Gość: via regia IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.01.03, 11:45 Emigrant dr Ordinaire sprzedał receptę Pernod'owi 1797 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abstynent ;) Re: Absynt IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 06.01.03, 10:59 a po co mamić się podróbką francuską, skoro w czechach i na słowacji z zakupem prawdziwego absyntu nie ma najmniejszego problemu. 0,75 l absyntu o mocy 70 % kosztuje tam ok 50 zł. jak widać warszawa woli się raczyć podróbą, a prowincjusze zadowalają się oryginałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Re: Absynt IP: *.cps.pl 13.01.03, 22:54 A może ktoś zna przepis na zrobienie absyntu(absyntopodobnej nalewki)Do Czech i Słowacji trochę mi daleko i nie po drodze,ale w sklepie zielarskim można kupić anyż i chhyba piołun. Może ktoś z was ma w szufladzie taki przepis? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Re: Absynt IP: *.acn.pl / 10.70.7.* 07.02.03, 17:16 Czeski absynt , to nie to samo co ten pijany , w epoce fin de sicle . Obecnie prawdziwy absynt ( zawierjący alkaloidy piołunowe) można dostać jedynie w Hiszpanii , lub zrobić samemu. Czeski to zwykła wóda taka jak nasza piołunówka tele że z anyżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psy Re: Absynt IP: *.*.*.* 06.01.03, 11:45 O ile sie orientuje, to w Czechach, Hiszpanii, na Slowacji w paru innych krajach dostepny jest normalny absynt - 70% alkoholu, mocny smak z piolunowa gorycza. A wlasciwosci halucynogenne dawny absynt zawdzieczal wysokiej zawartosci ekstraktu z ziol - dzisiejsze mieszanki maja zazwyczaj 10mg/l, podczas gdy kiedys bylo to 100mg/l. Tak mocny trunek produkuje dzisiaj tylko jedna firma, jednak nie mozna go legalnie kupic w Europie. Tak wysokiej zawartosci ekstraktu dawny absynt zawdzieczal wlasciwosc 'bielenia' po dolaniu wody - ten slabszy nie zmienia koloru. To chyba tyle uzupelnien i sprostowan... A czeski absynt wszystkim serdecznie polecam. Pycha. Z reszta mozna go znalezc w jednej z warszawskich knajp - niezbyt legalnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
buh Re: Absynt 13.01.03, 18:35 rany, testowałem wczoraj czeski absynt. rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka.od.smoka Re: Absynt IP: 217.20.193.* 13.01.03, 19:35 skoro juz o podrobkach i oryginalach mowa, to dodam tylko, ze ojczyzna absyntu jest szwajcaria. tylko, ze tutaj produkcja tego alkoholu jest zabroniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Absynt IP: 217.197.165.* 07.02.03, 17:42 Na trzy sprobowane przeze mnie czeskie absynty (a wiem, ze jest ich wiecej) wszystkie trzy okazaly sie czyms tak ohydnym, ze tylko fakt, ze jestem smakoszem dynksa pozwolil mi to wypic. Podobnie jak czeskie wilamowki i jeszcze kilka innych tamtejszych podrobek. Odpowiedz Link Zgłoś