Dodaj do ulubionych

sprawdzony przepis na domowy jogurt- szukam!!

IP: *.nowiny.net 11.03.06, 11:27
kiedyś miałam fajny przepis na domowy jogurt, który zawsze się udawał.
Niestety gdzieś mi się zawieruszył. Ostatnio znalazłam w internecie podobny
przepis, zrobiłam wszystko wg. przepisu i wyszło... jakby zsiadłe mleko. Po
prostu klapa. Może mi więc ktoś podać swój przepis na domowy jogurcik?
Będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: sprawdzony przepis na domowy jogurt- szukam!! 11.03.06, 13:12
      Ja robie w jogurtownicy. Jesli jej nie masz, wstaw w wyszukiwartke "jogurt
      domowy" i znajdziesz wiele watkow.
    • Gość: Kuleczka82 Re: sprawdzony przepis na domowy jogurt- szukam!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 18:30
      Potrzebujemy:
      • 2 l mleka pasteryzowanego
      • 2 łyżki mleka w proszku
      • 150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii.

Wykonanie:
      Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku,150 ml jogurtu. Mieszamy i
      podgrzewamy do temp.43-44 st.(można to sprawdzić wkładając umyty palec, jeśli
      nas parzy tzn. że trzeba wyłączyć gaz). Potem owijamy garnek, aby utrzymać ale
      jeśli mamy stalowy garnek z grubym dnem, to nie potrzeba ,bo on świetnie trzyma
      ciepło tak długo jak trzeba. Gdy jogurt ostygnie przelewamy do słoiczków, albo
      zostawiamy w garnku i wstawiamy do lodówki. Można przechowywać 2 tygodnie,
      słodzić lub solić przed spożyciem, dodawać owoce. Teoretycznie można zostawić
      150 g na następny "nastaw", ale ja zawsze kupuje świezy, w końcu i tak jest na
      tym duża oszczędność.

• Gość: Kuleczka82 Re: sprawdzony przepis na domowy jogurt- szukam!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 18:33
      Ten jest bez dodatku mleka w proszku.
      Przepis: DOMOWY JOGURT

2 litry mleka (najlepiej 3,2 proc. tłuszczu)
      1/2 szkl. naturalnego jogurtu

Wybierz jak najświeższy gesty jogurt, w którego składzie nie ma żelatyny i
      konserwantów.
      Zagotuj mleko i schłódź je do temperatury ok. 45 st. C. Jeżeli nie masz
      termometru, możesz sprawdzić to w prosty sposób: włóż do mleka palec na około
      10 sekund. Mleko powinno być bardzo ciepłe, ale nie parzyć. Zmieszaj jogurt ze
      szklanką ciepłego mleka i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj, przykryj
      pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce.
      Bakterie jogurtowe potrzebują kilka godzin w cieple i spokoju, aby się
      rozmnożyć i zamienić mleko w jogurt. Postaraj się aby temperatura mleka w tym
      czasie nie spadała. Owiń garnek ręcznikiem i postaw obok źródła ciepła, ja
      stawiam go koło kaloloryfera. Nie ruszaj garnka.
      Najwygodniej jest nastawiać jogurt na noc. Po ośmiu godzinach jogurt powinien
      być gotowy. Trzymaj go w lodówce, aby nie skwaśniał. Jest dobry przez cztery -
      pięć dni.
      Następny jogurt możesz już robić korzystając z własnego zaczynu.
      Do wszystkich dzisiejszych przepisów można używać również jogurtu kupnego.
    • Gość: wiedzma Re: sprawdzony przepis na domowy jogurt- szukam!! IP: *.3web.net 11.03.06, 21:34
      Ja nie podgrzewam, tylko wlewam jogurt naturalny (kubek jogurtu na litr mleka)
      do mleka i odstawiam na jakies 24 godz. w temp. pokojowej. Jeszcze mi sie nie
      zdarzylo, zeby nie wyszedl.

