Dodaj do ulubionych

Gorzkie ogórki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 09:22
Pamiętacie od której strony trzeba zacząć obierać ogórki żeby nie były
gorzkie?
Obserwuj wątek
    • Gość: maxi Re: Gorzkie ogórki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 09:28
      od jaśniejszego końca...
      • Gość: gryka1 Re: Gorzkie ogórki IP: *.chello.pl 11.07.06, 22:19
        Nie ma znaczenia od której strony obierasz ogórka. Jesli miałoby to znaczenie
        wystarczyłoby obrany ogórek opłukać pod wodą i po sprawie. Ktoś kiedyś mi
        tłumaczył, że gorycz ogórka bierze się z tego, że pęd na którym rósł ogórek
        został zgiety,przygnieciony.
        • jadwiga_r Re: Gorzkie ogórki 11.07.06, 23:04
          Jest susza i ogórki dlatego są gorzkie.
          Proponuję moczyć nieobrane ze skórki kilka godzin w wodzie, to może pozbędziesz
          się goryczy.
    • Gość: ada Re: Gorzkie ogórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 23:11
      od jasnej
    • Gość: jackk3 Re: Gorzkie ogórki IP: *.abhsia.telus.net 12.07.06, 05:30
      Gdzie wy do cholery kupujecie te 'gorzkie' ogorki? Ja ostatniego takiego jadlem
      chyba 18 lat temu.
      • lustroo Re: Gorzkie ogórki 12.07.06, 07:16
        Od góry jak ktoś powiedział, czyli od główki, gorzkie związki znajdują się przy
        dupce z ogonkiem :)
    • nnike Re: Gorzkie ogórki 12.07.06, 08:08
      Można najpierw odciąć ciemniejszą część, tę z ogonkiem i obierać z której strony
      chcesz.
    • Gość: kawa Re: Gorzkie ogórki IP: *.info / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:20
      Tak ogórki obiera się od ogonka.
      • Gość: Jess Re: Gorzkie ogórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:28
        No podobno właśnie przy ogonku są te gorzkie związki to chyba jedna nie od
        ogonka tylko z drugiej strony(jak ktoś napisal od "główki")
      • nnike Re: Gorzkie ogórki 12.07.06, 15:26
        Gość portalu: kawa napisał(a):

> Tak ogórki obiera się od ogonka.

Nie. Obiera się od jaśniejszej strony, ale gdy najpierw tę ciemniejszą z
        ogonkiem odetniesz, można zaczynać obierać z każdej.
    • czandri Re: Gorzkie ogórki 12.07.06, 16:02
      Gorzkie ogórki po pokrojeniu w plasterki można posypać solą i odstawić na kilka
      minut. Wtedy puszczają sok. Sok ten ( w którym jest goryczka), należy odlać,
      ogórki lekko "odcisnąć", a przestana być gorzkie.
      • ba_nita Re:Pogodzę wszystkich... 12.07.06, 16:58
        Zacznijcie obierać od środka...))) A tak swoją drogą jeszcze nie zdarzyło mi się
        żeby ogórek był gorzki chyba, że jeszcze nie dojrzał i nigdy nie zwracałem i nie
        zwracam uwagi na jego końce. Po prostu śmieszny mit. Sprawdźcie sobie sami: dwa
        ogórki, dwa sposoby obierania i organoleptycznie prawda wyjdzie na jaw.:-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka