Gość: gospie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:09 hej! skonczyły mi się ziola prowansaldzkie, ktoś może podać mi jakie w skład zioła wchodzą, bo może sama skomponuję mam nowy przepis i nie chce zmieniac smaku. gospie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? 13.06.06, 14:18 koper, gorczyca, sól, cukier, bazylia, natka pietuszki, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, pieprz różowy, oregano, szałwia, lawendra,majeranek. I wariacje na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:25 > lawendra Jezu, co to takiego? Czy nie chodzilo aby o kolendre? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? 13.06.06, 16:01 he, he, raczej o lawendę. A ona nie we wszystkich miesznkach jest. ja wole te, w których jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 22:53 Lawenda w ziolach? Jeszcze lepiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: I co w tym dziwnego? 13.06.06, 23:06 in2.pl/4d warto najpierw się czegoś dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: I co w tym dziwnego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 17:39 Hmm... To zwracam honor, ale podsumuje to tak: rzecz gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.06, 23:18 A tak , w jednej z kupionych mieszanek ziół prowansalskich jest:) Chyba nie ma ortodoksyjnej mieszanki ziół prowansalskich. Wystarczy zmienić proporcje i już powstanie coś innego. I o to chodzi! Tak jak warto kupic niektóre mieszanki, bo cieżko samemu skomponować , tak w tym przypadku polecam samodzielne mieszanie pod swój gust(ja dałabym więcej tymianku a nie rozmarynu:) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? 15.06.06, 10:17 Gość portalu: ines napisała: > Chyba nie ma ortodoksyjnej mieszanki ziół prowansalskich. Wystarczy zmienić > proporcje i już powstanie coś innego. I o to chodzi! Tak jak warto kupic > niektóre mieszanki, bo cieżko samemu skomponować , tak w tym przypadku > polecam samodzielne mieszanie pod swój gust(ja dałabym więcej tymianku a nie > rozmarynu :) Od lat dodaje te zioła do jedzenia w różnych proporcjach i skladnikach i nie wiedziałem że w ten sposób robie sobie pod Wilanowem małą Prowansję; na naszych łąkach czasem, choć rzadko, rośnie jeszcze cos czego tam nie wymieniono - piołun i kminek; sporo ziól przywożę z Supraśla i z "Darów Natury" na Pidlasiu; zastanawiam sie nad lawendą: czy po prostu sypać susz kwiatowy czy go jednak ucierać trochę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Dary Natury IP: *.rzeszow.mm.pl 15.06.06, 15:44 <sporo ziól przywożę z Supraśla i z "Darów Natury" na Pidlasiu; Wspaniałe są te przyprawy. Ja ostatnio zachwyciłam się mieszanką staropolską pikantno -aromatyczną. Choć skład i smak bardzo "arabski"(ziele angielskie, kardamon, imbir, kolendra, gozdziki, kozieradka, cynamon, chilli, pieprz czarny) . A lawenda w tych moich mieszankach to susz kwiatowy. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Dary Natury 15.06.06, 19:45 wiesz, chyba mi w mojej benedyktynce brakowalo własnie lawendy, spróbuje teraz dodac troszke esencji lawendowej którą zrobie ze spirytusu na proszku z suszu kwiecia lawendowego i z paru kropelek wanilii...W mojej trejos devinerios nie ma lawendy - może sprobowaś dodac ale wtedy będzie "9,9,10" :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospie Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:33 dzięki, juz sypię! niesamowite to forum! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zioła prowansaldzkie 13.06.06, 15:34 Ziola prowansalskie "Ducros": czaber rozmaryn macierzanka piaskowa majeranek oregano bazylia Ziola prowansalskie "Reflets de France": bazylia rozmaryn czaber tymianek fenkul pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 fenkuł to przecież koper włoski IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.06.06, 15:44 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: fenkuł to przecież koper włoski 13.06.06, 15:49 Fenkul Ci nie odpowiada? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: fenkuł to przecież koper włoski 13.06.06, 16:03 a fenkuł ma tak smakowity, anyżowy zapach... I ie tylko bulwę się używa, ale i natkę. Pewnie to ich11 zaskoczyło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 Dlaczego? nie słyszałem tego określenia, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.06.06, 07:31 przypomina mi niemiecką nazwę Fenchel. A co się z nim robi, to wiem. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: zioła prowansaldzkie-jaki sklad? ktos poda? 13.06.06, 15:51 ziola prowansaldzkie (sic!) w torebce to nie to samo co prawdziwe ziola uzywane w Prowansji: www.linternaute.com/femmes/cuisine/magazine/dossier/0507herbesprovence/fiches.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: zioła prowansalskie-jaki sklad? ktos poda? IP: *.rzeszow.mm.pl 13.06.06, 16:15 Przywiozłam i sobie i znajomym zioła prowansalskie z Prowansji. Oczywiscie nie kupowałam hurtem tylko w każdym miasteczku jakieś jedno opakowanie. I każda mieszanka jest inna. A to jest szałwia, a to mięta a to lawenda a w innych nie ma. Elementy wspolne to odgrywanie pierwszych skrzypiec przez rozmarym i tymianek. Tego w każdej jest najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś