Dodaj do ulubionych

pomocy miód zfermentował

29.07.06, 23:58
W zeszłym roku kupiłam miód(zawsze kupuję od tego samego pszczelarza) i
jakież było moje zdziwienie jak po kilku miesiącach (przechowywany w ciemnym
chłodnym pomieszczeniu) wykipiał. Smakuje nadal miodem i do tego ma tyle
bąbelków powietrza jak pianka. Mam pytanie co mogło być tego przyczyną? Czy
pszczelarz podrasował miód "czy ki diabeł".
Aha! I czy można taki miód dalej konsumować ;0)
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: pomocy miód zfermentował 30.07.06, 11:42
      SPOKOJNIE MIÓD JEST OKEJ!
      po prostu nie postał w celu odgazowania czy odparowania. Jak wykrecalismy z
      dziecmi miód w lecie w Supraslu w pasiekach lesnych to potem stały wiadra
      otwarte i miód parował - szkoda tylko tego co Ci wykipiał, ale miod jest wporzo!
      Andrzej
      • pantera77z Re: pomocy miód zfermentował 30.07.06, 12:24
        Wielkie dzięki za odpowiedź. Dziwi mnie tylko fakt, że jak go kupowałam i
        pierwsze miesiące nic się z nim nie działo.
        Czyli na przyszłość odkręcać go co jakiś czas ( mam na myśli nowy słoik miodu)?
        • qubraq Re: pomocy miód zfermentował 30.07.06, 18:00
          pantera77z napisała:

> Wielkie dzięki za odpowiedź. Dziwi mnie tylko fakt, że jak go kupowałam i
          > pierwsze miesiące nic się z nim nie działo.
          > Czyli na przyszłość odkręcać go co jakiś czas (mam na myśli nowy słoik miodu)?

Miałem dokładnie to samo po kilku miesiacach zaczął wychodzic ze sloików przez
          zakretki bardzo luźno zakręcone; zawsze daje miodowi oddychać ale z dala od
          mrówek bo cholery się skapuja i zaraz ekspedycja z ogrodu rusza do mnie i -
          niestety topią sie w miodzie. W zasadzie miod najpepiej trzymać w +10*C gdyz
          wtedy okres polowicznego rozpadu najważniejszych enzymow w nim zawartych
          wzrasta do kilku lat! a we wrzatku spada do 3 minut! tak że nie warto sloszić
          bardzo goracej herbaty miody - chyba że sie niemal natychmiast ja wypija!
          Andrzej
    • Gość: gość sfermentował... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 20:59
      .
      • qubraq Re: sfermentował... 31.07.06, 21:05
        e, bujasz - poważnie? a jednak, kurcze, no no!
        • pantera77z Re: sfermentował... 31.07.06, 21:23
          Wielkie dzięki za poprawę czerwienię się jak burak, próbowałam poprawić ale nie
          ma szans. A miód rzeczywiście się wykipiał.
          • amikeo Re: sfermentował... 31.07.06, 21:27
            Świezo zebrany miod powinien stać ODKRYTY nawet tydzień żeby "wygazował", po
            tym czasie mozna go zlewać do słoików i zakręcać. Widocznie pszczelarzowi się
            spieszyło więc teraz Ty zostaw go odkrytegow słoiku na kilka dni.
            Świeży miód ma zupełnie inny smak i zjedzony w większej ilości może nawet
            zaszkodzić i własnie dlatego należy czekać aż się odstoi odkryty.
    • Gość: arnoldzikkkk Re: pomocy miód zfermentował IP: *.ks.k.pl / *.korbank.pl 23.08.06, 20:19
      Albo podróba albo przechowywałas w brudnym naczyniu lub brałas go brudna łyżka
      lub widelcem. Moim zdaneim tylko do pieczenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka