Dodaj do ulubionych

Mięsa w zalewie

IP: *.artnet.lublin.pl / 217.17.33.* 26.03.06, 10:52
Wiele przepisów na tym forum zaczyna się od tego,ze mięso (rozumiem,że surowe) trzyma się jakiś czas (jaki?) w zalewie. Mam pytanie, jaka to ma być zalewa, jakie mięsa tak można trzymać, jaki jest tego cel i co potem z tym mięsem z zalewy zrobić (poddusić w garnku, upiec, czy może jedno i drugie)?Trzymać to mięso w zalewie w lodówce, czy w temperaturze pokojowej? Zachęciło mnie to, że jest podobno dużo smaczniejsze wtedy, ale ja nigdy tego nie praktykowałam, stąd moje wątpliwości. Dzięki za wyjaśnienia
Obserwuj wątek
    • jacek1f moze nie tylko w zaleewie ale i w marynacie, 26.03.06, 11:43
      bo i sucha jest też:
      tiny.pl/mvh4

a tu marynaty
      jacek1f 29.01.06, 12:21 + odpowiedz
      hmmm, wzasadzie kazdajak przyjdzie Ci do glowy...
      ale np:
      1. miod, cytryna, czosnek, imbir;

2. soso sojowy, oliwa, czosnek, imbir;

3. sam czosnek utarty z sola i oliwa;

4. oliwa, papryka slodka i ciut ostrej, czosnek; (albo duzo ostrej);

5. oliwa, czosnek, zioła: oregano, bazylia, tymianek.

6. korzenna - gozdziki, cynamon, kardamon, pieprz (pokruszone);

7. skorka cytrynowa, sok z cytryny i pomaranczy;

8. piwo, czosnek, miod;

9. keczuap lub koncentrat z ciut octu, miod, przyprawy;

10. musztarda gruboziarnista, cukier, pieprz, czosnek;

oraz wszelkie kombinacje pomiedzy tymi wszystkimi propozycjami :-))

A czas - minimum ze 2 godzinki, a mozna i 3 doby trzymać.
      6 godzin ok. Nocka zwykle wygodna.
      :-)

W lodówce najlepiej.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Mięsa w zalewie 26.03.06, 12:13
      można trzymać mięso w zalewie peklującej w skład której wchodzi woda sól peklowa
      (lub mieszanka peklująca składająca sę z soli i saletry )oraz przyprawy: liść
      pieprz ziarnisty, ziele angielskie, czosnek, ziarna jałowca, tymianak, rozmaryn,
      goździki.
      W zależności od rodzaju mięsa dajemy odpowiedni zestaw przypraw i odpowiednie
      stężenie zalewy peklującej.
      ale na ten temat można napisać książki.
      Napisz co Ciebie interesuje konkretnie postaram się w miarę szczegółowo
      odpowiedzieć.pozdrawiam
      • Gość: Zuza Re: Mięsa w zalewie IP: *.artnet.lublin.pl / 217.17.33.* 26.03.06, 12:24
        No dajmy na to - że mam ładny kawałek karkówki czy łopatki wieprzowej (na przykład) - wsadzam to do marynaty (zalewy) - rozumiem, że musi mięso być przykryte, więc sporo tej marynaty (zalewy). Stoi sobie dość długo i potem co z tym mięsem zrobić? Upiec? Ale czy odlać marynatę i potem np w trakcie pieczenia trochę podlewać? Czy dusuć w tej marynacie - np. po uzupełnieniu wodą?Chodzi głównie o to, żeby było coś innego niż zwykle i żeby było jeszcze smaczniej, a może i zdrowiej??!! (oliwa np. z oliwek i raczej nie olej, tak?)
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Mięsa w zalewie 26.03.06, 12:33
          jeżeli mięso peklujesz to po ok 2 tyg zalewę wylewasz mięso odsączasz z zalewy,
          następnie możesz np upiec czy też uwędzić.
          • jacek1f oczyszczasz z marynaty troche; przesmazasz; potem 26.03.06, 15:18
            dusisz naprzyklad podlewajac czyms dobrym plus resztą marynaty często.

Lu pieczesz - jw.

• jarek_zielona_pietruszka Re: oczyszczasz z marynaty troche; przesmazasz; p 26.03.06, 15:46
              Sąsiedzie zalewy peklowej nie można dawać do podlewania mięska, należy zrobić
              jakąś dobrą podlewkę wg Twojego przepisu powyżej.
              • jacek1f :-) no tak, ale ja odpowiadalem do moich:-) n/t 26.03.06, 16:02
                • jarek_zielona_pietruszka Re: :-) no tak, ale napisałem to dla tych którzy 26.03.06, 19:24
                  mogliby pomyśleć, że takie postępowanie stosuje się do wszystkich zalew i
                  marynat:) pozdrawiam
    • Gość: Rob Re: Mięsa w zalewie IP: *.wyszkow.tnp.pl 26.03.06, 12:21
      Obok ktoś podał Ci wspaniałe przepisy na marynaty. Pamiętaj, że marynaty dzielą
      się na suche i mokre. W zasadzie wystarczy mięso natrzeć solą i czosnkiem i już
      się będzie marynowało, każda inna przyprawa lub zioło nadaje charakteru. Jeśli
      chcesz marynować mięso w zalewie, to najprostszą jest: woda musi być
      przegotowana(tyle aby przykryło mięso)
      sól (woda musi być słona)
      ziele ang.
      liść laurowy
      czosnek 5,6 ząbków
      cebula, marchew(1), pietruszka(1), seler(kawałek)
      majeranek, tymianek
      dobrze dodać ok.30g octu, aby mięso było kruche
      Postawić w garnku na balkonie (przykryć, aby nic nie wpadło), na 3 dni, a potem
      tylko do piekarnika.
    • kiranna Re: Mięsa w zalewie 26.03.06, 20:56
      czy miesa w zalewie mozna np zamrozic? mam nadmiar miesa, ktore marynuje juz
      dobre kilka dni (piers z indyka). mieli przyjsc goscie, ale nastapila zmiana
      planow i teraz nie wiem co zrobic z tym miesem. w ciagu najblizszych kilku
      tygodni nie bedzie okazji do konsumpcji ;) co radzicie? mrozic na surowo? z
      zalewa czy bez? a moze upiec i zamrozic?
      • amikeo Re: Mięsa w zalewie 26.03.06, 22:18
        Ja bym upiekła jednak i dopiero zamroziła. A tak w ogole to bym upiekła,
        schłodziła i jadła zamiast wędliny do chleba:)
      • krzysztof_wandelt zawsze mam w zamrażalniku dyżurną bryłę mięsa 26.03.06, 23:09
        zapeklowaną w woreczku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29712657&a=29713604
        i nigdy mnie nie zawiodła
    • ampolion Re: Mięsa w zalewie 26.03.06, 22:49
      Warto uściślić te dwa terminy. Znalazłem coś takiego, ale czy to są właściwe
      sformułowania, to nie jestem tego pewny. Chodzi o to czym się jedno od drugiego
      różni.

Zalewa,
      roztwór wodny najczęściej soli, cukru, octu lub ich mieszanina, używany do
      produkcji konserw, ogórków kiszonych, kompotów.

Marynata
      To aromatyczny roztwór na occie z dodatkiem przypraw i korzeni, przygotowywany
      w celu specjalnego przyrządzania (marynowania) produktów, takich jak mięso,
      grzyby, jarzyny. Podczas marynaty przesiąkają one zapachem ziół i przypraw.
      Następnie podawane są jako przekąski i dodatki do potraw.
    • Gość: Kasia-Australijka Re: Mięsa w zalewie IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 27.03.06, 06:13
      Wlasnie wczoraj zrobilam kotlety z uprzednio zamarynowanej karkowki - wyszly
      niebo w gebie! ;-)

Karkowke zamarynowalam w mieszance octu, oliwy, piwa, miodu i musztardy, plus
      oczywiscie czosnek, ziola, sol i pieprz oraz slodka papryka. Pierwszy raz
      wykorzystalam do marynaty piwo, do tej pory marynowalam zwykle w oliwie i occie
      lub w jogurcie greckim i cytrynie (w marynacie musi byc cos kwasnego). Wielki
      kawal karkowki lezal sobie w mojej marynacie w lodowce caly tydzien (zwykle tak
      dlugo trzymam, albo jeszcze dluzej, swietna metoda dla leni ;-) takich jak ja ;-
      ) co kupili mieso ale akurat nie chce im sie gotowac obiadu: mieso nie
      zmarnieje lezac surowe w lodowce, za to bedzie jeszcze smaczniejsze :-)).
      Wczoraj wyjelam mieso z marynaty, pokroilam na kotlety, usmarzylam z jablkami i
      sliwkami i.... maz sie zachwycal caly wieczor! :-))

Marynowach chyba mozna wszystkie miesa, ja uwielbiam wieprzowine wiec
      najczesciej ja marynuje, kurczak tez wychodzi przepyszny (szczegolnie piersi
      kurczaka ktore potrafia byc zbyt suche bez marynaty). Nigdy jeszcze nie
      marynowalam wolowego :-)
      • Gość: Zuza Re: Mięsa w zalewie IP: *.artnet.lublin.pl / 217.17.33.* 27.03.06, 18:43
        A czy można z tą zalewą coś zrobić, np wykorzystać do duszenia, czy pieczenia? Czy to się nie nadaje raczej, bo jest zazwyczaj z octem?
        • krzysztof_wandelt :) jesli nie jest z saletrą ani z octem tylko zwyk 27.03.06, 22:09
          ła, codzienna mieszanką przypraw, sosu sojowego, alkoholu, oliwy, musztardy,
          przypraw korzennych i... co tylko sobie wymyslisz - to to możesz dodać do
          pieczenia lub duszenia.
          Przejrzyj co masz powyżej bo to jest kompendium wstępnej obróbki miesa.
    • krzysztof_wandelt Mięso w zalewie bez zalewy 30.03.06, 11:25
      aktualnie peklowałem antrykot kupiony w halach wg informacji pisanej "z młodej
      sztuki".
      Pieprz, sól, imbir, ulubione przyprawy - wklepać i podziabać drutem lub maszyną
      jak tu. W zamykanym pojemniku rozmiarem odpowiadającym kawałkowi mięsa (nie
      musi byc Tupper...e) układamy na dnie cebulę w krążkach i czosnek w ząbkach,
      kładziemy mięso i przykrywamy cebulą i czosnkiem. Zalewam (100 g) alkoholem -
      tu pestkówką po nalewce z wisni. Stawiamy do lodówki na noc, ale można do 4 dni
      (warunek, żeby mieso nie było z kością, wówczas tylko jedna dobę -
      wiec ostrożnie z żeberkami, mieso się zakonserwuje, a kości zepsują :)
      Po wyjęciu mieso rewelacyjnie pachnie. Można stosować do powyższego systemu
      większość opisanych tu zalew.
      Po otwarciu nie ma płynu bo całość została wchłonieta przez mieso.
      Aha...! nie stosować oliwy, która bardzo skutecznie izoluje mieso od przypraw -
      jesli komuś na tym zależy i mieso tego wymaga, wymieszać z oliwa po zakończeniu
      procesu peklowania i zostawić na godzinkę :)
      --
      img84.imageshack.us/my.php?image=hpim61031xc.jpg
      img59.imageshack.us/my.php?image=hpim61022jv.jpg
      img59.imageshack.us/my.php?image=hpim61046qu.jpg
      • szopen_cn Re: Mięso w zalewie bez zalewy 30.03.06, 11:40
        Taka ogolna uwaga co do zalew i marynat.

Jesli ma to mieso postac w owej marynacie wiecej niz przez noc (tydzien np) to
        nalezy dodac odpowiednia ilosc soli aby sie nie zepsulo.

Teoria mowi o 5% soli do calej masy (mieso + zalewa), dodatek octu (soku z
        cytruny itp) zmniejsza PH i zdecydowanie zwalnia rozwoj bakteri wiec mozna
        ilosc soli zmniejszyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka