita IP: 193.110.99.* 24.02.06, 13:16 A ja lubię tortille z sałatą lodową, ogórem, pomidorem i krewetkami + sos czosnkowy lub tzatziki. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Fajita 24.02.06, 21:33 alez zadaje glupie pytania ;) pewnie ze na deser, a jak z bita smietana ;) Odpowiedz Link Zgłoś