paool 20.01.03, 15:23 skoro jem bigos, to muszę być w Polsce ( chć pewnie nie do końca jest to prawdą). Jakie macie skojarzenia kraj - potrawa?( ale tylko jedna!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LuLu Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.proxy.aol.com 20.01.03, 21:07 Ciekawy watek........ tym niemniej wyglada na to, ze bigos to nie tylko Polska specjalnosc. Wczoraj bylam na przyjeciu (mieszkam w USA) gdzie "tematem" potraw byla kapusta. Pani domu (Polka), przygotowala chyba z dziesiec roznych kapuscianych potraw z roznych krajow swiata. Miedzy innymi podala danie rumunskie, prawie identyczne jak bigos, z ta roznica, ze je sie toto z kwasna smietana. Co kraj to obyczaj...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.we.client2.attbi.com 20.01.03, 21:10 Gość portalu: LuLu napisał(a): > Ciekawy watek........ tym niemniej wyglada na to, ze bigos to nie tylko Polska > > specjalnosc. > Wczoraj bylam na przyjeciu (mieszkam w USA) gdzie "tematem" potraw byla kapusta > . > Pani domu (Polka), przygotowala chyba z dziesiec roznych kapuscianych potraw z > roznych krajow swiata. Miedzy innymi podala danie rumunskie, prawie identyczne > jak bigos, z ta roznica, ze je sie toto z kwasna smietana. > Co kraj to obyczaj...... Zafascynowalas mnie !!! Bigis z kwasna smietana !! Opisz to prosze!!! Bardzo lubie nowosci :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.paul Re: EUROPA OD KUCHNI IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 21.01.03, 09:32 smażeny syr hranolky oblocha tatarska omacka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aro Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.krakow.pl 21.01.03, 18:31 Hranolky, tatarska omacka to nazwy potraw nie kojarzących się z konkretnym państwem. Frytki to już chyba cały świat zna i jada, a tatarsko omacke jadłem wczoraj na kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.we.client2.attbi.com 20.01.03, 21:11 paool napisał: > skoro jem bigos, to muszę być w Polsce ( chć pewnie nie do końca jest to > prawdą). > Jakie macie skojarzenia > kraj - potrawa?( ale tylko jedna!) Beef Wellington-Anglia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka-quebec Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.36-131-66.nowhere.mc.videotron.ca 20.01.03, 22:23 poutine-frytki polane brazowym sosem i posypane ichniejszym typem sera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzencia Re: EUROPA OD KUCHNI IP: proxy / 195.117.24.* 21.01.03, 09:37 widze ze malo chetnych do kontynuacji tematu... szkoda bo ciekawie byloby porownac nasze skojarzenia. mi sie np kojarza: czechy z knedlikami, włochy ze spaghetti, niemcy z pieczonymi ziemniakami i ichnymi salatkami na ziemniaku, turcja z kebabem, francja z zabimi udkami, hiszpania z owocami, wegry z bakaliami w miodzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina1 Re: EUROPA OD KUCHNI IP: 213.76.128.* 21.01.03, 09:50 Gość portalu: Marzencia napisał(a): > hiszpania z owocami, > wegry z bakaliami w miodzie.... A mi się tak kojarzy: Hiszpania - paella Węgry - gulasz Meksyk - tortilla USA - hamburger Kraje skandynawskie - wszelkie odmiany śledzi San Marino - likiery (chociaż to nie potrawa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: EUROPA OD KUCHNI IP: proxy / *.user.ono.com 22.01.03, 14:40 Gość portalu: Nina1 napisał(a): > Gość portalu: Marzencia napisał(a): > > > > hiszpania z owocami, > > wegry z bakaliami w miodzie.... > > > A mi się tak kojarzy: > Hiszpania - paella > Węgry - gulasz > Meksyk - tortilla > USA - hamburger > Kraje skandynawskie - wszelkie odmiany śledzi > San Marino - likiery (chociaż to nie potrawa) Hiszpania- owoce morza, marisco,horchata,sangria, carajillo Odpowiedz Link Zgłoś
nanette Re: EUROPA OD KUCHNI 21.01.03, 11:20 A mnie kojarzy sie tak: Niemcy - kolacyjne salatki z resztek po calodziennym menu Wegry - zupa gulaszowa, po ktorej ma sie "zywy ogien" w gardle, ale zawsze idzie sie po druga porcje Czechy - knedle i obowiazkowo kilka piw Slowacja - tu wspomne zjawisko, ktorego nie probowalam sama, a znam z opowieści: 'utoplenec' - parowka z zalewy octowej (chyba). Po spozyciu odczuwa sie natychmiast, ze na 'utoplence' ida parowki drugiej lub nawet trzeciej swiezosci :) Rosja - solianka Grecja - gyros Wlochy - pasta, pasta, pasta... Hiszpania - gazpacho, Francja - poranna kawa z mlekiem i moczynym w niej rogalikiem Odpowiedz Link Zgłoś
paool Re: EUROPA OD KUCHNI 21.01.03, 11:38 kochani, ale nie zapominajcie, że w W Europie jest też Rumunia ( poza czosnkiem od Drakuli nie mam żadnych skojarzeń), Malta( nie byłem, nie wiem), Cypr( to właściwie kuchnia grecka- jadłam tam kiedyś świetną jajecznicę z cukinia), Łotwa ( Hmmm- ZSRR zrobił spustoszenie w mojej głowie) Belgia( mule), Dania ( łosoś), Portugalia( pewien Portugalczyk zrobił świetną sałatkę z zielonej piertruszki i kus-kus).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Cypr i Portugalia IP: *.satkabel.com.pl 21.01.03, 13:08 Cypr to nie tylko kuchnia grecka. Cypr to bardzo harmonijne połączenie kuchni greckiej i cypryjskiej. A do tego wino Commandaria, którego historia sięga czasów Ryszarda Lwie Serce, który własnie na Cyprze poślubił Berengarię. Portugalia natomiast kojarzy mi się z sardynkami, najlepiej prosto z rusztu. Może czytaliście Jadwigi Pałęckiej i Oskara Sobańskiego "Porto, sardynka i fado"? Bardzo smakowite felietony o kulinarnej stronie Portugalii z garścią przepisów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.satkabel.com.pl 21.01.03, 11:38 Żadna chyba kuchnia nie kojarzy się z jednym wyłącznie daniem. Pomijam już kwestie regionalne, ale zawsze możemy spróbować podać dania naszym zdaniem najbardziej charakterystyczne dla danej kuchni: Rosja - kulebiaki Szwecja - śledzie Norwegia - łososie Hiszpania - tortilla, no nie mogę tylko jednego, sama pcha mi się tu jeszcze paella Grecja - musaka Turcja - kebaby Włochy - pizza ( o wszelkich pastach nawet nie wspominam) Czechy - knedle i syr smazony (np. harmelin - pycha!) Węgry - leczo Wlk. Brytania - na podstawie lektur - mięsa z sosem miętowym, a poza tym treściwe śniadanie angielskie Szwajcaria - fondue i czekolada Odpowiedz Link Zgłoś
atka5 Re: EUROPA OD KUCHNI 21.01.03, 14:21 Mnie akurat ze śledziami kojarzy się Holandia. Jedzą takie prosto z beczki, tłuste, ale naprawdę dobre. Oraz: Węgry - zdecydowanie zupa rybna, której nie da się zjeść inaczej niż zagryzając pysznym węgierskim chlebem i popijając winem Austria - sznycel wiedeński + piwko Grecja - wszechobecna sałatka grecka Włochy - spagetti Francja - ślimaczki Niemcy - golonka + sałatka ziemniaczana Bułgaria - tarator Rosja - bliny Anglia - fish and chips (takie z papierka, kupowane na ulicy) Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: EUROPA OD KUCHNI 21.01.03, 15:49 Czechy - knedliki Rosja - pielmieni Niemcy - golonka Wegry - zupa gulaszowa Bulgaria - chlodnik tarator Grecja - musaka Wlochy - carpaccio Holandia - sery Szwecja - stol szwedzki:-))))))) Norwegia - losos Anglia - puddingi Francja - slimaki i inne zabie udka Austria - strudel z jablkami, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AST Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.54.220.164.tisdip.tiscali.de 21.01.03, 18:15 Polska- czerwony barszczyk Niemcy- Bratwurst (kielbaski z rozna) i piwo Francja- baquette Wlochy- pizza i pasta Hiszpania- paella Turcja- Kebab Grecja- mussaka Portugalia- dorsz na wszystkie sposoby Anglia- dzemy (fantastyczne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.wolin.sdi.tpnet.pl 21.01.03, 21:44 paool napisał: > skoro jem bigos, to muszę być w Polsce ( chć pewnie nie do końca jest to > prawdą). > Jakie macie skojarzenia > kraj - potrawa?( ale tylko jedna!) Ja w sprawie nie bigosu ale też jedzenie a mianowicie śledzi, które sa masowe spożywane w niemczech bezpośrednio na promenadach morskich i nie tylko.Niemcy i inne kraje europejskie doceniły wartości kulinarne śledzie bałtyckiego.W Polsce promuje się rybe norweską,śledzia norweskiego króry jest duży, a którego jakość do naszego bałtyckigo można porównać miarą przerośniętej świni.Kupuje w polskich sklepach różne produkty rybne , zapewniam ze te produkowane z olskich ryb nie mają sobie równych zarówno pod względem świeżości jak i smaku.Produkty tak reklamowane pochodzenia szczególnie norweskiego mają długą drogę aby do nas dotrzeć a przeważnie są to ryby ze straszych zapasów, pewnie że mrożone ale jak długo tego nikt nie wie. Wierze że i olski śledź doczeka się swoich dni na polskim rynku .Smacznego ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.blueyonder.co.uk 21.01.03, 21:49 polska * rolada slaska + kluski czechy * knedle niemcy * golonka z piwem francja * slimaczki i zabie udka hiszpania * paella + omlet hiszpanski + choritto + gazpacho anglia * sheperd's pie + fish and chips wlochy * pizza + pasta grecja * salatka grecka + gyros szwajcaria * foundu wegry * leczo + gulasz szwecja * sledz turcja * kebab norwegja * losos rosja * pielmieni holandia * sery belgia * czekolada -najlepsza na swiecie!!!!!!!! i to chyba tyle Odpowiedz Link Zgłoś
paool Re: EUROPA OD KUCHNI 22.01.03, 10:45 a może powinniśmy jeszcze pogadać tu o alkoholach?, ale nie tak, że Fracja- wino, tylko bardziej szczegółowo. a wiec POLSKA - WÓDKA WYBOROWA ( a może żubrówka?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: EUROPA OD KUCHNI IP: proxy / *.user.ono.com 22.01.03, 14:44 paool napisał: > a może powinniśmy jeszcze pogadać tu o alkoholach?, ale nie tak, że Fracja- > wino, tylko bardziej szczegółowo. > a wiec > POLSKA - WÓDKA WYBOROWA ( a może żubrówka?) - Nowe kartofelki posypane gesto swiezym koprem, i do tego siadle mleko, nie wspominajac i smazonym jajku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eLBe Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.*.*.* 22.01.03, 13:03 Będąc w Anglii północnej (Huddersfield) jako składnik typowego śniadania Full English zaproponowano mi Black Yorkshire Pudding. Nic dziwnego bo to chrabstwo Yorkshire. Moje zdziwienie było ogromne, kiedy podano mi autentyczną kaszankę, nic nie różniącą się od polskiej. Ale jak brzmi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryjek Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.crowley.pl 22.01.03, 14:11 Portugalia - Porto i rodzynki w miodzie (nie wiem dlaczego) Hiszpania - Paella i Malaga Francja - żaby i ślimaki Andorra - sklepy wolnocłowe... Włochy - Spaghetti, Pizza i Lasagne Szwajcaria - Fondue Niemcy - bratwursty (chyba najgorsza kuchnia w Europie) Holandia - frytki, heheeee Belgia - też frytki (podobno belgowie je wymyślili) Luxemburg - kojarzy mi się z Różą Anglia i okolice - tosty i jajka na bekonie Irlandia - pieczeń wołowa i Guinnes Austria - sznycle Polska - bajdżos i pierogi Czechy - knedlik i smażenyj syr Węgry - gulasz, leczo Słowacja - to samo co Czechy tylko mają lepsze piwo, czyli Zlatego Bazanta Norwegia - łosoś i renifery Szwecja - śledzie i Ikea Finalandia - śledzi i Nokia Wschód - pyszności - pierogi, pielmieni, kulebiaki itp. i rybki w puszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuLu Re: EUROPA OD KUCHNI do kluba1 IP: *.proxy.aol.com 22.01.03, 20:20 Nie na temat, ale w odpowiedzi na Twoje pytanie..... Bigos robisz jak bigos, do tego OBOK w miseczce podajesz kwasna smietane i kazdy sobie naklada jak do plackow ziemniaczanych. A propos..... Polska - Placki ziemniaczane ze smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
paool Re: EUROPA OD KUCHNI do kluba1 23.01.03, 10:37 Gość portalu: LuLu napisał(a): > Nie na temat, ale w odpowiedzi na Twoje pytanie..... Bigos robisz jak bigos, do > > tego OBOK w miseczce podajesz kwasna smietane i kazdy sobie naklada jak do > plackow ziemniaczanych. > A propos..... Polska - Placki ziemniaczane ze smietana. ze śmietaną? to raczej wschód! Litwa Odpowiedz Link Zgłoś
paool Re: EUROPA OD KUCHNI do kluba1 23.01.03, 10:38 Gość portalu: LuLu napisał(a): > Nie na temat, ale w odpowiedzi na Twoje pytanie..... Bigos robisz jak bigos, do > > tego OBOK w miseczce podajesz kwasna smietane i kazdy sobie naklada jak do > plackow ziemniaczanych. > A propos..... Polska - Placki ziemniaczane ze smietana. ze śmietaną? to raczej wschód! Litwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_ania Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.vic.bigpond.net.au 23.01.03, 14:01 Grecja - souvlaki Hiszpania - paella Francja - croissants czyli rogaliki Włochy - pizza Szwajcaria - czekoladki Niemcy - tysiace kielbasek na goraco Holandia - Edam i Gouda :) Belgia - muszelki z frytkami Luxemburg - $$$ (niestety, niejadalne :P) Anglia - fish & chips Szkocja - haggis Walia - kartofle Austria - Sacher Torte Polska - pomidorowa i schabowy !!! :D) Czechy - knedle Węgry - gulasz Norwegia - łosoś Szwecja - śledzie na slodko Dania - marcepan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 16:02 francja- wino, sery, rogaliki i kawa belgia - frytki, piwo, piwo, piwo i czekolaaaaadki holandia - mleko do wszystkiego dania - hot-dogi na ulicy niemcy - nic konkretnego czechy - knedliki i piwo hiszpania - paella anglia - tosty , fish and chips to bylo z dotychczasowych doswiadczen , jesli chodzi o nasz kraj, to gosciom zawsze polecam : polska - zurek, schabowy z kapusta i wodka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.satkabel.com.pl 23.01.03, 22:11 Żurek mniam mniam. A najlepiej taki z jajkiem i białą kiełbaską. A wódeczka dobrze zmrożona, taka aż gęsta. Najlepiej siwucha. I jak nie przepadam za czytą wódką, tak np. zestaw żurek, do tego np. zrazy w chlebie (oczywiście z jakimś pyszniastym sosem) i kieliszeczek siwuchy. I jak tu w takich warunkach myśleć o odchudzaniu :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuLu Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.proxy.aol.com 25.01.03, 15:56 Gość portalu: N.C. napisał(a): > Żurek mniam mniam. A najlepiej taki z jajkiem i białą kiełbaską. > A wódeczka dobrze zmrożona, taka aż gęsta. Najlepiej siwucha. I jak nie > przepadam za czytą wódką, tak np. zestaw żurek, do tego np. zrazy w chlebie > (oczywiście z jakimś pyszniastym sosem) i kieliszeczek siwuchy. > I jak tu w takich warunkach myśleć o odchudzaniu :-))) Hm.... zrazy w chlebie? Ciekawe! jak to sie robi? Nigdy o tym nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.satkabel.com.pl 27.01.03, 11:59 Może tylko nazwa Cię zmyliła, to żadne cudo. Po prostu modny ostatnimi czasy sposób podawania dania, głównie w restauracjach stylizujących się na chłopskie. W ten sposób podają tam głównie gęste, esencjonalne zupy, m.in. gulaszową, cebulową, żurek. Jak zrobić zrazy w chlebie? Zwykłe zrazy zawijane (w środku co kto lubi, np. ogórek kiszony, boczek, cebula, musztarda a nawet żółty ser - kwestia gustu i smaku), obsypane mąką obsmażyć, poddusić. Chleb, najwygodniej okrągły lecz niekoniecznie - ściąć wierzch, środek wydrążyć. Lekko podpiec w piekarniku - co zapobiega nadmiernemu nasiąkaniu wnętrza sosem, do środka przełożyć gotowe zrazy, zalać sosem w którym się dusiły (sos to również kwestia smaku - może być własny, albo jakiś inny wymyślny), przykryć chlebek "wieczkiem wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze kilka minut. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
chatte Re: EUROPA OD KUCHNI 23.01.03, 23:49 polska - pierogi, barszcz z uszkami niemcy - salatka kartoflana, wursty, piwo, golonka francja - slimaki, foie gras, beaujolais belgia - mule, stoemp i frytki anglia - fish & chips, jaja na bekonie, smazone pomidory hiszpania - paella, gazpacho, sangria szwajcaria - fondue, rosti portugalia - zapiekanka z bacalhau, porto finlandia - kotlety z renifera, wodka anyzowa i salmiakki norwegia - losos szwecja - sledzie i kottbulary czechy - knedliki, piwo wegry - gulasz i nalesniki a la gundel wlochy - pizza, ravioli grecja - salatka z feta, moussaka bulgaria - sniezanka, rakija turcja - kebab rosja - bliny, kawior ukraina - kutja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.satkabel.com.pl 23.01.03, 23:59 Ojej, kutia dla mnie to oczywiście kresy, ale nie Ukraina, tylko już prędzej Litwa Odpowiedz Link Zgłoś
chatte Re: EUROPA OD KUCHNI 26.01.03, 01:14 Gość portalu: N.C. napisał(a): > Ojej, kutia dla mnie to oczywiście kresy, ale nie Ukraina, tylko już prędzej > Litwa kutia jest to tradycyjna wigilijna potrawa ukrainska, ale znana jest rzeczywiscie na calych kresach. o kutii litewskiej nie slyszalam, ale zapewne i takowa istnieje. ciekawy jest zrodloslow tego slowa: kutia - ukr. z n.gr. kukkí, kukkiá ‘bób’ z gr. kókkos ‘ziarno, pestka’ (wielka internetowa encyklopedia multimedialna) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.tele2.pl 27.01.03, 19:32 Kresy - pielmieni i cepeliny Wlochy - spaghetti i pasty Francja - zupa cebulowa, grasica, foje gras i creme brulee Polska - bigos, schabowy i mielone Norwegia - losos Czechy - knedliczki Niemcy - tluste i niedobre Odpowiedz Link Zgłoś
kaczanka Re: EUROPA OD KUCHNI 25.01.03, 19:05 Włochy - risotto, parmezan, espresso Francja - sery Niemcy - piwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: EUROPA OD KUCHNI IP: 217.20.192.* 27.01.03, 19:20 wlochy - trufle, czyli najdrozsze grzyby na swiecie, ktore wcale nie maja smaku, za to pachna jak gaz i goraca czekolada - pyyyyyyyyyyyyyyyycha, nigdzie takiej nie ma polska - ogorki kiszonone, bigos i flaki szwajcaria - moze to nie potrawa, ale oni chyba do wszystkich jogurtow dodaja starta czekolade (zboczenie narodowe?) a czechy to chyba juz zawsze beda mi sie kojarzyc z napisem "czerstwy wyrobek" na kanapkach hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: EUROPA OD KUCHNI IP: *.tele2.pl 27.01.03, 19:40 aha i Hiszpania - paella a Grecja - mousaka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: EUROPA OD KUCHNI 28.01.03, 01:14 Hiszpania - tortilla Francja - żabie udka Niemcy - sałatka ziemniaczana Czechy - knedliki Węgry - flaki w sosie grzybowym (jadłam w jakims przydrożnym zajeździe, pycha) Anglia - pudding Bułgaria - kiseło mliko Rumunia - mici Turcja - chałwa i pomarańcze Szwecja - chleb pieczony w domu Egipt - duszone bakłażany, słodycze lepkie od syropu Włochy - makarony Odpowiedz Link Zgłoś