Dodaj do ulubionych

Ratunku!! Sernik mi opadł!!

05.05.06, 16:50
Tego już nie uratuję, ale co na przyszłość??? Nie wyciągałam odrazu,
zostawiłam gada (tzn. sernika;) w ciepłym, uchylonym piekarniku, a mimo to
klapnął...
A taki był piękny i wysoki jak się piekł... Co robię nie tak?? (to był
przepis na 1,2 kg sera, 4 łyżki kaszki manny, 7 jajek, kostka masła, 1,5
szklanki cukru, budyń śmietankowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.) Pianę z
białek dawało się osobno - może za mocno ją zamieszałam, a może nie
rozmieszała się równomiernie?
Cholerka, jutro goście będą wcinać plaskacza...
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:58
      Proszek do pieczenia-średni pomysł:(
      • bogna71 Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! 05.05.06, 17:04
        hmmm, taki miałam przepis - podobno "rewelacyjny, zawsze wychodzi:/. No fakt -
        jak się piekł to prawie wychodził z blachy, a potem coś mu zaszkodziło...
        • Gość: g Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 17:08
          Wychodził-bo sporo proszku, opadł-bo ser jest ciężki.
          Nie mam mozliwości,żeby sernik tak bardzo jak biszkopt urósł i nie opadł:)
          Może ser za mokry był(jesli opadł zupełnie).
          Ja piekę bez proszku, nie rośnie bardzo ,ale i nie opada.
          tu pomysł na "uratowanie"
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=40838843&a=40838843
          • bogna71 Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! 05.05.06, 17:14
            dzięki za linka, ale już posmarowałam czekoladą, posypałam orzechami i będę
            udawała, że tak ma być;))
            Pozdrawiam!
    • grazkax Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! 05.05.06, 20:54
      serniki z regoly zawsze opadaja,wiec sie nie martw.ja pieke ipieknie rosnie a
      potem opada taka juz jego uroda.nawet na wielkanoc pieklam sernik lekki jak
      mgielka i mialam to samo.nie rozpaczaj-goscie zjedza i beda prosic o dokladke.
      • paprotka-gd Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! 05.05.06, 21:07
        No rzecz jasna , sernik zawsze opada to jest normalka
    • nimeska Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! 05.05.06, 21:25
      proponuje ci abys wpisala w wyszukiwarke slowo sernik a gwarantuje ci ze
      znajdziesz kilkanascie postow o metodach pieczenia i przygotowania sernika aby
      nie opadl
      • Gość: witaminka sposobik IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 05.05.06, 23:37
        Po pół godzinie pieczenia odciąc ciasto na brzegach od tortownicy
        • 1oo Re: sposobik 06.05.06, 01:47
          Od kilku lat mam piekarnik elektryczny i piekłam ciasta tylko na termoobiegu.
          Opadały, pękały i w ogóle były hece. Sernik zawsze miał boki wyższe niż środek.
          Kilka miesięcy temu włączyłam termoobieg i dolne grzanie, przykryłam papierem
          piekarniczym formę z sernikiem i czekałam na efekty. Sernik się upiekł
          równiutki jak stół. Pod koniec pieczenia zdjęłam papier, żeby się sernik
          trochę "opalił". Po wystygnięciu oczywiście trochę opadł, jak to sernik, ale za
          to opadł równo na całej powierzchni. Pomyślałam sobie, że to jednorazowy wybryk
          natury, ale kiedy tak samo piekłam inne ciasta, wynik był ten sam. Rosły równo
          i takie zostawały po wystygnięciu. Ciasta piekę różne, ale sernik zawsze taki
          sam - nazywa się "najłatwiejszy sernik". Jeśli ktoś będzie zainteresowany,
          jutro podam przepis.
          • pesteczka5 Re: sposobik 06.05.06, 04:42
            Ja cię pocieszę - jutro będzie lepszy.
            Serniki zaraz po upieczeniu nie są, moim zdaniem, najlepsze.
            Do jutra nabierze szlachetności - słowo!

p.S. Nie wiem, czemu opadają - mi prawie ZAWSZE. Z cud przepisów, zwykłych
            przepisów, z książki, z ust do ust, opakowania sera.
            Raz upiekłam taki bossski, puszysty, no CUD PUCH! Miałam bodaje ser BACHA.

Pognałam za dwa dni w zachwycie po TEN SAM SER, zrobiłam TAK SAMO, z TEGO
            SAMEGO PRZEPISU - i co? No kapeć!! I to wyjątkowy... nawet noc mu nie pomogła.

Zwykle pomaga jednak:))

• bogna71 Re: sposobik 06.05.06, 21:21
              Noc mu pomogła;))) !!
              Goście wrąbali i chwalili bardzo - ledwo uratowałam kawałek na jutro (może
              kolejna noc jeszcze lepiej mu posłuży, hi hi...)
              Dzięki, Kochani za słowa otuchy!! Będę dalej ćwiczyć serniki, ale już poszukam
              przepisu bez proszku do pieczenia!
              Pa!!
              • linn_linn Re: sposobik 06.05.06, 21:23
                Ja robie z ricotty i tez jest lepszy nasteonego dnia. Od razu po zrobieniu jest
                mieciutki jak suflet.
    • Gość: msk Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.05.06, 22:14
      jeśli chcesz mogę podać ci niezawodny przepis na sernik mojej mamy. zawsze
      wychodzi.
      • bogna71 Re: Ratunku!! Sernik mi opadł!! 06.05.06, 22:17
        bardzo chętnie!! Poproszę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka