Dodaj do ulubionych

zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:09
hej! skonczyły mi się ziola prowansaldzkie, ktoś może podać mi jakie w skład
zioła wchodzą, bo może sama skomponuję mam nowy przepis i nie chce zmieniac
smaku.
gospie
Obserwuj wątek
    • jacek1f prosze: 13.06.06, 14:18
      www.kamis.pl/x.pro/ModProducts/ShowProduct/30/
    • ba_nita Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? 13.06.06, 14:18
      koper, gorczyca, sól, cukier, bazylia, natka pietuszki, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, pieprz różowy, oregano, szałwia, lawendra,majeranek.
      I wariacje na temat.
      • Gość: magda Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:25
        > lawendra

Jezu, co to takiego? Czy nie chodzilo aby o kolendre? ;)
        • nchyb Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? 13.06.06, 16:01
          he, he, raczej o lawendę. A ona nie we wszystkich miesznkach jest. ja wole te,
          w których jest...
          • Gość: magda Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 22:53
            Lawenda w ziolach? Jeszcze lepiej. :)
            • ba_nita Re: I co w tym dziwnego? 13.06.06, 23:06
              in2.pl/4d
              warto najpierw się czegoś dowiedzieć.
              • Gość: magda Re: I co w tym dziwnego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 17:39
                Hmm... To zwracam honor, ale podsumuje to tak: rzecz gustu.
            • Gość: ines Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.06, 23:18
              A tak , w jednej z kupionych mieszanek ziół prowansalskich jest:)
              Chyba nie ma ortodoksyjnej mieszanki ziół prowansalskich. Wystarczy zmienić
              proporcje i już powstanie coś innego. I o to chodzi! Tak jak warto kupic
              niektóre mieszanki, bo cieżko samemu skomponować , tak w tym przypadku polecam
              samodzielne mieszanie pod swój gust(ja dałabym więcej tymianku a nie rozmarynu:)
              • qubraq Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? 15.06.06, 10:17
                Gość portalu: ines napisała:

> Chyba nie ma ortodoksyjnej mieszanki ziół prowansalskich. Wystarczy zmienić
                > proporcje i już powstanie coś innego. I o to chodzi! Tak jak warto kupic
                > niektóre mieszanki, bo cieżko samemu skomponować , tak w tym przypadku
                > polecam samodzielne mieszanie pod swój gust(ja dałabym więcej tymianku a nie
                > rozmarynu :)

Od lat dodaje te zioła do jedzenia w różnych proporcjach i skladnikach i nie
                wiedziałem że w ten sposób robie sobie pod Wilanowem małą Prowansję; na naszych
                łąkach czasem, choć rzadko, rośnie jeszcze cos czego tam nie wymieniono -
                piołun i kminek; sporo ziól przywożę z Supraśla i z "Darów Natury" na Pidlasiu;
                zastanawiam sie nad lawendą: czy po prostu sypać susz kwiatowy czy go jednak
                ucierać trochę
                • Gość: ines Re: Dary Natury IP: *.rzeszow.mm.pl 15.06.06, 15:44
                  <sporo ziól przywożę z Supraśla i z "Darów Natury" na Pidlasiu;

Wspaniałe są te przyprawy. Ja ostatnio zachwyciłam się mieszanką staropolską
                  pikantno -aromatyczną. Choć skład i smak bardzo "arabski"(ziele angielskie,
                  kardamon, imbir, kolendra, gozdziki, kozieradka, cynamon, chilli, pieprz
                  czarny) .

A lawenda w tych moich mieszankach to susz kwiatowy.
                  • qubraq Re: Dary Natury 15.06.06, 19:45
                    wiesz, chyba mi w mojej benedyktynce brakowalo własnie lawendy, spróbuje teraz
                    dodac troszke esencji lawendowej którą zrobie ze spirytusu na proszku z suszu
                    kwiecia lawendowego i z paru kropelek wanilii...W mojej trejos devinerios nie
                    ma lawendy - może sprobowaś dodac ale wtedy będzie "9,9,10" :))))
    • Gość: gospie Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:33
      dzięki, juz sypię! niesamowite to forum!
    • linn_linn Re: zioła prowansaldzkie 13.06.06, 15:34
      Ziola prowansalskie "Ducros":
      czaber
      rozmaryn
      macierzanka piaskowa
      majeranek
      oregano
      bazylia
      Ziola prowansalskie "Reflets de France":
      bazylia
      rozmaryn
      czaber
      tymianek
      fenkul
      pieprz
      • Gość: ich11 fenkuł to przecież koper włoski IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.06.06, 15:44
        • linn_linn Re: fenkuł to przecież koper włoski 13.06.06, 15:49
          Fenkul Ci nie odpowiada?
          • nchyb Re: fenkuł to przecież koper włoski 13.06.06, 16:03
            a fenkuł ma tak smakowity, anyżowy zapach...
            I ie tylko bulwę się używa, ale i natkę. Pewnie to ich11 zaskoczyło...
            • linn_linn Re: fenkuł to przecież koper włoski 13.06.06, 16:41
              ...i nasiona tez.
              • nchyb Re: fenkuł to przecież koper włoski 13.06.06, 16:58
                nasiona też... :-)
          • Gość: ich11 Dlaczego? nie słyszałem tego określenia, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.06.06, 07:31
            przypomina mi niemiecką nazwę Fenchel.
            A co się z nim robi, to wiem. :))
    • podyanty Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? 13.06.06, 15:51

ziola prowansaldzkie (sic!) w torebce to nie to samo co prawdziwe ziola uzywane w Prowansji:
      www.linternaute.com/femmes/cuisine/magazine/dossier/0507herbesprovence/fiches.shtml
      • Gość: ines Re: zioła prowansalskie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.06, 16:15
        Przywiozłam i sobie i znajomym zioła prowansalskie z Prowansji. Oczywiscie nie
        kupowałam hurtem tylko w każdym miasteczku jakieś jedno opakowanie. I każda
        mieszanka jest inna. A to jest szałwia, a to mięta a to lawenda a w innych nie
        ma. Elementy wspolne to odgrywanie pierwszych skrzypiec przez rozmarym i
        tymianek. Tego w każdej jest najwięcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka