Gość: Alicja IP: 217.96.36.* 11.02.03, 14:13 .... czy foundee? Sorry za moze glupie pytania ale jak to się czyta? Czy ta nazwa jest z francuskiego czy z angielskiego? I co to w ogóle jest????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alicja Re: Founde?? IP: 217.96.36.* 11.02.03, 14:16 A może fondue? Proszę - napiszcie coś więcej o tej potrawie! Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: Founde?? 11.02.03, 14:38 wg encyklopedia.onet.pl Fondue, narodowa potrawa szwajcarska. Przyrza˛dzana jest na palniku spirytusowym w naczyniu ogniotrwa?ym. W sk?ad fondue wchodzi m.in. drobno pokrojony ser, bia?e wino, wis´niówka, pieprz. Po stopieniu masa spoz˙ywana jest ze wspólnego naczynia. Biesiadnicy maja˛ specjalne widelce, na które nabijaja˛ kostki bu?ki i zre˛cznym ruchem maczaja˛ je w masie, a naste˛pnie spoz˙ywaja˛. Fondue bourguignonne, francuska odmiana fondue. Biesiadnicy nie nadziewaja˛ na widelce tradycyjnych kawa?ków bu?ki, lecz kostki pole˛dwicy wo?owej i smaz˙a˛ je w oliwie. Fondue bourguignonne spoz˙ywane jest z róz˙nymi, ostrymi sosami i popijane czerwonym winem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Founde?? IP: 217.96.36.* 11.02.03, 14:42 ale jak to się czyta??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Founde?? IP: *.chello.pl 12.02.03, 09:13 Gość portalu: bolewora napisał(a): > fondi Niezupełnie. Ani nie "fondi", ani nie "fondu", ani nie "fądi". Jeśli chcesz mówić to prawidłowo, "on" przeczytaj podobnie do polskiego "ą", a "ue" tak jakbyusta były ułożone do litery "u", a wymawiałabyć dźwięk "i", nie zmieniajac ich ułozenia. Wychodzi coś pomiędzy "u" i "i". Prościej sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Founde?? IP: *.krakow.pl 11.02.03, 17:40 Z tego co ja wiem czyta się to : fądi. Z akcentem na drugą sylabę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka.od.smoka Re: Founde?? IP: 217.20.200.* 11.02.03, 21:01 do founde dodaje sie tez pokrojony czosnek, a szwajcarzy w ogole uwielbiaja roztopiony ser. no i nic dziwnego, bo to jest naprawde pyszne, tylko tuczace jak nie wiem co. ale jak mozna sie oprzec pokusie siedzenia przy cieplutkim, kamionkowym najczesciej, garnku, w dobrym towarzystwie i wspolnego wyjadaniu z tego jednego gara pysznego serka, maczajac w nim chlebek. serek goracy, ciagnacy (troche tez smierdzacy, ale jak sie je to zupelnie nie przezkadza hihihi) i naprawde pyszny, a za oknem zima alpejska. po prostu trzeba sprobowac. a co do wymowy, to tego sie tak dokladnie nie da napisac fonetycznie. szwajcarzy mowia to mniej wiecej tak jak napisala mimi, ale ostatnia gloska jest czyms pomiedzy u i y. ale jak powie sie po prostu fondi, to tez zrozumieja p.s. wiem z wlasnego doswiadczenia, bo jadlam founde w alpach, ze szwajcarami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka.od.smoka Re: Founde?? IP: 217.20.200.* 11.02.03, 21:03 acha, i jeszcze jedno. akcentuje sie raczej wlasnie te ostatnia, dziwna sylabe Odpowiedz Link Zgłoś
amidala Fondue, ale jak??? 14.02.03, 14:35 A jak to zrobić, żeby ten serek był ciągnący i nie zbijał się w twardą masę. Próbowałam podobno klasyczną mieszankę serów grueyere i ementalera, ale wyszło mi coś zbliżonego do narzędzia zbrodni - twarde i można było co najwyżej walnąć tym kogoś w głowę. Dobrze chociaż, że smaczne było. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaa76 Jakie paliwo? 12.02.03, 07:56 Dostałam w prezencie zestaw do fondue. Ale bez paliwa, które się tam wlewa. Nie wiem co to powinno być. Pytałam w sklepach o "paliwo do fądi" ale wszyscy robili zdziwione miny. Jak ono się nazywa i gdzie można kupić ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdabi Re: Founde?? IP: 217.153.88.* 12.02.03, 09:22 Paliwo widziałam albo w butlach ok. 1 l, takie niebieskawe, albo zestawach puszek (jak pasztety). To w butli kosztuje 13-19 zł, w puszeczkach nie pamiętam. A widziałam w Selgrosie, w Realu, w Praktikerze. Jest chyba we wszystkich dużych marketach i najczęściej stoi w dziale z garnkami obok zestawów do fondue. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Founde?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 09:38 Ja mam zestaw do foude od ponad 15 lat. Pirewszy przywiozłam sobie z Niemiec a u nas wtedy nikomu się nie śniło o specjalnym paliwie. Przez całe lata używałam zwykłego denaturatu i uważam, że niczym nie różni się od paliwka, które mam teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka.od.smoka Re: Founde?? IP: 217.20.193.* 12.02.03, 15:42 najpierw trzeba sprawdzic, czy jako paliwo ma byc spirytus (czy jak tam sie nazywa paliwo w plynie), czy moze specjalny zel, bo takie na zel tez sa. jak jest na paliwo w plynie, to denaturat moze byc, tylko bardziej smierdzi, niz prawdziwe paliwo, a jak na zel, to musisz kupic ten zel, inaczej sie nie da. z zelem jest tylko taki problem, ze kupuje sie go w specjalnych pojemniczkach i nie mozna kupic mniej ani wiecej, tylko caly pojemniczek, a jak sie za jednym razem nie zuzyje calego, to potem trzeba go szybko uzyc drugi raz, bo jak za dlugo stoi taki juz raz palony, to bedzie bezuzyteczny. jednym slowem urzadzenia na paliwo plynne sa chyba praktyczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Founde?? IP: *.acn.pl 12.02.03, 19:43 A ja odstawilam swoj pojemnik na spirytus i stawiam sobie 3 swieczki, takie male do podgrzewacza. Bardzo dobrze dziala. Tylko najpierw przygotowuje fondue na normalnej kuchence na gazie, a potem jak juz jest plynne to stawiam na podgrzewaczu ze swieczkami na stole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 fondue IP: *.jazo.org.il 14.02.03, 09:50 a jest jeszcze fondue chinoise, czyli fondue chinskie: w garnuszku bulgocze bulion, i w nim "gotuje" sie te ladnie pokrojone na kawaleczki miesko, roznego rodzaju, to lepsze, i na samym koncu wypija sie ten bulion, ktory jest specjalnie aromatyczny i tresciwy... Odpowiedz Link Zgłoś