Dodaj do ulubionych

sernik z galaretka

22.07.06, 11:06
witam! szukam dobrego przepisu na sernik na zimno z kawalkami galaretki w
srodku wychodzi taka ala szachownica robi sie chyba z serkow homogenizowanych
ale nie jestem pewna.. szukalam w archiwum i nie moge znalez:( moze ktos by
mnie poratował?
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Re: sernik z galaretka IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:18
      Litr śmietany 18% ubić z cukrem (do smaku, jak kto lubi) i z cukrem waniliowym.
      Oczywiście to nie wyjdzie gęste. Do tego wlać żelatynę (taką na litr płynu)
      rozpuszczoną w/g przepisu. Do tego szybko dodać posiekaną galaretkę w kilku
      kolorach. Przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wyrównać powierzchnię
      łyżką. Jak zastygnie, na wierzch wylać jeszcze jedną gęstniejącą galaretkę.
      Można udekorować owocami. Przy tym śmietanowcu trzeba mieć wszystko
      przygotowane i pod ręką bo od chwili wlania żelatyny bardzo szybko gęstnieje.
      Tej masy wyjdzie dość dużo. Możesz więc zmniejszyć proporcje.
    • ba_nita Re: No proszę, jak na zawołanie: 22.07.06, 13:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=45669655
      Ale galaretki dałbym różnokolorowe skoro ma to być sernik i oczywiście bez owoców.
      • Gość: Matylda Re: No proszę, jak na zawołanie: IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:46
        No dobrze...przepis fajny ale gdzie te kolorowe galaretki w środku?
        • ba_nita Re: No proszę, jak na zawołanie: 22.07.06, 13:51
          Gość portalu: Matylda napisał(a):

> No dobrze...przepis fajny ale gdzie te kolorowe galaretki w środku?
          Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem w poprzednim poście. To, że autorka
          zrobiła jednokolorowy bo z brzoskwiniami nie oznacza wcale, że nie wolno dodać
          do masy serowej galaretek w różnych kolorach.
          • Gość: Matylda Re: No proszę, jak na zawołanie: IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 14:00
            No już dobrze, przeczytałam. Można i tak. Z pewnością smaczne ale ja bym
            zrobiła tę warstwę z serka z brzoskwiniami a tę ze śmietany z kolorowymi
            galaretkami. Na wierzch znów brzoskwinie pod galaretką. Dlaczego wolisz bez
            owoców?
            • ba_nita Re: No proszę, jak na zawołanie: 22.07.06, 14:05
              Bo pytanie brzmiało tak:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=45666291&a=45666291
    • chani-nr1 mój sernik na zimno 23.07.06, 18:06
      hej... ja sernik na zimno wykonuję inaczej - potrzeba:
      - 5 galaretek róznokolorowych - łącznie z niebieską
      - kg opakowanei serka homogenizowanego z jogsera
      - pół litra śmietany 18%
      - 2 szklanki cukru

To przepis na 4 warstwowy sernik.
      Jedną galaretke przygotowuje wg przepisu, ale rozlewam ja na brytfannie.
      Na jedną warstwę potrzeba - szklankę serka, pół szkalnki smietany i pół szklanki
      cukru. To wszystko ubijam na jesdnolitą masę. W międzyczasie robię galaretkę,
      ale daje pół szklanki gorącej wody, studzę. Mieszam delikatnie z masą i rozlewam
      w tortownicy. Dodaje 1/4 pokrojonej w drobna kostkę galaretki. Chowam do lodówki
      aż stężeje. Po stężeniu robię kolejną warstwę... Można też spód tortownocy
      wyłożyc biszkoptami albo zamiast galaretki dodawać owoce. Jest naprawdę pyszne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka