Dodaj do ulubionych

Makłowicz - makaron z sosem bekonowym

IP: *.waw.cdp.pl / *.gov.pl 06.01.03, 11:52
Wczoraj Makłowicz podał ciekawy przepis na makaron z sosem bekonowym (nie
carbonara)- jeśli ktoś oglądał ten program i zapamiętał, to bardzo proszę o
podanie tego przepisu. Z góry dziękuję.

Obserwuj wątek
    • Gość: Mira Re: Makłowicz - makaron z sosem bekonowym IP: most:* / 192.168.0.* 06.01.03, 12:16
      Cytuję z pamięci:
      Składniki; bekon (przerośnięty boczek), seler naciowy kilka pędów,cebula, pasta
      pomidorowa lub przecier, bulion wołowy, makaron duże muszelki, fasola z puszki
      lub uprzednio namoczona i ugotowana. Niestety nie pamiętam gramatury, wiem
      tylko tak na oko.

Boczek i cebula w kostkę przesmażyć z pokrojonym selerem.Przydusić, zalać
      bulionem, pieprz, soli mniej. Około trzech łyżek pasty pomidorowej Makaron
      ugotowany na półtwardo (nie aldente). Makaron przelany zimną wodą wrzucić do
      sosu + fasola. Gotować pod przykryciem około 2-3 minut. Prze podaniem posypać
      natką pietruchy. Mam nadzieję, iż odtworzyłam wiernie. Acha, ma mieć
      konsystencję nieco rzadszą niż tradycyjne pasty. Podawać w misce. Pozdrawiam
      • catalina1 Re: Makłowicz - makaron z sosem bekonowym 06.01.03, 12:42
        Gość portalu: Mira napisał(a):

> Cytuję z pamięci:
        > Składniki; bekon (przerośnięty boczek), seler naciowy kilka pędów,cebula,
        pasta
        >
        > pomidorowa lub przecier, bulion wołowy, makaron duże muszelki, fasola z
        puszki
        > lub uprzednio namoczona i ugotowana. Niestety nie pamiętam gramatury, wiem
        > tylko tak na oko.

500 gram muszelek, 3-4 łyżki pasty pomidorwej, jeden seler naciowy, 1 puszka
        fasoli, tyle zapamiętałam ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka