Dodaj do ulubionych

Founde jak to działa

IP: *.echostar.pl 27.08.04, 10:12
Cześć, mam pewien problem, otóż dostałam na prezent garnek do founde chyba
teflonowy, albo żeliwny bo taki brązowy, niestety nie ma instrukcji jak się
nim posługiwać, a przyjaciele,którzy mi owy gar z oprzyrządowaniem podarowali
w weekend będą na kolacji. Chciałabym im zrobić niespodziankę i użyć tegoż.
Niestety w ksiązkach kucharskich są tylko przepisy, a mnie interesuje krok po
kroku jak tego gara użyć - tj. co się gdzie wlewa kiedy, no i co z tym
paliwem, acha i czy taki garnek nadaje się do podgrzwania na kuchence
elektrycznej. jeszcze jedno słyszałam, że jak się raz zrobi serowe founde w
garnku to już czekoladowego w tym samym nie zrobisz, bo zostanie posmak sera.
Proszę bardzo, pomóżcie, bo czasu coraz mniej ,a ja nie wiem jak się zabrać
za ten gar...
z góry dzięki :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: giezik Re: Founde jak to działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:24
      najprościej - kup gotowy zestaw - są takie w supermarketach. W zależności od wielkosci od 20 zł w górę.
      Tradycyjnie - poszperaj w wątkach. Generalnie - smarujesz scianki czosnkiem, wlewasz wino białe i w tym winie (niewielkiej ilosci ) rozpuszczasz sery.
      gruyer, ementaler - czyli dość kosztowne.
      Mozesz probowac z polskimi zamiennikami - ale chyba przynajmniej raz warto zaszaleć na oryginalne
      Do rozpalenia najlepiej spirytus - zwlaszcza ze calos robisz normalnie na kuchnia a dopiero na stole masz plomien do podtrzymania temperatury.

Do tego dobry bylby oryginalny kirsch - do maczania bułeczek (choc np. moja mua zonka akurat za tą wersja nie przepada)

No i uwaga - fondue jest potrawą na zimne dni. W lato faktycznie chyba lepiej z tymi czekoladowymi i owocami.
      • Gość: Renata Re: Founde jak to działa IP: *.echostar.pl 27.08.04, 10:44
        Dzięki za rady, garnek już mam, jak pisałam prezent od przyjaciół, ale brak mi
        umiejętności. Będę jednak próbować, może dzień przed odwiedzinami gości
        wypróbuję to serowe foude- bo z tego co czytam w wątkach to nie jest to aż tak
        trudne, ale trzeba mieć wprawę. Jedno co budzi moją wątpliwość to czy ten
        garnek do founde można postawić na płycie elektrycznej i w niej to wszystko
        ropuszczać i mieszać a potem tylko podstawić te malutkie świeczki- czy utrzyma
        to temperatuę, bo ten spirytus....no po prostu boję się by nie wybuchło, a z
        resztą to się chyba szybko wypali bo z tego co widziałam to ten pojemniczek pod
        garem nie ma żadnej regulacji i jakoś tak dziwnie wygląda - jakaś siatka jest w
        śroku..., oj chyba to jednak takie łatwe nie jest.
        Wiem, że mój opis wygląda na wypowiedź 5-latka, ale jest to urządzenie z którym
        nigdy wcześniej nie miałam styczności.
        Z góry dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość + ew. dobre rady.
        • Gość: giezik Re: Founde jak to działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:46
          spokojnie mozes roztopic ser na kuchence - (mieszajac czesto, zeby sie nie przypalilo - choc temu teoretycznie zapobiega wino)

Co do maszynki - tam powinn a byc taka jakby watka, nasącz ją lekko spirytusem (naprawde niewiele wystarcza).
          Wbrew pozorom powinna byc regulacja - taki dekielek w ksztalcie malutenkiej patelni na ten palnik :) - on zakrywa część dziurek palnika.
          • Gość: Renta Re: Founde jak to działa IP: *.echostar.pl 27.08.04, 11:06
            acha jest....super dzięki,dzięki,dzięki...no krok po kroczku i już wiem, dobry
            nauczyciel to podstawa :-)))
          • k3ffy Re: Founde jak to działa 13.12.04, 19:06
            > Co do maszynki - tam powinn a byc taka jakby watka, nasącz ją lekko spirytusem
            (naprawde niewiele wystarcza).
            > Wbrew pozorom powinna byc regulacja - taki dekielek w ksztalcie malutenkiej
            patelni na ten palnik :) - on zakrywa część dziurek palnika.

Na początek kupiłam sobie taki najtańszy zestaw z makro. Dopiero po
            orzpakowaniu znalazłam info o konieczności stosowania pasty do podgrzewaczy.
            Kosztuje to dziadostwo prawie 60 zł... :/ Czy mogę zaryzykować zmiast tego
            maleńkie świeczki (podgrzewacza)? Albo paliwo w żelu? Niby błaha rzecz ale dla
            mnie to ważne (nie chcę zniszczyć garnką po pierwszym razie... ani podać
            zimnego sosu)
    • Gość: giezik strona po niemiecku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:26
      www.fondue.ch

ale tu kilka uwag po ang.
      www.fondue.ch/tipsNTricks_eng.asp
    • Gość: giezik i jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:38
      do wyboru do koloru
      www.recipesource.com/side-dishes/cheese/fondue/

a tu troszke historii i tez przepisów
      homecooking.about.com/library/weekly/aa041299.htm
    • Gość: marinik Re: Founde jak to działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:42
      Oprocz serowego i czekoladowego doskonale sie sparwdza na imprezy foundee
      miesne.
      Do gara wlewasz olej i go mocno podgrzewasz. Smazy sie w nim kawaleczki miesa.
      Jako dodatek- rozne rodzaje sosow.
      Przepisow na przygotowanie miesek jest takze wiele- mieska powinny byc
      wczesniej dlugo macerowane w odpowiednich maceratach, ale wg mnei najlepiej sie
      spisuja calkiem niemacerowane piersi z kurczaka - smaze je po prostu w tym
      oleju, a smak nabieraja komponujac sie odpowiednio z tymi sosami wlasnie.
      • Gość: giezik to jeszcze raz ja Jarząbek .... :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 10:44
        Kuchnia fusion
        :)

Kielbasa in Fondue Recipe

Ingredients
        1 pound fully cooked kielbasa, cut into 1/2-inch slices
        2 cups beer
        8 ounces shredded sharp natural Cheddar cheese
        2 cups shredded natural Swiss cheese
        2 Tbsp all-purpose flour
        1/2 tsp dry mustard
        1/4 tsp pepper
        1 clove garlic, cut in half
        1/8 tsp red pepper sauce

Instructions
        Heat kielbasa and 1/2 cup beer to boiling; reduce heat. Simmer uncovered 10 minutes; drain.

Toss cheeses, flour, mustard and pepper until cheese is coated. Rub bottom and side of 2-quart heavy saucepan or skillet with cut clove of garlic; add remaining beer. Heat over low heat until bubbles rise to surface. Add cheese mixture, about 1 cup at a time and stirring after each addition, until cheese is melted and mixture is smooth. Stir in pepper sauce.

Remove to ceramic fondue dish; keep warm over low heat. Spear kielbasa with long-handled forks; dip and swirl in fondue with stirring motion. If fondue becomes too thick, stir in additional heated beer.

Yield: 8 servings; 410 calories per serving.
      • myshen82 Re: Founde jak to działa 27.08.04, 11:19
        cos podobnego bylo w filmie "lost in translation" nazywa sie to chyba siapo
        siapo (moglam przekrecic;) tylko miesko macza sie w takim bulionku;)
        • Gość: giezik shabu -shabu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 11:24
          nie do konca w bulionie. To taki wywar z przeróżnymi rzeczami - raczej niesdostepnymi w Polsce
          • myshen82 Re: shabu -shabu 27.08.04, 11:26
            no ja sie tam nie znam, wygladalo jak bulion;)
            ale miesko, czy rybka? (kolezanka mi opowiadala ze to jest pyyszne)

a tak nawiasem piszac, gieziku, swietny refleks:D
            (by the way: co koniecznie zjesc w Berlinie? zaraz jade;))
            • Gość: giezik Re: shabu -shabu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 11:32
              polędwica wołowa krojona cieniutko jak carpaccio

Ja mialem napisac tu sugestie o tym, ale to bylby raczej substytut. Ten oryginalny bulion składa sie z
              shirataki (galaretowate włokna z rosliny - diabli język), wodorostów, tofu
              • myshen82 Re: shabu -shabu 27.08.04, 11:36
                mniam

a co z tym Berlinem? mozesz cos zasugerowac?;)
                • Gość: giezik Re: shabu -shabu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 11:41
                  nie znam Berlina ani troche.
                  ale pewnie latwiej bedzie o shabu-shabu u nich, niz u nas.

:)

moze golonkę :)
                  • myshen82 Re: shabu -shabu 27.08.04, 11:45
                    hie hie:)

moze curry wurst? (brzmi interesujaco, tak ..."niemiecko":DDD
            • Gość: giezik Re: shabu -shabu - obrazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 11:35
              www.japanesegifts.com/shabu_shabu.htm
              www.japaneserestaurantinfo.com/page037.html
    • Gość: senin a jak juz wyczaisz ja dziala... IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 27.08.04, 12:01
      to sprobuj "chinskiego fondue" ;))) just kidding

sprobuj steamboat...
      podaje link do przepisu po angielsku w wersji deluxe - ja kiedys podawalam tu
      podobny, ale ten nowo odkryty jest nie do pobicia!

Wazna uwaga - w przepisie sa glownie owoce morza, zapewniam Cie jednak ze
      cieniutko poktojona polendwica wolaowa, wieprzowa, piers kurczaka i wszystkie
      te warzywka..sa rownie znakomite...

... no i ie zapomnij ze to TYYYYLEEE mniej kalorii , bo tluszczu
      w "steamboat"na lekarstwo.
      Bardzo lekkie jedzonko, zupka taka

tu watek na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7608150&a=7608150
    • Gość: Lilka Re: Founde jak to działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 02:58
      W Belgii często jadałam. W garnku gorący olej z pestek winogron, obok w
      miseczce pokrojone w dość grubą kostkę mięso wołowe ( oni wiedzą, które kawałki
      do tego się nadają) , u nas polędwica wołowa, w małych miseczkach sosy na bazie
      majonezu- z czosnkiem, tartym jabłkiem, pietruszką, keczupem i whisky, czili.
      Do tego bagietka lub frytki i sałata. Pycha.
      W Niemczech - podobnie, tyle że intensywny bulion i kostki z piersi indyka.
      Plastry mięsa źle się nakłuwa na widelce, kostkę wygodniej.
      Jak płyn w garnku wystygnie na tyle, że mięso przestaje się smażyć, należy
      postawić ponownie na kuchni i podgrzać.
    • mysiulek08 Re: Founde jak to działa 14.12.04, 03:33
      Nic nie wybuchnie:) Oczywsta w ramach nie marnotrawienia spirytusu spokojnie
      mozesz uzyc denaturatu albo innego plynnego paliwa:)
      Kilka gatunkow serow, raczej bez plesniowych, rozpusc w rondelku, wlewajac
      biale wino i troche np wodki, powinien byc kirsz, ale z bialym alkoholem tez
      smakuje. Sypnij bialego pieprzu, troszke papryki i ziol prowansalskich.
      Naczynko natrzyj oliwa i czosnkiem, lekko pogrzej na plycie kuchni i przelej
      plynny ser. Nawet krajowe sery pieknie sie rozpuszczaja:)
    • ampolion Re: Founde jak to działa 14.12.04, 04:24
      fantes.com/fondue_instructions.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka