Gość: plotka IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.07.06, 22:09 Zncie jakieś? Nie mam niestety piekarnika, ale dysponuję palnikiem, lodówką i zamrażalnikiem. Chodzi mi o wszelkie serniki na zimno, albo (lepiej) masy zastygające w lodówce. Pomóżcie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
winner2006 Re: Ciasta bez pieczenia 28.07.06, 22:24 Proszę bardzo - sernik na zimno - tylko, ze ja to robię na oko, więc trudno mi podac dokładnie ile czego. Wersja szybsza - z 2 - 3 galaretki (zależy jak dużo chcesz zrobić) + ser homogenizowany zwykły (tudzież taki na serniki jaki można kubić w duzych plastikowcyh kubkach/wiaderkach w spożywczym) + jakies owoce (ja na ogól dodaje brzoskwienie (z puszki lub świeże), mandarynki, pomarańcza, banany (tylko uwaga - trochę czernieją), nie próbowałam z malinami, czy jagodami, ale pewnie też można. Nie dodawaj natomiast ananasa ani kiwi, bo wtedy galaretka Ci nie stwardnieje. ROzpuszczam galaretkę w połowie zalecanej na opakownaiu ilości wrzatku. Jak ostygnie to mieszam to mikserem z serkiem homogenizowanym (lub twarożkowym) - nie wiem ile - tak na oko - musisz pokombinować. DO tego dorzucam pokrojone owoce, wylewam na ogół na tortownice (wcześniej wyłożoną folią aluminiowa, poniewaz czasem tortownice przeciekają) i do lodówy na kilka godzin Wersja wymagająca więcej czasu, ale i efektowniejsza: Właściwie robi się podobnie, tyle, ze możesz zrobic to ciasto warstwowo, np. na spód warstwa czerwonej masy galaretkowo-serowej z owocami (galaretka np. truskawkowa). DO lodówy. Jak zastygnie to drugą masę zrób z galaretką np. agrestowa (będzie jasno zielona). DO lodówy Jak zastygnie to na wierzch wlej np. samą galaretką np. pomarańczowa. I do lodówy. Ładnie wtedy takie ciasto wygląda po przekrojeniu. A jeśłi nie masz tortownicy - to możesz robic takie serniczki po prostu w małych miseczkach-kompotierkach - czyli poporcjowane od razu. ............................................. Swoją drogą wiem też, ze np. do pieczenia chruścików i pączków nie potrzeba piekarnika, a wystarczy tylko patelnia i sporo oleju :-) ALe nie będę tu przytaczać przepisów, bo jestem pewna, ze można znalezć je w każdej książce kucharskiej lub w jakis internetowych przepisach :-) P.S. A propos - ja tez nie dorobiłam sie jeszcze piekarnika :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Z GP: 28.07.06, 22:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27463962&a=27463962 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24941855&a=24941855 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26459704&a=26459704 plus mnóstwo serników na zimno i innych pyszności (Także musy, galaretki...) Odpowiedz Link Zgłoś