Pozdrawiam!
    • nimeska po ci jogurt domowej roboty ? 12.03.06, 00:14
      jesli mozna kuopic go w kazdym sklepie ?

pytam z czystej ciekawosci :D
      • linn_linn Re: po ci jogurt domowej roboty ? 12.03.06, 09:22
        Domowy jest lepszy i tanszy.
        • nimeska Re: po ci jogurt domowej roboty ? 12.03.06, 12:14
          jesli jest rzeczywiscie lepszy, to nieomieszkam sprobowac
          • linn_linn Re: po ci jogurt domowej roboty ? 12.03.06, 12:30
            Jesl lepszy, ale osobom przyzwyczajonym do jogurtow slodzonych z zelatyna itp.
            moze nie smakowac.
      • Gość: Edyta Re: po ci jogurt domowej roboty ? IP: *.nowiny.net 12.03.06, 12:36
        po co? bo moja rodzinka joguty uwielbia i pożera je w dużych ilosciach. Więc to
        już tak tanio nie wychodzi. Poza tym mam bzika na punkcie zdrowej żywności i
        lubię wiedzieć co jem. Własnoręcznie przygotowany jogurt będzie w 100%
        naturalny, bez konserwantów, barwników itp. Poza tym wystarczy że dodam owoce i
        z naturalnego zrobi się owocowy.
    • Gość: Edyta bardzo dziękuję! zrobię jutro IP: *.nowiny.net 12.03.06, 12:38
      i pochwalę się czy wyszedł.
    • www.ffcatering.home.pl Domowy jogurt 12.03.06, 12:40
      Do litra mleka UHT lub przegotowanego, podgrzanego do około 42 stopni C należy
      dodać kubeczek "żywego jogurtu", najlepiej naturalnego biojogurtu o podobenj
      zawartości tłuszczu. Zamieszać, przelać do szczelnie zamykanego słoja, zawinąć
      w gruby koc lub kołdrę albo wstawić do jogurtownika. Mniej więcej po 5-6
      godzinach otrzymujemy gęsty, świeży jogurt, bez sztucznych dodatków. Możemy
      połączyć go z dowolnymi owocami, sokami, dosłodzić do smaku, wymieszać z
      zieleniną, ogórkiem, rzodkiewką. Jeżeli chcemy go przechowywać dłużej,
      powinniśmy przelać go do mniejszych, zakręcanych słoiczków i wstawić je do
      lodówki. Kiedy potrzebujemy kolejnej porcji, wystarczy do mleka dodać trochę
      domowego jogurtu.
      • magdalena2lbn Re: Domowy jogurt 12.03.06, 13:39

• linn_linn Re: Domowy jogurt 12.03.06, 14:32
          A po co miksowac? To wymysl przemyslu mleczarskiego: w ten sposob produkuja
          jogurt, ktory byc moze owoce widzial z daleka / jesli w ogole /. Owoce dodajesz
          w kawalkach / w calosci np. maliny /. Do tego otreby, miod itp. Co kto chce. No
          chyba, ze masz owoce zmiksowane i mrozone: np. zima.
          • magdalena2lbn Re: Domowy jogurt 12.03.06, 16:20

• linn_linn Re: Domowy jogurt 12.03.06, 16:23
              Owoce i inne dodatki laczysz juz gotowym jogurtem.
              • magdalena2lbn Re: Domowy jogurt 12.03.06, 17:43

• magdalena2lbn Re: Domowy jogurt 12.03.06, 17:44

• linn_linn Re: Domowy jogurt 12.03.06, 17:58
                  Z jogurtu mozesz zrobic ser:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13601716&v=2&s=0
    • Gość: Edyta zrobiłam - wyszło cudnie! IP: *.nowiny.net 20.03.06, 17:00
      zrobiłam właściwie już 2 razy, za każdym razem wyszło bardzo dobre, gęste.
      Dodaję owoce, lub tylko osładzam cukrem pudrem i jest cudowny!! Wszystkim
      polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka