Dodaj do ulubionych

Genialny pomysł na konfitury z truskawek.

21.06.06, 10:56
Temat na czasie a ja nie mam aparatu żeby zdjęcia moich konfitur wrzucic do
Galerii.
Konfitury robię z 1 kg truskawek, paczki żelfixu 3:1 i 700 gr cukru.
Trzeba dodać kilka kwiatów czarnego bzu i sok z cytryny.
Takie z bzem mają rewelacyjny aromat a cytryna podkręca słodycz truskawek.
Obserwuj wątek
    • jacek1f zawsze bede powtarzał - imbir! Z truskawkami - poe 21.06.06, 11:23
      mat! :-)
      • Gość: kama Re: zawsze bede powtarzał - imbir! Z truskawkami IP: 82.139.45.* 21.06.06, 19:30
        czy moge prosic o wyjasnienie ile i kiedy dodac te kwiaty czarnego bzu ?
        dotyczy to tez imbiru. Czy ten imbir dodaje sie w całości czy zetrzec?
        • ilekobietamalat Re: zawsze bede powtarzał - imbir! Z truskawkami 21.06.06, 20:26
          przepisy i z imbirem i z kwiatami sa na gazecie, w 'kuchni':)
          oba oczywiscie sa z tym zelcostam;)
    • marghe_72 Re: Genialny pomysł na konfitury z truskawek. 21.06.06, 21:07
      ale dlaczego żelfix??
      bez ok, ale z cukrem
      z zelfixem to nijak konfitura nie wyjdzie
      • Gość: EB Re: Genialny pomysł na konfitury z truskawek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:59
        no właśnie... jaki żelfix (czy inny -ix)?? prawdziwe konfitury robi się
        wyłącznie z owoców z cukrem i ewentualnie z dodatkami, jeśli ktoś lubi
        (cynamonem, wanilią, imbirem, goździkami, płatkami migdałowymi itp.)

pyszne są konfitury truskawkowe z dodatkiem bananów. imbir uwielbiam w
        konfiturach pomarańczowych. pyszne były również babcine konfitury z agrestu z
        gruszkami z odrobiną wanilii (brązowy kolor, kawałeczki gruszek i cały prawie
        skarmelizowany agrest... cud)
    • asia744 Re: Genialny pomysł na konfitury z truskawek. 21.06.06, 22:09
      Ja dziś też robiłam, dżem z truskawek, ale raczej niskosłodzony. 1 kg truskawek
      + 350 g cukru + 30 g (opakowanie) DŻEMIXU Delekty 3:1 + pół łyżeczki cynamonu.
      Mam nadzieję, że będzie smaczny.
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Genialny pomysł na konfitury z truskawek. 22.06.06, 10:31
      Czuję sie wywołana do tablicy :-)
      Może nomenklatura "konfitury" nie jest najszczęśliwsza, ale dżemu też to nie
      przypomina.
      Pomysł na dodanie bzu jest mojej babci, jeśli na Gazecie jest też taki przepis
      to tylko zbieg okoliczności.
      Kwiatki dodaję na końcu przed ostatnim zagotowaniem.
      • Gość: kama Re: Genialny pomysł na konfitury z truskawek. IP: 82.139.45.* 22.06.06, 10:46
        nie znalazlam tego przepisu z bzem... czy dodajesz cale baldachimy czy urywasz
        same kwiatki?
      • ilekobietamalat Re: Genialny pomysł na konfitury z truskawek. 22.06.06, 11:27
        o widzisz, w gazetowym przepisie bylo,zeby kwiatki dodac na poczatku, w lnianym
        woreczku, zeby oddaly caly aromat, a na koniec je usunac.
        ale te gazetowe przepisy w ogole sa jakies dziwne;)
    • Gość: anneeczka Re: Genialny pomysł na konfitury z truskawek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:05
      Wszystko ok, ale po co ten zelfix?? Czy nie dosc juz benzoesanu we wszelkich innych kupnych potrawach? jak juz robic w domu to nie lepiej calkowice naturalnie? Polecam rewelacyjny przepis na konfitury Marghe_72 (w GP) naturalne, robi sie calkiem szybko, i wychodza rewelacyjne
      • b_a_l_b_i_n_k_a Dlaczego Żelfix..... 22.06.06, 13:24
        Wisnie robię tradycyjnie - u mamy gotują się kilka dni. Te truskawy robiłam z
        żelfixem, bo ostatnio siedzę w pracy do 20.00 i zwyczajnie nie mam czasu w
        głowę się podrapać nie mówiąc już o robieniu konfitur a truskawki nie będą
        czekać aż mi się w robocie trochę zluzuje.
        Tak oficjalnie BARDZO POTĘPIAM ŻELFIXY i inne knorry :-)))
        • Gość: marghe_72 Re: Dlaczego Żelfix..... IP: *.acn.waw.pl 22.06.06, 14:49
          jesli mogę Ci coś zasugerować
          wstaw te truskawki rano, zanim wyjdziesz do pracy.. niech sie podduszą tyle ile
          dadzą radę :)
          wyłacz
          włacz wieczorem, dodając trochę cukru
          i rano następnego dnia to samo
          cos mi mówi,ze wyjdą

fakt faktem,ze tracą na objętości...
          • ilekobietamalat Re: Dlaczego Żelfix..... 23.06.06, 13:03
            tak zle i tak niedobrze. dlatego polowe robie z zelfixem polowe bez;>
            np. te co robie z imbirem bede robic z zelfixem, zeby mi calkiem wartosci
            imbirowe nie wyparowaly;)
            • Gość: iś Re: Dlaczego Żelfix..... IP: *.kolonianet.pl 23.06.06, 14:48
              Wszystko to bardzo piękne, ale czy takie coś z chemią nadal można nazywać
              konfiturami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka