u_ 06.02.03, 09:57 przejrzalam sobie wszystkie watki o kaczkach na tym forum i zastanawiam sie z czym te kaczke podac. mam zamiar upiec ja klasycznie z jablkami. co do tego pasuje najbardziej, ziemniaki? jakas surowka? poprosze o podpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bolewora Re: Kaczka - raz jeszcze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 12:06 Ziemniaki i żurawina lub borówka ze słoika jak upieczesz z jabłkami to nie potrzeba żadnej jarzynki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Kaczka - raz jeszcze IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.02.03, 13:40 W Poznaniu tylko z pyzami i gotowaną modrą kapustą. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Kaczka - raz jeszcze IP: *.tele2.pl 06.02.03, 20:40 ziemniaki dobrze jest ulozyc wokol kaczki, sa potem pyszne choc hmm kaloryczne jak fiks. Do tego coz...no co sie chce! Ja najb lubie buraki na cieplo;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo Re: Kaczka - raz jeszcze IP: *.acn.pl 07.02.03, 21:29 Do kaczki zawsze piekę ziemniaki. Myję, zawijam w folię i mniej więcej na 40 minut (ale to zależy od wielkości ziemniaków) wkładam je do piekarnika na blachę obok brytwanny z ptakiem. Czas wyjmowania kartofli i ptaka z piekarnika trzeba oczywiscie zsynchronizować. Po upieczeniu rozkrawam, ale nie do końca i w każde rozkrojenie wkładam trochę masła lub margaryny. Pieczone ziemniaki do pieczonej kaczki pasują doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milene Re: Kaczka - raz jeszcze IP: *.d1.club-internet.fr 08.02.03, 19:21 pieczone ziemniaki pasuja idealnie do kaczki z jablkami albo jablka podsmazone na patelni (pokroic w cwiartki, podsmazyc na masle, posolic, popieprzyc i posypac ewentualnie majerankiem) mozna tez dodac do jablek suszone sliwki i np. kasztany jadalne ( o ile mozna je w Polsce kupic) Taki zestaw na slodko jest naprawde ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
u_ podziekowanie 10.02.03, 15:36 dziekuje za wszystkie rady. znajomi przezyli drobny szok, bo spodziewali sie salatki w ramach wspolnego kolacjowania sie... kaczka byla nadziana kwasnymi jablkami, do tego nie mogac wybrac jednej opcji byly jabluszka pieczone z zurawina, salatka z czerwonej kapusty i ziemniaczku puree... dawno juz sie tak niezdrowo nie najadlam, ale co tam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś