Gość: malinka IP: *.lodz.msk.pl 15.08.06, 09:33 Pojawia się moja ukochana dynia! Co z niej robicie? Ja uwielbiam zupę-krem z dyni i surówkę z dyni z jabłkiem i jogurtem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f to hit i zabawa - i smaczna ! 15.08.06, 09:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30157361&a=32662823 Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: COŚ z dyni 16.08.06, 12:42 Moja Mama robi dynię marynowaną, kroi dynię w kostkę, obgotowuje, wkłada do słoików, zalewa gorącą zalewą i pasteryzuje. Niestety nie znam dokładnego przepisu na zalewę, pewnie jakieś 3 części wody, jedna część octu, cukier, z przypraw na pewno goździki - generalnie to podobne do gruszek albo śliwek w occie. Bardzo dobre do mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: COŚ z dyni 16.08.06, 12:53 Moj tata tez robi cos takiego, ale zamiast kroic dynie w kostke, wykrawa z niej kuleczki specjalna lyzka. Taka dynia nie dosc, ze pyszna, to jeszcze swietnie wyglada (wiele razy goscie pytali sie, co to za egzotyczne owoce). Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: COŚ z dyni 16.08.06, 13:53 www.biol.uni.wroc.pl/obuwr/festiwal/pliki/ZUPY.doc To są zupy. Ale naprawdę polecam kuchenną wyszukiwarkę, jest tam całe mnóstwo dobrych rzeczy. Hasło proste: dynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: COŚ z dyni IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 14:10 Bardzo dobre są placuszki z dynią. Ciasto takie samo jak na placuszki z jabłkami tylko dodaje się dynię pokrojoną w małą kostkę. Ja nawet wolę takie z dynią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: COŚ z dyni IP: 212.160.172.* 16.08.06, 14:18 zupe z dyni, dodaje do leczo, miksuje z pomidorami i uzywam do zageszcania sosow. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: COŚ z dyni 16.08.06, 20:21 A ja robię wspaniały dżem z dyni i antonówek, wg przepisu mojej kuzynki. Przepis: Obraną i wypestkowaną dynię pokroić na kawałki, rozprażyć w niewilekiej ilości wody, dodać pokrojone w części jabłka antonówki, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier w zależności od własnego smaku. Taki dżem przekładam do małych słoiczków i pasteryzuję. Pychotka do chleba i nalesników. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion mnogo z dyni 18.08.06, 02:05 www.kucharz.pl/forum-kulinarne/func,view/id,93/catid,2/ Odpowiedz Link Zgłoś
artistry1 marynowana na słodko---pycha 22.09.06, 11:05 0,5litra octu, 1kg cukru i 3,5szkl wody, zagotować, wrzucić okrojona dynie( mi starczyło tego na jedną całą dynię) i gotowac do miękkości:)Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje. Polecam...proste, łatwe i przyjemne Odpowiedz Link Zgłoś