Gość: Magda IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 28.08.06, 16:18 ile gotować do sałatki brokuły Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mwookash Jeśli już to zblanszować 28.08.06, 16:19 na krótko do wrzątku a potem schłodzić w zimnej (nawet lodowatej wodzie) będą chrupiące i mocno zielone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nalesnik Re: brokuły IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.08.06, 16:21 Krotko, wrzucasz w osolony wrzatek i gotujesz tyle ile trzeba zeby widelec miekko wchodzil w zgrubienie lodygi. Kilka minut w sumie jesli wczesniej podzieli sie brokuly na rozyczki a jeszcze lepiej, natnij wzdluz od spodu grubsze lodygi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Re: brokuły IP: *.enterpol.pl 28.08.06, 21:36 Jak pozbyć się z brokuła zielonych gąsiennic?tego jest mnóstwo!Pewnie nawet nie zauważacie bo kolor mają podobny do warzywa.Moczenie w wodzie z octem niewiele daje.Obrzydziłam sobie brokuły bo zawsze miałam w nich "lokatorów". A najgorsze jak po ugotowaniu widziałam takie cudo na talerzu.W kalafiorze można liszki zauważyć ale w brokule trudno.Bleeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: brokuły IP: *.ptr.terago.ca 28.08.06, 21:44 Kupowac spryskiwane (cos za cos)! Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: brokuły 29.08.06, 00:41 Yyyyyyyy? Widziałam robale raz, w brokułach z ogródka, czyli uprawa hiper-ekologiczna. Połowę lata jadłam brokuły niemal non-stop, nigdy nie moczyłam ich ani w occie ani w wodzie z solą, i żadnej liszki tam nie dostrzegłam, a przyglądam się raczej dokładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Re: brokuły IP: *.enterpol.pl 30.08.06, 15:23 Jak już napisałam w brokułach trudno się zauważa robale ale są.Są zielone liszki a jak myjesz brokuła to on się kruszy i przez to trudno zauważyć zielonego robala. Potrafi wkręcić się między różyczki brokuła że nawet woda z octem go nie ruszy.Dopiero jak wyląduje na talerzu to go widać.Przez te robale przestałam jeść to smaczne warzywo. Odpowiedz Link Zgłoś