Dodaj do ulubionych

Platki owsiane--czy zdrowe?

IP: *.oc.oc.cox.net 28.02.06, 20:09
Jakis czas temu byl poglad, ze platki nie powinny byc jedzone zbyt czesto bo
daja jakies niepozadane skutki, wyplukuja wapn czy cos podobnego. Czy ktos by
mnie mogl oswiecic w tej sprawie?
A jaka jest dzisiejsza opinia dietetykow na temat tychze platkow?
Wiem, ze te splaszczone /rolled/ sa 'be' a te lamane /np. Irish/ sa OK. Ale
dlaczego?
I co z tym wapniem?
Dziekuje ewentualnym odpowiadaczom.)))
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: Platki owsiane--czy zdrowe? 28.02.06, 20:20
      ja wcinam platki owsiane, ze kilka lyzek dziennie, zyje czuje sie oki, mam
      lepsze trawienie

nie spotkalam sie z opinia zeby szkodzily, a ze moga wyplykiwac wapno to zapewne
      zalezy od tego ze dobrze wplywaja na przemiane materii i moze to sie z tym wiaze ?
    • ba_nita Re:Pod warunkiem, że nie jakieś błyskawiczne 28.02.06, 20:30
      to nawet obniżają "zły" cholesterol. Pod warunkiem, ze nie są zbyt mocno
      przetwarzane. Dodaję do placków ziemniaczanych, ciasta chlebowego i bułek.
      • Gość: Bozena Re:Pod warunkiem, że nie jakieś błyskawiczne IP: *.buf.adelphia.net 01.03.06, 00:13
        Płatki można jeść codziennie, gotowane na wodzie lub mleku. W takiej formie
        obniżają zły cholesterol. W pieczeniu tracą te wartości..
        • pinkink Re:Pod warunkiem, że nie jakieś błyskawiczne 01.03.06, 02:37
          No to juz nie wiem....
          Przeciez sobie tego nie wymyslilam. Chyba.)))
          Ja sie zgadzam, ze obecnie nauka stoi na innym stanowisku ale opinia o
          szkodliwosci pl.o. musiala brzmiec dostatecznie wiarygodnie, skoro trzymalam sie
          tego az do teraz.
          Czy nikt nigdy o tym nie slyszal?))
          • laura771 Re:Pod warunkiem, że nie jakieś błyskawiczne 01.03.06, 09:46
            Ja też słyszałam, ze wypłukują wapń i dlatego przestałam je jeść. Ale nie wiem,
            zy to prawda.
            • Gość: pinkink a jednak! IP: *.oc.oc.cox.net 01.03.06, 16:35
              Dziekuje Ci, Laura, bo juz myslalam, ze jakis alzheimer sie skrada... )))
              • Gość: pyza Re: a jednak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:07
                kiedyś coś o tym czytałam, poszukam i postaram się napisać coś więcej na ten
                temat
                • cynamoon6 Re: a jednak! 02.03.06, 11:18
                  Nie wyplukuja.
                  Tylka wiaza Przez co zostaje wydalony z organizmu.
                  Ale tylko jesli sie ich pozera niewspolmierne ilosci.
                  • linn_linn Re: a jednak! 02.03.06, 11:22
                    Dla pelnej jasnosci mozna sobie zrobic badanie gestosci kosci: wykazuje, czy
                    jest sie zagrozonym osteoporoza, czy nie.
                    • horpyna4 Re: a jednak! 02.03.06, 11:56
                      Kiedyś słyszałam, że u Anglików efektem codziennego spożywania owsianki jest
                      masowe tam płaskostopie. Tak przynajmniej dawno temu mówiono.
                      • hanula Re: a jednak! 03.03.06, 12:00
                        Teorię tę byłoby łatwiej sprawdzić, gdyby Anglicy codziennie spożywali na
                        śniadanie owsiankę. Niestety, w chwili obecnej łatwiej będzie przeprowadzić
                        badania na temat wpływu smażonych śniadań (tzw. full monty) na masową w tym
                        kraju otyłość.
                        • rafera Re: a jednak! 03.03.06, 13:17
                          a ja wiem o płatkach tyle, że jdzenie i ch z mlekiem lub innym nabiałem, poza
                          walorami smakowymi nie ma żadnego sensu, bo wiążą wapń zawarty w tych
                          produktach, które obecnie są w przewodzie pokarmowym. Dlatego dzieci, które
                          jedzą płatki owsiane często powinny poza tą porcją nabiału zjeść po jakimś
                          czasie, lub na inny posiłek, dodatkową porcję mleka lub jego przetworów. Tyle
                          mojej wiedzy, medycznej zresztą.
                          • lullaby22 Re: a jednak! 03.03.06, 15:56
                            Ilu naukowców, tyle teorii :)
                            • pinkink Re: a jednak! 04.03.06, 04:18
                              Czuje sie usatysfakcjonowana po poscie Rafery,co wiecej; wsparta autorytetem
                              medycznym. Rafera bo pisze dokladnie to, co mnie zostalo w swoim czasie
                              wdrukowane w pamiec.
                              Poprzekrecalam troche oczywiscie.))) Zamiast 'wyplukuja wapn' , one 'wiaza go'
                              ale dla mnie, jako prostej baby, wsio ryba.))

Wniosek jest jeden: na dluzsza mete i w wiekszych ilosciach bez uzupelniania
                              diety o nabial platki owsiane moga nie byc tak zdrowe, jakby sie moglo wydawac.
                              Dziekuje, Rafera.
                              • Gość: pyza Re: a jednak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 09:36
                                To wszystko co udało mi się znaleść na temat szkodliwości platków owsianych:
                                „Jak wszystko, tak i owies ma swoje wady. Otóż jest kwasotwórczy. Zawiera
                                bowiem sporo kwasu szczawiowego. A ten kwas z łatwością wiąże się w naszym
                                organizmie z wapniem na nierozpuszczalne szczawiany wapnia, które albo są
                                wydalane, albo osadzają się w stawach i „kłują” lub wywołują bóle żołądka.
                                Wprawdzie tego kwasu w owsiance nie ma wiele (w gotowanej w ogóle brak), a poza
                                tym nie każdy organizm jest tak podatny na gromadzenie szczawianów wapnia. Jest
                                zresztą rada: równocześnie z owsianką trzeba pić mleko. Dostarcza ono dość
                                wapnia, aby zwrócić to, co „ukradł” kwas szczawiowy.”
                                znalezione w książce Ireny Gumowskiej "Bądź zdrów - smacznego!"
    • pinkink prosba o link w sprawie wiazania wapn(i)a 02.03.06, 17:52
      Dziekuje, poza ostatnim, porazajacym elokwencja poscie [haha?], wszystkim,
      ktorzy zechcieli odpowiedziec na moje pytanie.

Moja przyjaciolka wyznala ostatnio, ze codziennie skarmia swoja familie /chlop i
      dziecka w wieku nastolatkowym/ kasza owsiana i wtedy przypomnialam sobie, ze
      kiedys w Polsce istnial poglad o szkodliwosci w naduzywaniu.

Oni to jedza maniakalnie wprost, stad pojawilo sie moje pytanie.
      Czy moze miec znaczenie roznica, w zaleznosci od tego czy owsianke jest na
      mleku albo na wodzie?
      Gdybys, Pyza, znalazla jakas lineweczke--bylabym wdzieczna.
      Najchetniej w jezykach bardziej powszechnych niz nasz, poniewaz Rita, ta od
      pozerania owsa, nie jest Polka.))
      Dziekuje.
      • linn_linn Re: prosba o link w sprawie wiazania wapn(i)a 02.03.06, 18:05
        Kazda monotonia w zywieniu moze byc szkodliwa. Dobrze jest zmieniac od czasu do
        czasu.
        • pinkink Re: prosba o link w sprawie wiazania wapn(i)a 02.03.06, 19:00
          No, ale jak sie trafi na maniaka....)
          Wiekszosc potraw jest w miare obojetna dla organizmu, zdarzaja sie jednak takie,
          jak szczaw czy rabarbar, ktore jednak nalezy spozywac wstrzemiezliwie.
          A moze info o szkodliwosci rabarbaru i szczawiu to tez juz nieaktualne?))
          • lullaby22 Re: . 02.03.06, 19:15
            Ja wiele razy czytałam zalecenia, ze płatki owsiane powinno się jeść razem z
            produktami nabiałowymi, tak więc owsianka na mleku jest chyba bardziej wskazana
            niż na wodzie. Zresztą IMHO na mleku jest duzo smaczniejsza :), a i z jogurtem
            płatki owsiane sa bardzo dobre.
            • pinkink na mleku lepsze 03.03.06, 06:23
              lullaby22 napisała:
              "Zresztą IMHO na mleku jest duzo smaczniejsza :)"

I mnie sie tak wydaje, ale moja przyjaciolka zasuwa to gotowane na wodzie, z
              sola i...sosem z mango(!).
              Maja ludzie gust, slowo daje!

"a i z jogurtem
              > płatki owsiane sa bardzo dobre."

Nie probowalam. Wszystko przede mna w takim razie.
              Pozdrawiam.
          • linn_linn Re: prosba o link w sprawie wiazania wapn(i)a 03.03.06, 08:51
            Nie chodzi o szkodliwosc jednego produktu, ale o to, ze nasz organizm
            potrzebuje wielu skladnikow. Nawet najzdrowszy produkt stanowiacy baze diety
            nam tego nie dostarczy. Im bardziej roznorodne jedzenie, tym mniejsze ryzyko
            bledow.
    • Gość: jan Re: Platki owsiane--czy zdrowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 13:53
      Zboża i kasze są do codziennego spożywania, tak jak i warzywa.Owies,proso,
      pokrzywa zawierają duuużo krzemu.A krzemionka wskazana jest dla zdrowia
      skóry, włosów, paznokci.Makrobiotyka poleca owies dla ogólnego wzmocnienia
      i na serce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka