Gość: Nowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 09:22 Pamiętacie od której strony trzeba zacząć obierać ogórki żeby nie były gorzkie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maxi Re: Gorzkie ogórki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 09:28 od jaśniejszego końca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryka1 Re: Gorzkie ogórki IP: *.chello.pl 11.07.06, 22:19 Nie ma znaczenia od której strony obierasz ogórka. Jesli miałoby to znaczenie wystarczyłoby obrany ogórek opłukać pod wodą i po sprawie. Ktoś kiedyś mi tłumaczył, że gorycz ogórka bierze się z tego, że pęd na którym rósł ogórek został zgiety,przygnieciony. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Gorzkie ogórki 11.07.06, 23:04 Jest susza i ogórki dlatego są gorzkie. Proponuję moczyć nieobrane ze skórki kilka godzin w wodzie, to może pozbędziesz się goryczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Gorzkie ogórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 23:11 od jasnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Gorzkie ogórki IP: *.abhsia.telus.net 12.07.06, 05:30 Gdzie wy do cholery kupujecie te 'gorzkie' ogorki? Ja ostatniego takiego jadlem chyba 18 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Gorzkie ogórki 12.07.06, 07:16 Od góry jak ktoś powiedział, czyli od główki, gorzkie związki znajdują się przy dupce z ogonkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Gorzkie ogórki 12.07.06, 08:08 Można najpierw odciąć ciemniejszą część, tę z ogonkiem i obierać z której strony chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawa Re: Gorzkie ogórki IP: *.info / *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:20 Tak ogórki obiera się od ogonka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jess Re: Gorzkie ogórki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 14:28 No podobno właśnie przy ogonku są te gorzkie związki to chyba jedna nie od ogonka tylko z drugiej strony(jak ktoś napisal od "główki") Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: Gorzkie ogórki 12.07.06, 15:26 Gość portalu: kawa napisał(a): > Tak ogórki obiera się od ogonka. Nie. Obiera się od jaśniejszej strony, ale gdy najpierw tę ciemniejszą z ogonkiem odetniesz, można zaczynać obierać z każdej. Odpowiedz Link Zgłoś
czandri Re: Gorzkie ogórki 12.07.06, 16:02 Gorzkie ogórki po pokrojeniu w plasterki można posypać solą i odstawić na kilka minut. Wtedy puszczają sok. Sok ten ( w którym jest goryczka), należy odlać, ogórki lekko "odcisnąć", a przestana być gorzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Pogodzę wszystkich... 12.07.06, 16:58 Zacznijcie obierać od środka...))) A tak swoją drogą jeszcze nie zdarzyło mi się żeby ogórek był gorzki chyba, że jeszcze nie dojrzał i nigdy nie zwracałem i nie zwracam uwagi na jego końce. Po prostu śmieszny mit. Sprawdźcie sobie sami: dwa ogórki, dwa sposoby obierania i organoleptycznie prawda wyjdzie na jaw.:-D Odpowiedz Link Zgłoś