Gość: Malgosia IP: *.waw.cdp.pl / *.gov.pl 06.01.03, 11:52 Wczoraj Makłowicz podał ciekawy przepis na makaron z sosem bekonowym (nie carbonara)- jeśli ktoś oglądał ten program i zapamiętał, to bardzo proszę o podanie tego przepisu. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mira Re: Makłowicz - makaron z sosem bekonowym IP: most:* / 192.168.0.* 06.01.03, 12:16 Cytuję z pamięci: Składniki; bekon (przerośnięty boczek), seler naciowy kilka pędów,cebula, pasta pomidorowa lub przecier, bulion wołowy, makaron duże muszelki, fasola z puszki lub uprzednio namoczona i ugotowana. Niestety nie pamiętam gramatury, wiem tylko tak na oko. Boczek i cebula w kostkę przesmażyć z pokrojonym selerem.Przydusić, zalać bulionem, pieprz, soli mniej. Około trzech łyżek pasty pomidorowej Makaron ugotowany na półtwardo (nie aldente). Makaron przelany zimną wodą wrzucić do sosu + fasola. Gotować pod przykryciem około 2-3 minut. Prze podaniem posypać natką pietruchy. Mam nadzieję, iż odtworzyłam wiernie. Acha, ma mieć konsystencję nieco rzadszą niż tradycyjne pasty. Podawać w misce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
catalina1 Re: Makłowicz - makaron z sosem bekonowym 06.01.03, 12:42 Gość portalu: Mira napisał(a): > Cytuję z pamięci: > Składniki; bekon (przerośnięty boczek), seler naciowy kilka pędów,cebula, pasta > > pomidorowa lub przecier, bulion wołowy, makaron duże muszelki, fasola z puszki > lub uprzednio namoczona i ugotowana. Niestety nie pamiętam gramatury, wiem > tylko tak na oko. 500 gram muszelek, 3-4 łyżki pasty pomidorwej, jeden seler naciowy, 1 puszka fasoli, tyle zapamiętałam ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś