Dodaj do ulubionych

Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najlepsze?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 14:18
Ja najchętniej kupuję lody bakaliowe z Zielonej Budki, warzywa na patelnię
Hortexu z przyprawą orientalną, uważam tę przyprawę za rewelację, mogliby ją
sprzedawać oddzielnie,czekoladę Milka, pierogi Malmy,odkryłam ostatnio w Lidlu
tanią i dobrą kukurydzę chiro i tanie, niezłe makarony, dropsy owocowe w puszce,
w Carefourze mają 8-skł. mieszankę mrożoną po ok.3 zeta za kg, zawiera dużo
brokułów,kupuję śmietanę Piątnicy "do zupy", pizzę dr Oetkera z salami.Może
coś sobie jeszcze przypomnę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania.k Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.chello.pl 01.06.06, 14:22
      przyprawy jedynie kamis
      polproduky knorr
      zadnych mrozonek typu pizza,zapiekanka,chyba ze warzywne ale wtedy hortex
      raz odwazylam sie kupic cos w lidlu bo tansze bylo a studencka kieszen byla juz
      pustawa ale nigdy wiece tego nie powtorze
      • Gość: ania.k Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.chello.pl 01.06.06, 14:23
        a czekolada nestle,do ciast wedel a lody tylko grycan!!
        • neferett Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 26.10.06, 17:25
          Popieram , lody Grycan są rewelacyjne!!!
          • Gość: mika Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.acn.waw.pl 26.10.06, 19:47
            A ja uwazam, ze sa przeslodzone. I to znacznie.
    • Gość: bleee Re: Wychowana na gotowcach. IP: *.fbx.proxad.net / *.fbx.proxad.net 01.06.06, 14:30
      Nie odbieraj apetytu przed obiadem.
      • Gość: Gosia Re: Wychowana na gotowcach. IP: 62.29.137.* 01.06.06, 14:59
        Daj sobie spokój z takimi uwagami. Nie każdy ma cały dzień na siedzenie i
        pichcenie w kuchni. Wyobraź sobie, że gotowce wielu osobom ułatwiaja jednak
        życie. Jeśli wracam do domu o 19:00 to z gotowca mam szanse przygotować sobie i
        rodzinie coś do zjedzenia w ciągu 15, góra 30 minut i zjeść zanim jeszcze oczy
        będą mi się kleiły o głowa myślami krążyła wokół poduszki.
        Uwielbiam takie teksty tak smao jak te o kupowaniu wyłącznie oryginalnych i
        drogich produktów. Prawda jest taka, że pieniądze na które samemu ciężko się
        pracuje równie ciężką ręką przychodzi wydać, ale to już tak off-topic:))
        • ba_nita Re:15 minut do wystarczająca ilość czasu a 30 min 01.06.06, 15:09
          to już czasu od groma i ciut ciut. Przez pół godziny można cuda wyczarować. Jak słyszę o braku czasu to mnie skręca. Pracowałem w Helu mieszkając w Gdyni mając nienormowany czas pracy i wystarczyło go na wszystko: normalne obiady (jednodaniowe - fakt) plus kino, teatr i jeszcze kilka innych rzeczy. Zaznaczam, że żona gotuje jak ma kaprys bo ją z kuchni już dawno temu wyrzuciłem, nie dlatego, że nie potrafi.
          Chciałem jeszcze zauważyć, że to forum raczej jest dla gotujących tradycyjnie a nie z puszek. Nie abym komukolwiek wzbraniał wstępu. To tylko wyjaśnienie reakcji na ten wątek.
          • ba_nita Re:Aby nie być gołosłownym: 01.06.06, 15:14
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=42830799
            a takich przepisów jest więcej i tutaj i na GAlerii Potraw. Przygotowanie "gotowca" wbrew pozorom zajmuje tyle samo a często i więcej czasu.
          • Gość: Gosia Chciałabym zuważyć że niektórzy IP: 62.29.137.* 01.06.06, 15:21
            mają jednak normowany czas pracy (przy czy muszą się stawić w pracy rano a
            wyjść najlepiej wieczorem:)) oraz posiadają również dzieci
            ale z Twoją doskonałością ba_nito rzeczywiście trudno polemizować tym bardziej,
            że udaje Ci się robić rzeczy, które inni uznają za niemożliwe (vide sakiewki:)))
            Gotuj sobie na zdrowie a forum, dopóki nie stanie się prywatne jest raczej dla
            wszystikch (dla błądzących również)
          • pinos Antidotum na skręcanie: 02.06.06, 16:48
            <początek cytata>

• Re: uzywacie erzatze w kuchni?
            dispell 09.02.05, 18:44 zarchiwizowany

Sztuczny miód jednak - never - przyprawy suszone, granulowane, kostki rosołowe
            i owszem. Znacznie ułatwiają niekiedy życie. Ważne jest tylko aby nie zachwiać
            równowagi pomiędzy świeżością a przetworzonymi rzeczami. Granulaty to jednak
            liofilizowane wytwory natury a nie podróbki tejże... :-)

<cytata koniec>
          • pinos A w ogóle, żeby nie było, żem tylko złośliwa 02.06.06, 17:21
            kondolencje Ba_nito, wyrazy współczucia. Rozstanie po 10 latach to cos
            strasznego.
            • ba_nita Re: I tym mnie ujęłaś - graba na zgodę?n/t 02.06.06, 18:56

• pinos Re: I tym mnie ujęłaś - graba na zgodę?n/t 02.06.06, 19:20
                Ja tam się z Toba nie kłócę, ale rękę zawsze podać mogę...
                • ba_nita Re:Patrz poczta.)))n/t 02.06.06, 19:30

• kicior99 Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 01.06.06, 14:32
      Guinnesa zdecydowanie. Polmos tu nie dochodzi =)
      • marzma2 Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 01.06.06, 14:48
        Popieram kamisa- przyprawy ma świetne, malma -makarony, ryż - uncle bens
    • pani-walewska hmm chyba mlode jeszcze jestescie 01.06.06, 14:59
      macie mezow, chcecie miec mezow czy chcecie stracic mezow? jesli tak to
      zacznijcie same cos pichcic, bo na dluzsza mete to ni ma chlopa, ktory by dlugo
      wytrzymal na mrozonkach i kamisowato podobnych
      • Gość: Gosia Re: hmm chyba mlode jeszcze jestescie IP: 62.29.137.* 01.06.06, 15:02
        chłop jest również stworzeniem obdarzonym przez naturę dwiema rękami:))
        • Gość: ania.k Re: hmm chyba mlode jeszcze jestescie IP: *.chello.pl 01.06.06, 15:04
          to przepraszam ze tymianek mam np sama suszyc?bez przesay
          wysterczy chyba ze w wieku 22 sama robie makaron majonez.no to przepraszam ryzu
          jeszcze swojego nie wyhodowalam :/ ale chetnie zobacze jak twoj rosnie!
          • bagatella Re: hmm chyba mlode jeszcze jestescie 01.06.06, 15:29
            pozwole sie odezwac, a coz to za problem ususzyc samemu tymianek? wystarczy
            kupic w sklepie krzaczek, troche go podchodowac i zuu do suszenia galazki, i
            masz jak znalazl kiedy tylko chcesz i duuzo taniej niz np od kamisa. a ryz? no
            coz, chyba jeszcze nikt w wannie nie zaczal go chodowac wiec tylko mozliwosci
            sklepowe. ale wcale nie mysle aby pani walewskiej o to chodzilo. ale kazdy
            gospodarzem w swoim domu i powtorze za pania walewska, chcesz miec meza to go
            szanuj,inaczej pojdzie precz do tej co umie fajnie i smacznie gotowac, a
            najlepiej tak jak jego mama, no taka to juz meska natura
            • Gość: ania.k Re: hmm chyba mlode jeszcze jestescie IP: *.chello.pl 01.06.06, 15:36
              hmm ciekawe..radzialbym sie spytac mojego narzeczonego jak gotuje zanim ktos
              zacznie oceniac moja kuchnie.wybacz ale juz dawno uslyszalam zeby nie starac
              sie robic wielu rzeczy jak jego mama bo gotuje smaczniej
              co do ziolek.niestety uzywam zbyt duzo ziol by kazde teraz syszyc.wystarczy ze
              niektore swieze hoduje.
              • bagatella Re: hmm chyba mlode jeszcze jestescie 01.06.06, 15:46
                ale w czym lezy problem? poczulas sie osobiscie wytknieta? odpowiadalam bardzo
                ogolnie, a ze poruszylas dodatkowo temat tymianku i ryzu wiec uznalam za
                stosowne zabrac glos. i tyle w tym temacie
              • akabe Re: hmm chyba mlode jeszcze jestescie 02.06.06, 19:47
                > hmm ciekawe..radzialbym sie spytac mojego narzeczonego jak gotuje zanim ktos
                > zacznie oceniac moja kuchnie.

A nr gg albo tel podasz?

> wybacz ale juz dawno uslyszalam zeby nie starac
                > sie robic wielu rzeczy jak jego mama

Do przemyślenia nie tylko przy jedzeniu.

> niestety uzywam zbyt duzo ziol

Może w tym problem? I dlatego mieszanek używać musisz?
            • siostraheli ryż się hoduje n/t 02.06.06, 16:21
    • Gość: ania.k Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.chello.pl 01.06.06, 15:43
      poza tym nie widze potrzeby tlumaczenia sie.gotuje smacznie,sama wymyslam
      potrawy,ucze kolezanki z polec enia ich facetow a ze w zime sporadycznie uzyje
      jakiegos polgotowego sosu bo niestety studentcka kieszen nie jest zbyt obszerna
      to przepraszam,ze w ogole weszlam na to forum
      pozdrawiam i prosze o wiecej wyrozumialosci i o mniejszy krytycyzm do osob
      ktorych nawet sie nie zna
    • patyska Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 01.06.06, 15:46
      nie lubie gotowcow, ale czasem bez nich ani rusz. a zatem: "indyjskie" przysmaki Patak's, przyprawy
      kotanyi, lody... lody??? z braku wyboru grycan jako najmniejsze zlo, kukurydza i groszek bonduelle,
      niestety!!! podkreslam niestety lubie paluszki rybne w panierce w takim granatowawym opakowaniu,
      zapomnialam czyje to gowno, chinski mix bonduela lub hortexu mrozony i... i... i... wiecej grzechow
      niepamietam ;)
      • linn_linn Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 01.06.06, 16:27
        Moze ustalimy co to jest gotowiec. Kukurydza i groszek w puszce raczej nie.
    • patyska Re: Bagatello - zauważyłaś, że to sami goście? 01.06.06, 15:53
      ba_nito, moj faworycie, mistrzu i ulubiencu ;) chetnie popolemizuje. rzucam rekawice: co jest zlego w
      mrozonym mixie chinskim bonduelle? podnos! ;)
      • ba_nita Re: Patysko - przecież wiadomo, że nie chodzi 01.06.06, 16:16
        o mrożone warzywa czy puszkowane. Chociaż też nie zawsze - ostatnio o mały włos moja siostra nie kupiła czegoś co z założenia miało byc jakąś zupą warzywną a że nazwy nie znałem to przeczytałem skład i mnie zamurowało. Jakieś emulgatory i inne świństwa. Nie pamiętam tej nazwy ale jak będę w sklepie to ją podam.
        • patyska Banito moj drogi, ja wiem... 02.06.06, 09:01
          ... chocby casus parowki :( a wiesz, u nas w wawce (moze na pomorzu tez sa?) sa wedliny o wdziecznej i
          dzwiecznej nazwie wiejski specjal - niektore eko, niektore nieeko, ale wytwarzane (podobno) starymi
          metodami bez pompowania i chemii. jadlam je - sa super, smakuja tak jak gierkowskie, czyli
          normalnie, sa suche, rozpadajace sie "wlokniscie", brzuch po nich nie boli. ja jestem nimi zachwycona,
          ale moja rodzina przyzwyczajona do potworkow z sokolowa czy morlin narzeka. no tak, ale ja i tak
          bede stawiac wedzarnie ;) ale u mnie to juz choroba umyslowa spowodowana alergia synka ;) wczoraj w
          sklepie eko zostawilam 350 zeta :( moj malz mowi, ze za tyle to mozemy sobie postawic zagonek z
          kurkami i perliczkami i miec naprawde eko ;) a poza tym u mnie doszlo juz do takiej perwy, ze mam w
          ogrodku ziolo, ktore dodane do zupy "podkreca" ja jak glutaminian sodu i magi (ale niestety to nie
          ganja ;)). kostka rosolowa to juz jak wyglada nie pamietam, bleee. ale: sa ludzie, ktorzy uzywaja takich
          rzeczy, wolno im, wiec jak sie pytaja, to trzeba dac im odpowiedz (jesli sie ja zna, u mnie akurat z tym
          slabo ;))
          • ba_nita Re: Czy to zioło to lubczyk Patysko???? 02.06.06, 11:52
            Popularnie nazywany przez działkowców: maggi?
    • ba_nita Re: Chciałabym zuważyć że niektórzy 01.06.06, 16:13
      Dziewczyno - to ja Ci proponuję pożyć wg grafiku oficera Marynarki Wojennej - pływającego na okrętach. I powtarzam - służącego w Helu a mieszkającego w Gdyni. Bagatela - 77 km od rogatki do rogatki. Nie masz gwarancji na powrót do domu tego samego dnia. Możesz i za miesiąc. No nie róbcie dziewczyny z siebie takich cierpiętnic - naprawdę. Po za tym tak jak ktoś napisał - małżeństwo nie składa się z 1 osoby. Mamy XXI w i lodówki, zamrażarki w domach. Spokojnie można sobie przygotować bardziej pracochłonne rzeczy na tydzień czy dwa. Żadna filozofia. A argumenty o braku czasu to - sorry - nie argumenty a wymówki. Pozdrawiam.
      • Gość: ania.k Re: Chciałabym zuważyć że niektórzy IP: *.chello.pl 01.06.06, 16:26

studentka medycyny 3 roku,nalezaca do 2 kol naukowych,pracujaca w hospicjum hmm
        nieraz zdarza sie ze przez 3 dni w domu mnie nie ma.ok to nie sa twoje miesiace
        zgadzam sie ale wybacz ze usprawiedliwie sie wiekiem.niektore osoby w moim
        wieku nawet kotleta sobie nie usmaza.wiem to kalectwo wiec moze zwazysz ze nie
        jestem taka najgorsza.a wybacz tak jak pisalam niestety nie mam kasy by
        wszytsko swiezutkie kupowac w zimie gdy wszystko ma genialne wrecz cenyzreszta
        jak sam napisales masz zone ktora wygoniles wiec moze niech wroci jak ci ciezko.

• Gość: ania.k Re: Chciałabym zuważyć że niektórzy IP: *.chello.pl 01.06.06, 16:29
          swoja droga naprawde nie rozumiem,wypowiedzialam sie o ziolach.ale chyba
          wiekszosc je kupuje a nie suszy.a knorr jest sporadyczny.i wybacz jak bedziesz
          dziecko chronil przed kazda chemia,dezodorantem,cifem czy benzoesanem sodu to
          dopiero zacznie miec alergie :/
      • pinos Re: Chciałabym zuważyć że niektórzy 02.06.06, 01:11
        Ba_nito - a nie opisujesz Ty przypadkiem swojej... przeszłości?

Kiedyś rozmawialiśmy już na ten temat - nie potępiaj ludzi używających
        gotowców - będą mieli czas, ochotę, pieniądze - spróbują sami. Nie bedą
        chcieli - nie nawrócisz ich. A póki co używanie gotowców tonie przestępstwo.

W temacie alergii - jestem dzieckiem, które chowano między innymi na sosach z
        torebki, mieszankach Nasi Goreng, fixach Knorra itp. Nie mam żadnych uczuleń.
        Mimo genteycznego prawdopodobieństwa olbrzymiego.

I nie czepiajcie się dziewczyny, nie wyjeżdżajcie ze stylistyką (Bagatello,
        duża litera to też zasada) i z tym że mąż odejdzie... Mój mąż jest fanem zupek
        chińskich. Jada je rzadko, bo nie kupujemy, ale zawsze z przyjemnośćią...
        Bierzcie pod uwagę to, że teraz idzie (gotuje, je) pokolenie, które częściej
        jadało sos z torebki niż z wiejskiej śmietany...

Wracając do tematu dyskusji:
        1. Przyprawy - Kamis, Kotanyi, własne doniczki, stragany
        2. Gotowce:
        kopytka Rudzix - nie umiem i na razie nie chcę uczyć się robienia;
        pierogi z mięsem Rudzix - luby nie jada, dla mnie samej nie chce mi się
        sałatka wiejska chrzanowa Lisnera - sprzedawana na wagę, ze śledziem, b. fajna
        musztardy - póki co nie robię sama - Kamis
        majonez - dekoracyjny winiary
        keczup - Pudliszki, teraz pokazał się fajny pikantny Kotlin
        3. Mrożonki - w zasadzie wszystkie; np. mieszanka chińska "z 1" ma więcej
        bambusa i Mun niż Hortex
        4. A poza tym mnóstwo rzeczy z Lidla ;o)

Żyj i daj żyć innym...
    • Gość: lolka Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 16:28
      O Boże, nie sadziłam, że rozpętam taką burzę.Pytałam ogólnie o produkty, nie
      jest tak, że robię na obiad wszystko naraz, gotową zupę, mrożonki a na deser lody!
      Raz skrobię marchewkę, raz używam mrożonej, raz świeże warzywa innym razem
      mrożone, puszkowane itp.
      • ba_nita Re: To forum a nie szkółka niedzielna - taka jego 01.06.06, 17:01
        specyfika. Można zacząć od pytania o użycie marchewki w celu wyczyszczenia klawiatury po zupie a skończyć o zastosowaniu pałeczek do chińszczyzny do robienia arrasów na drutach.)))
        • Gość: a m Re: To forum a nie szkółka niedzielna - taka jego IP: *.chello.pl 01.06.06, 17:15
          • Gość: ania.k Re: To forum a nie szkółka niedzielna - taka jego IP: *.chello.pl 01.06.06, 17:33
            nie wiem jak straszyzna sie wypowie na temat papryki marynowanej.narazie kupuje
            nie mam jakies ulubione firmy.uwielbiam antomiast mojje mamy i w tym roku
            zamierzam sprobowac.
            • amikeo W temacie wątku... 01.06.06, 19:30
              Ja osbiście uważam za dobre: przyprawy Kamisu (bo nie mam jak sobie wyhodować i
              zasuszyć czarnego pieprzu czy ziela:), makarony Lubella (urodzona na ziemi
              lubelskiej i wychowana na tychże makaronach:), mrożonki Hortexu (nie mają
              ŻADNYCH "obcych" dodatków), nabiał Rolmlecz Radom (masło, twarożki), Winiary
              (kisielki i galaretki), czekolada Nestle i Milka, warzywa puszkowe Pudliszki.
              Przerzucanie się w tym wątku umięjętnościami kulinarnymi, oskarzeniami,
              wytykanie błedów i straszeniem "migracją" lubego jest tak samo niestosowne jak
              wszelkie produkty TIP, DIT itp. Więcej tolerancji i uprzejmości! Dziś Dzień
              Dziecka:)
              • ewa.c3 Re: W temacie wątku... 01.06.06, 20:45
                Jeju , co Was dziś ugryzło. O co ta wojna. :)
                Ja polecam Ptasie Mleczko Wedlowskie- to tak odnośnie tematu dyskusji.
                • Gość: ania.k Re: W temacie wątku... IP: *.chello.pl 01.06.06, 20:59
                  a ja wlasnie jem torcik wedlowski!ale ten duzy,bo mniejsze jakos inaczej
                  smakuja!
                  • Gość: piotrek Re: W temacie wątku... IP: *.nap.wideopenwest.com 02.06.06, 05:51
                    Ania to swietna dziewczyna,widac ,ze byle kto jej z rownowagi nie
                    wytraci,kulturalna jest chociaz,a nie jak to starsze towarzystwo,ktore mysli,ze
                    FH JEST ICH PRYWATNOSCIA ,BO ZAGLADAJA TU OD LAT
                    Ania,tak trzymaj,BRAWO!!
                    • ba_nita Re: Z ciekawości - co to jest FH??n/t 02.06.06, 06:27

• amikeo Re: Z ciekawości - co to jest FH??n/t 02.06.06, 07:28
                        Na klawiaturze niedaleko H od K. Łatwo się domyślić...
                        • Gość: xyz !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:53
                          Ba-nita, bagatella, pani walewska i spółka jesteście żałośni!
                          Puryści "kuchenni"...
                      • Gość: gość portalu Re: Z ciekawości - co to jest FH??n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:02
                        hmm, 6:27 a ba_nita już na forum. Przejrzałam historię "występów " tejże osoby i
                        stwierdziłam ,że na okągło siedzi on przy klawiaturze - to już nałóg.
                        Uzależnienie to należy leczyć jak każde inne.Plus te obsesje na punkcie zdrowej
                        żywności. A ja myślałam, że to tylko dziwak.
                        • Gość: ania.k Re: Z ciekawości - co to jest FH??n/t IP: *.chello.pl 02.06.06, 11:16
                          blagam nie zaczynajmywszystkiego od nowa...
                        • linn_linn Re: Z ciekawości - co to jest FH??n/t 02.06.06, 11:19
                          Masz racje. A pomyslec, ze sa tacy, ktorzy nudza sie jeszcze bardziej. Zamiast
                          przeczytac cos ciekawego, podac komus jakis przepis, cos poradzic itp.
                          sprawdzaja kto o ktorej godzinie wlacza komputer.
    • Gość: ania.k Re:Spoko - zaostrzyli egzaminy po stażu...)))n/t IP: *.chello.pl 01.06.06, 17:32
      bagatella zanim zaczniem oceniac moja stylistye,ortografie i interpunkcje,
      radzilabym przypomniec sobie reguly "h" i "ch" np hodowla bynajmniej nie
      pochodzi od slowa chodzic wiec skad pojawila sie tam "ch"?hmm....
      reszty nie skomentuje
      wybaczcie mam ciekawsze rzeczy do robienia nic czytanie wypowiezi
      niedokochanych zolnierzykow.to ze ci zona nie daje i masz kiepski humor nie
      znaczy ze muszisz wszystkich strofowac.
      a o moja edukacje sie nie boj.jakos sobie radze
    • i_n_a Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 02.06.06, 11:20
      :) przerywając off-topicową dyskusję...

1. majonez - Winiary
      2. musztardy - Kamis
      3. ketchup - pudliszki lub kotlin
      4. przecier pomidorowy - po ogołoceniu słoików z przecierem własnej produkcji -
      kotlin lub międzychód
      5. czekoladki - guylian albo duc d'O
      6. przyprawy - kamis
      7. kawa - lavazza
      8. herbata - ahmad
      9. serki topione tzw. "kiełbaski" - mlekovita
      10. woda mineralna - staropolanka (gazowna albo w duzych baniaczkach)

a co do wspomnianych parę razy mrożonek warzywnych Hortexu... Kupiłam raz. Z
      zielonymi gąsienicami. Nie uzywam. :)
      • Gość: ania.k Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.chello.pl 02.06.06, 11:51
        woda mineralna jedynie vitalinea niegazowana.
        swoja droga wszelkei warzywa z patelni robicie swieze?
    • hania55 jedno "ch" 02.06.06, 12:02
      Jeżeli pani Bagatella taka czuła na punkcie poprawnej polszczyzny.

A ad rem:

a) przyprawy gotowe, bo nie mam ogrodu, żeby sobie w nim zasiać 20 gatunków
      ziół, ale te najulubieńsze mam w doniczkach (bazylia, mięta, tymianek, oregano,
      rozmaryn, szałwia).

b) mrożonki - zimą używam bardzo często, bo jak inaczej zrobić sobie koktajl
      truskawkowy w styczniu, albo tagliatelle ze szpinakiem w listopadzie? Truskawki
      zawsze z Hortexu, a szpinak - Bonduelle (w liściach).

c) majonez kielecki,

d) musztardy Kamis,

e) bulion wegetariański w słoiczku z zieloną nakrętką,

f) muszę kiedyś spróbować sakiewek szpinakowych Virtu...
    • Gość: ania.k Re: do ani.k IP: *.chello.pl 02.06.06, 12:11
      acha i jeszcze jedno.w poprawnej polszczyznie piszemy :wziac.tu nie ma miejsca
      na s
      ale to mala dygresja
    • amikeo Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 02.06.06, 16:49
      Przejrzałam swoje szafki:) Herbata Lipton, musztarda Kamis (miodowa
      koniecznie), ketchup i koncentraty Pudliszki, dżemy Łowicz (po "wyżarciu"
      własnych tudzież jakieś egzotyczne smaki), olej Kruszwica, oliwa Goya. Prawie
      nigdy nie odstepuję zakupowo od tych Markowych reguł. Kawy nie pijam w ogóle.
      • Gość: ewka Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: 150.254.115.* 02.06.06, 18:21
        mrożonki - Hortex
        ketchup - Kotlin
        dżemy - Łowicz
        konfitury - Materne (teraz nowe light z fruktozą)
        Kawa - Nescafe, Ricore
        Herbaty - Bioactive, Posti
        Jogurty (tylko naturalne) - Danone
        makaron - Malma
        ryż - Sonko
        itp.
        • ba_nita Re: Te konfitury light mnie zgięły... 02.06.06, 18:36
          pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza
          www.dami.pl/~chemia/gimnazjum/gimnazjum10/organiczna9.htm
          light...sorki - zaśmieję się...hahahahahahahhahahahahahah!!!!!!!!!Bez urazy i obrazy. Tak właśnie wygląda oddziaływanie mediów i reklamy na ludzi skodinąd na codzień rozsądnych.)))
          • Gość: ewka Re: Te konfitury light mnie zgięły... IP: 150.254.115.* 02.06.06, 18:49
            W 100 gram mają 110 kcal, zwykłe około 175 kcal.
          • Gość: piotrek Re: Te konfitury light mnie zgięły... IP: *.nap.wideopenwest.com 03.06.06, 00:05
            ba_nita to sobie pewnie sam buraki cukrowe sadzi, potem wlasnej roboty cukrem
            slodzi-musi byc PYSZNY,nic tylko pozazdroscic........
    • Gość: armide Re: Kupę też robimy sami - serio.:-D n/t IP: *.walecznych.net 02.06.06, 20:07
      lody familije firmy chlodnia Łodz
      chleb tostowy schulstad-ten z ziarnami
      biedronkowe platki frutness
      • amikeo A tak dobrze... 02.06.06, 20:15
        ...się wątek zapowiadał. I zrobiło się niesmacznie i wulgarnie, bleee. Jesteśmy
        na tyle dorośli, że nie potrzebujemy wszytkowiedzących belfrów tylko partnerów
        do dyskusji.
    • Gość: IA lody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:41
      Ktoś mnie kiedyś namówił na lody z Lidla. Poświęciłam się jadłam i polecam :
      2,5 l. Vaniliowe firma Eis Stern . Milusie szczególnie polane ajerkoniakiem :)
    • Gość: EB Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 14:09
      lody - ostatnio Grycan, ale lubię też Carte D'or szczególnie Banana Split :)
      marzę o lodach Haagen Dazs, ale jak dotąd nie udało mi się ich kupić w Polsce
      (zresztą był gdzieś wątek na ten temat)

przeważnie mam zapas różnych mrożonych warzyw (ale bez przypraw i raczej nie są
      to mieszanki) na wypadek przymusu zrobienia szybkiego obiadu, czy kolacji.
      czasem sama mrożę nadmiar tego co kupiłam, czasem kupuję gotowe - Hortex,
      Bonduelle, Oerlemans

makarony - Agnesi, Barilla... ostatnio kupiłam jakiś supermarkowy :) penne
      tricolore (żółty-szafran/czerwony-peperoncino/czarny-"atrament" z kałamarnicy),
      ale firmy nie pamiętam... w ogóle jestem makaroniara :)

pierożki z włoskiej pasta fresca - Rana... cudo :) poza tym raczej wyrób
      własny, bo kupowane mają zbyt grube ciasto, chociaż Malmę da się zjeść :)

czekolady i czekoladki - ostatnio wyłącznie Lindt; brakuje mi firmy Anthon
      Berg, która kilka lat temu w Polsce była i znikła - czekoladki z marcepanem nie
      z tej ziemi.

pieczywo - chleb z musli Mastermacher; chleb słonecznikowy i bułeczki z
      miejscowej piekarni

woda - Nałęczowianka

wino - czerwone wytrawne, czasem półwytrawne, przeważnie Cabernet albo
      Zinfandel, z USA, Chile, Argentyny - marka jest tutaj mniej istotna :)
      • Gość: Janka Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.enterpol.pl 25.10.06, 17:06
        Wszelkie produkty POLSKICH firm.A nie Nałęczowianka - coca cola
        Dawna Winiart - teraz Nestle itp.
        Preferuję POLSKIE jak napisałam firmy.Nie przejęta przez zagranicznych
        badziewiarzy.Danone- mówię stanowczo NIE temu świństwu.
        • Gość: m. Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 20:11
          Czyli to nie smak i nie jakość są dla Ciebie najważniejsze?

Znasz jakiś polski makaron z pszenicy durum, który dorównywałby włoskim?

"ksenofobia kulinarna"
    • Gość: wujek Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.icpnet.pl 25.10.06, 22:47
      przyprawy- Dary Natury
      jogurt- Balkanski Maluta
      soczki- tutaj duzo regionalnych, z ogolnodostepnych Marwit
      rodzynki, bakalie- dosc dobre sa w Rosmannie/ bio
      mleko- Zimne Mleko
      ketchup- Heinz(tak sie pisze :?)
      whiskey- (pije tylko z coca cola)- The Famous Grouse, poza tym Martini,
      nieliczne piwa np. Fortuna Czarne
    • silic Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 27.10.06, 02:34
      makaron - Mellisa ( albo Melissa ) - dobry i niedrogi, z durum
      woda min. - tylko Staropolanka ew. Muszyna
      keczup - jeśli już to Kotlin
      jogurt natu. - Sokólski
      musli tropikalne- z Biedronki ( chyba jedyna rzecz jaką tam kupuję )
      czekolada - gorzka lub dark firmy Wawel,
      barszcz czerwony w kartonie - z Krakusa, mam do niego słabość ;)
      ptasie mleczko - Wedel
      musztarda - Kamis, sarepska

• magiggii Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 27.10.06, 14:19
      Ale sie dyskusja wywiazala.Nie powiem lubie i umiem gotowac(nie tylko moja
      opinia).Ale gdy po calym(12-godzinnym) dniu pracy spotykasz sie w progu z
      wygłodnialym meżem gotowce sa czasami niezastapione.
      A co do ulubionych marek:
      1.makaron Malma
      2.olej Kujawski
      3.ketchup Kotlin
      4.gotowe sosy Pudliszki
      5.warzywa z puszki Pudliszki lub Bonuelle
      6.musztardy tylko Kamis
      7.kasze Sonko
      8.przyprawy Kamis i Prymat
      9.majonez Krakus
      10.jogurty Bakoma
      11.śledziki i salatki śledziowe Lisner
      Pewnie jest jeszcze kilka ulubionych marek ale dawno robiałam zakupy w polskich
      sklepach.
      Pozdrawiam
    • kobieta_na_pasach wiesz co Lolka..... 07.11.06, 13:52
      mam dokjladnie akurat wszystko na odwrot. czekolada tylko Wedla, makarony tylko
      wloskie , i co tam jeszcze. co ty jesz za syf?!
    • mroofka2 Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 07.11.06, 14:03
      mam kilka wybranych-ulubionych produktów
      bez których nie wyobrażam sobie gotowania,
      ale szczerze powiem, że w większości nie znam
      nazwy firmy;) to chyba dziwne, nie?
      • Gość: tais Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.chello.pl 07.11.06, 15:04

1) krokiety i pierogi firmy "pan pierozek" , jezeli faktycznie nie mam czasu
        sama lepic
        2) czerwony barszcz "hortexa" (sok burakowo-jablkowy)
        3) jogurty najczesciej jogobelli albo inne polskie firmy, "danony" przestalam
        kupowac, jak sie okazalo, ze kilka dni sie nie psuja w temperaturze pokojowej:))
        4) najlepsza pasztetowa w sklepie osiedlowym, w carefoore wedliny, ciasta i
        pieczywo OKROPNE, w ELEI to wszystko o poziom lepsze. Tylko miesiwo wole kupic
        w carefoor, bo jest ruch i duzy wybor..
        5) mrozonki Hortexa
        6) ketchup "hellmans "
        7) majonez kielecki
        8) paluszki rybne "froste"
        9) flaki zamojskie w takiej duzej puszce z wieczkiem ( nie pamietam nazwy, sa
        lepsze od pudliszek) niestety zniknely s supemarketow.
        10) przyprawy "kotany" czy jakos tak
        11) po ryby, warzywa i ciasta wole pojechac do hali mirowskiej, niestety
        brakuje czasu albo lenistwo: to kupic tam, a inne tam;))
        12) ryz albo w delikatesach Bomi: japonski do suchi "shinzo" - pyyszny
        albo w azyatyckim sklepie, basmaty i jasminowy
        • Gość: tais Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps IP: *.chello.pl 07.11.06, 15:14
          zapomnialam dodac, ze pizza na zamowienie tylko z Telepizzy:)
          boze, jak ja uwielbiam takie gumiaste miekkie ciasto z wielkimi dziurami, kto w
          reszcie mnie nauczy takie robic? chyba sie tam zatrudnie:))
          • ewab2507 Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 07.11.06, 15:37
            jak pizza to tylko u mojej koleżanki Jolandy... najlepsza na świecie :)
    • piani Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 08.11.06, 12:39
      majonez - kielecki
      twarog - z Garwolina
      wedliny - najchetniej z Liszek (lisiecka & spolka)
      kawa - Reck lub wloskie
      herbata - Twinnigs
      musztarda - Dijone lub Maille, ew. niemieckie z Auchana
      ketchup - ciezko znalezc dobry :(
      makarony - najchetniej wloskie, zawsze sprawdzam czy z pszenicy durum
      czekolada - Galler i Cote d'Ore
      chleb - piekarnia "Grzybki" Cichowskiego, niestety trzeba jezdzic na Prage,
      wiec to rartyras i swieto ;)))
      mleko - chetnie Turek
    • tekisk Re: Jakiej firmy wyroby uważacie za dobre/najleps 09.11.06, 20:27
      soki - Hortex
      przecier pomidorowy - Pudliszki i Łowicz
      kukurydza konserwowa - Bonduelle
      keczup - Kotlin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka