julia2004 26.03.06, 09:02 Robię imprezę urodzinową, proszę o przepisy na Wasze ulubione sałatki. Chciałabym zmienic meniu, ale wolałabym jakieś wypróbowane przepisy. Pozdrawiam wszystkich i miłej leniwej niedzieli ;-). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matmam Re: przepis na pyszną sałatkę 26.03.06, 09:52 -awokado -pomidorki koktajlowe -kuleczki mozarelli w zalewie -szynka parmeńska pokrojona w paski i podsmażona -świeża bazylia sos:ocet balsamiczny,oliwa z oliwek,sól,pieprz,ząbek czosnku Przepis z forum.Jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lonia Re: przepis na pyszną sałatkę IP: *.leon.com.pl 26.03.06, 10:12 Szparagi ze słoika pokroić w 3 cm kawałki, mała puszka groszku, mała puszka kiełków soi, sos majonezowo - jogurtowy. Wszystkie składniki trzymam na sicie w lodówce, by dobrze odsączyć. Tuż przed podaniem wykładam na miskę, lekko mieszam i polewam sosem. Pyszna sałatka, robię ją zawsze na Wielkanoc. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: przepis na pyszną sałatkę 26.03.06, 11:57 3 jajka na twardo (w ćwiartki) sałata lodowa trochę pieczonego schabu (w kosteczkę) kukurydza z puszki mieszasz to wszystko i zalewasz majonezem wymieszanym z sokiem z cytryny i wyciśniętym ząbkiem czosnku, dodajesz tuż pzed podaniem grzanki z 3 kromek chleba razowego usmażone na oleju. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: przepis na pyszną sałatkę IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:19 SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM (Z OLIWKAMI) Składniki: Paczka makaronu muszelki, słoiczek oliwek, 2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym (odsączyć), mała papryka czerwona, boczek 20 dkg ser radamer 20 dkg sól, pieprz, oregano( wg uznania) majonez Hellmans, oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Ugotuj makaron al dente. Do ostudzonego makaronu dodaj całe oliwki, tuńczyka, pokrojoną w paseczki paprykę, przysmażone na suchej patelni skwareczki z boczku, starty na grubych oczkach ser. Dopraw sałatkę do smaku, solą, pieprzem i oregano. Dodaj do sałatki majonez i oliwę. Odpowiedz Link Zgłoś
julia2004 Re: przepis na pyszną sałatkę 26.03.06, 22:07 właśnie myślałam o czymś z makaronem, lubię oliwki lubię tuńczyka, boczek tez jest ok:) mmm brzmi nieźle! Odpowiedz Link Zgłoś
julia2004 Re: przepis na pyszną sałatkę 26.03.06, 22:08 własnie myślałam o czymś z makaronem, lubie tuńczyk, lubię oliwki, boczek też, mmmm brzmi nieźle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
julia2004 Re: przepis na pyszną sałatkę 26.03.06, 22:14 a ser radamer?? jaki to gatunek?? Odpowiedz Link Zgłoś
beata17 Re: przepis na pyszną sałatkę 26.03.06, 19:45 2wędzone nóżki z kurczaka 1 woreczek ryżu 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku ząbek czosnku majonez sprawdzona,smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
ejenajej z tuńczykiem 26.03.06, 18:03 ten przepis jest bardzo prosty, a sałatka jest przepyszna - u nas znika od razu. w zależności ile chcesz sałatki dajesz ugotowany makaron (najlepiej świderki), puszkę (lub więcej) tuńczyka i puszkę groszku. i już! zamiast makaronu, można tez dać ryż, ale ja preferuję pierwszą wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
milady66 salatka z pora. 26.03.06, 18:26 dwa pory (biale czesci) posiekac i nasilic zostawic na godzine,dodac puszkę kukurydzy i puszke groszku;oraz 5 jajek na twardo (posiekanych)i troche majonezu. Odpowiedz Link Zgłoś
veterinario Sałatka Gyros. 26.03.06, 18:39 1 podwójna pierś z kurczaka 2 -3 cebule, 5 ogórków konserwowych(zależy od wielkości), 1 puszka kukurydzy, 1/2 główki kaputy pekińskiej, majonez, ketchup, olej do smażenia. przyprawa "GYROS" Piersi kurczaka posypać dość mocno przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki (może stac nawet 12 g). Następnie pokroić ją w kostkę (niezbyt drobną) i podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić. Układać warstwami w przezroczystej saleterce: 1 - kurczaczek 2 - cebula 3 - warstwa ketchupu 4 - ogórki (pokrojone w kostkę) 5 - kukurydza 6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego) 7 - poszatkowana kapusta Tak przygotowana sałatka powinna postać w lodówce z godzinkę zanim podamy ją do konsumpcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Sałatka Gyros. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 21:47 paluszki krabowe(wg uznania) makaron ryzowy cienki lub sojowy (po przyzadzeniu pokroic krotkie nitki) majonez (wg uznania) kukurydza z puszki (wg uznania ,ja daje okolo pol puszki) ogorek konserwowy,malosolny lubzielony pokrojony w kostke pomidor (pokrojony w kostke) sol i inne warzywa jkie ci pasuja:D ja robie na oko jesli chodzi o ilosc skladnikow pyyyycha!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
julia2004 Re: Sałatka Gyros. 26.03.06, 22:13 paluszki krabowe sa super!!!makaron sojowy albo ryżowy- to jest ten "przezroczysty"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akusia Re: Sałatka Gyros. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 22:23 tak:) Odpowiedz Link Zgłoś
julia2004 Re: przepis na pyszną sałatkę 26.03.06, 22:20 Dzięki dzięki bardzo, wszystkie brzmią nieźle!!! na pewno którąś zrobie, tylko nie moge sie zdecydować którą:-).Czasem jest tak, że sałatki mają bardzo proste składniki i wcale nie musi ich być dużo, ale kompozycje smakowe są tak dobrane że efekt jest wyśmienity. Ja np. długo lubiłam tą sałatkę: ryż na sypko potarta rzodkiewka potarty zielony ogórek (odciśnięty) por majonez jest super do kiełbasek spróbujcie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz piątkowa IP: 213.17.144.* 26.03.06, 22:28 -por pokrojony drobno -ser żółty pokrojony w paseczki -szynka chuda w paseczki -kukurydza puszkowa -majonez -sół+pieprz goście jedli i smakowało Odpowiedz Link Zgłoś
julia2004 Re: piątkowa 26.03.06, 22:35 czekałam na coś z szynką, bo nie chce mi sie robić zimnej płyty;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Sałatka wyśmienita IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 26.03.06, 22:50 jabłko, seler w słoiku, ananas z puszki, ser żółty, jaja na twardo, szynka pokrojona w paseczki lub kostkę, majonez, sól,pieprz. kukurydza z puszki. Pokroić w kostkę:jabłko,ananasa,ser żółty,jajka. Dodać szynkę,kukurydzę,seler. Wymieszać z majonezem.Przyprawić. Pycha! Pokroić:jabłko,ananas,ser żółty,jajka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: przepis na pyszną sałatkę IP: *.igf.fuw.edu.pl 27.03.06, 11:32 Puszka czerwonej fasoli (odsączyć), słoiczek marynowanych pieczarek, ze cztery jajka, ew. pół cebuli. Rozdrobnić (z wyjątkiem fasoli), wymieszać z majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: przepis na pyszną sałatkę 27.03.06, 11:54 Ryz, duzo ogorka, duzo koperku, majonez Rozne rodzaje salaty - dobrze zeby byla tez rukola, winogrona, polowki skarmelizowanych orzechow wloskich , posypac serem plesniowym(np. rokpolem), polac winegretem z musztarda, miodem i drobno pokrojona cebula Makaron razowy, ugotowana zielona soczewica, pomidory koktajlowe, ogorek konserwowy, drobno posiekany, cebula, sos z musztarda. Soczewice dobrze jest ugotowac z kawalkiem wodorostu(np. kombu) - wchlania gaz i nie ma potem "przykrych" historii na imprezie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy Re: przepis na pyszną sałatkę IP: *.pekao.com.pl 27.03.06, 12:15 Robiłam w sobotę, taki eksperyment w sumie, bo akurat nie miałam nic innego na sałatkę, ale wyszło super. Mrożonka Hortexu "sałatka wykwintna" (marchew, kukurydza, fasolka szparagowa, papryka, brokuły) - ugotowałam na parze, z tym że brokuły dołożyłam pod koniec, bo one potrzebują dosłownie 2 minut - chodzi o to, żeby wszystkie warzywa pozostały lekko chrupkie, nie rozgotowane. Do tego sos vinegret (oliwa, ocet winny, przyprawy - ja dodałam jeszcze łyżeczkę majonezu. Odstawić do lodówki na 2 godzinki, żeby się przegryzło. Bardzo smaczan, lekka i orzeźwiająca. Odpowiedz Link Zgłoś
julia2004 Re: przepis na pyszną sałatkę 28.03.06, 20:30 A czy ktoś zna przepis na sałatkę z makaronem w kształcie ryżu?? Jadłam taką kiedys i była pyszna. Pamiętam tylko, że był tam seler naciowy. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
madas9 Re: przepis na pyszną sałatkę 28.03.06, 20:57 Mam przepis na salatke z makaronem w ksztalcei ryzu ale bez selera - ale tez jest pyszna: Makaron w ksztalcie ryzu - ugotowany 2 czerwone papryki puszka kukurydzy ogorek zielony peczek koperku kilka lyzek majonezu vegete WYmieszac razem wszystko Jest pyszna Odpowiedz Link Zgłoś