Gość: KK IP: 126.17.58.* 03.03.03, 15:54 Witam Mój mężczyzna ostatnio wciąż robi ajerkoniak. I wszystko byłoby fajnie gdyby nie ogromna ilość białek (czasem nawet 15), z którą nie wiem co zrobić. Może ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Białko - co z nim zrobić 03.03.03, 16:02 "angel cake" szklanka bialek ubic na piane, dodac powoli szklanke cukru, potem delikatnie wmieszac szklanke maki z lyzeczka proszku do pieczenia piec ok 40 min podobne do biszkopty, tylko bez cholesterolu mozna tez bezy zrobic, ale mi osobiscie nigdy nie wychodza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee Re: Białko - co z nim zrobić IP: *.acn.pl 03.03.03, 20:48 Tak jak wyżej tylko dodać jeszcze wiórki kokosowe i roboć małe ciasteczka kokosanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vampirelka Re: Białko - bialkowiec IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 03.03.03, 16:45 Białkowiec 60 dag (3 szklanki) mąki, szklanka białek, szklanka oleju słonecznikowego lub oliwy, 35 dag (1 1/2 szklanki) cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, tłuszcz i tarta bułka do formy Białka ubić z cukrem. Do piany dodawać stopniowo olej, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, ciągle ubijając. Na końcu można dodać bakalie. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 45 min. A JAK SIE ROBI AJERKONIAK? Odpowiedz Link Zgłoś
felicia Ja robię keks 03.03.03, 19:00 Zwykle jest z 4-6 białek, ale ostatnio, gdy smażyłam pączki, zostało ich 10 (!) i keks był pyszny: ubić białka, dosypywać do nich z pół szklanki cukru pudru, dolać mniej więcej z 10 dag roztopionego i choć trochę wystudzonego masła, dosypać z pół do ttrzewch czwartych szklanki mąki i z łyżeczkę lub dwie proszku do pieczenia. Do tego bakalie, jakie się ma: np. rodzynki (moczę je w rumie i z nim wlewam, ale może być odrobina mocnej herbaty), migdały , orzechy, skórka, posiekane suszone śliwki, morele, ananasy itd. itp. Piecze się z pół godziny a nawet 40 minut. Jak widzisz, wszystko na oko, nie znoszę tych wypieków, gdzie się ściśle liczy proporcje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eowin Re: Ja robię keks IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.03.03, 23:14 bezy bezy! ja ostatnio odkrylam je po latach na nowo, najpierw u ciotki a potem sama w domu siedzialam i ubijalam piane :) a co do wychodzenia to mi moga i nie wyjsc, na surowo tez pyszne ;P a ciotka rozgrzewa piekarnik -np piecze inne ciasto i potem do wylaczonego wstawia bezy i na cala noc zostawia.. ja tak zrobilam, tyle ze rozgrzalam tylko do 50 i mi nie wyszly :) ale jak rano do 100 podkrecilam na jakis czas i potem zostawilam to byly przepyszne ;P Tylko troche ciemniejsze a nie biale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Bezy z wiórkami kokosowymi IP: *.at.ibm.com 03.04.03, 10:53 Tak, bezy są super! Można do nich dodać wiórków kokosowych - nie są wtedy takie ładne (mają taki "poszarpany" wygląd), ale za to smak mają fantastyczny, szczególnie podane z lodami waniliowymi. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś lubi smak wiórków kokosowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Ajerkoniak IP: 126.17.58.* 04.03.03, 15:08 Wielkie dzięki A oto przepis na ajerkoniak składniki: 1 litr mleka 3,2% UHT 1 kg cukru 10 żółtek cukier waniliowy 1 l spirytusu 96% wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko gotujemy, studzimy i wlewamy do żółtek (z cukrem) cały czas mieszając. Na koniec wlewamy cieniutkim strumieniem spirytus. Trzeba intensywnie mieszać (można mikserem), aby białko z mleka nie ścięło się pod wpływem alkoholu. Dla uzyskania aromatu można dodać trochę koniaku.Potem wlewa sie go do buteli i odstawia na około 5 dni. Co jakiś czas należy potrząsać butelką. Na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Loots Re: Ajerkoniak IP: 196.4.0.* 06.03.03, 14:39 Gość portalu: KK napisał(a): > Wielkie dzięki > A oto przepis na ajerkoniak > > składniki: > 1 litr mleka 3,2% UHT > 1 kg cukru > 10 żółtek > cukier waniliowy > 1 l spirytusu 96% > Pytanie: mieszkam w RPA i tutaj niestety spirytusu nie dostane, czy moge zastapic czyms innym? > > wykonanie: > Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko gotujemy, studzimy i > wlewamy do żółtek (z cukrem) cały czas mieszając. Na koniec wlewamy cieniutkim > strumieniem spirytus. Trzeba intensywnie mieszać (można mikserem), aby białko z > > mleka nie ścięło się pod wpływem alkoholu. > Dla uzyskania aromatu można dodać trochę koniaku.Potem wlewa sie go do buteli i > > odstawia na około 5 dni. Co jakiś czas należy potrząsać butelką. > > Na zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Ajerkoniak IP: 126.17.58.* 06.03.03, 16:12 Szczerze mówiąc nie wiem czym można zastąpić spirytus. Ale jeśli nie jest to zabronione, to mogę Ci wysłać - co Ty na to? krysia25@gazeta.pl Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.Loots Re: Ajerkoniak IP: 196.4.0.* 11.03.03, 15:54 Gość portalu: KK napisał(a): > Szczerze mówiąc nie wiem czym można zastąpić spirytus. > Ale jeśli nie jest to zabronione, to mogę Ci wysłać - co Ty na to? > > krysia25@gazeta.pl > > Pozdrowienia Droga Krysiu Z calego serca dziekuja za taka propozycje. ale juz wiem jak to z przesylkami (tymi ze szkla), zawsze cos nasi murzyni potlucza. Mam nadzieje ze ktos z tad moze w tym roku pojedzie do Polski. Jeszcze raz dziekuje!!!!!!!! Pa Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Ajerkoniak IP: 194.181.155.* 12.03.03, 17:11 Zamiast spirytusu można dodać czystą wódkę. Jest również pyszny - tylko ma trochę mniej procentów (jednak wystarczającą ilość) i jest oczywiście nie tak gęsty jak ajerkoniak ze spirytusu, którego dodaje się mniej. W każdym razie, jest mocniejszy i lepszy niż gotowe kremy jajeczne (nie mylić z "advocatem") kupowane w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Ajerkoniak IP: 194.181.155.* 12.03.03, 17:16 Zapomniałam dodać, że w przepisie z wódką (jak również ze spirytusem), który posiadam daje się mleko skondensowane (lub wg przepisu R. Makłowicza - śmietankę) i wtedy ajerkoniak jest gęsty, kremowy. Jeśli interesuje cię przepis - jutro podam. Na dziś muszę już kończyć i oderwać się od tego ciekawego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: Białko - co z nim zrobić IP: *.chello.pl 11.03.03, 09:32 Gość portalu: KK napisał(a): > ogromna ilość białek (czasem nawet 15), z którą nie wiem co zrobić. A może ciasto o wdzięcznej nazwie Piegus: 1 szklanka białek, suchego maku, cukru, mąki, 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia, 10 dag masła lub margaryny Ubić mocno białka, pod koniec dodając cukier, dodać (suchy) mak, mieszać, dodać rozpuszczoną przestudzoną margarynę, proszek i mąkę. Można dać bakalie (ale ja nie daję, bo mi zawsze lecą na dno). Piec w foremkach keksowych do suchego patyczka (temp ok 180 st). Długo się trzyma (znaczy: dobre na wyjazdy - no i w ogóle dobre) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Białko - możliwości nieograniczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.03, 11:20 Gość portalu: KK napisał(a): > ... wszystko byłoby fajnie gdyby > nie ogromna ilość białek (czasem nawet 15), z którą nie wiem co zrobić. > Może ma ktoś jakiś pomysł? > ... Mnie też zostaje białko, gdyż jajecznicę zawsze robię sobie na samych żółtkach. Pozostające białka zużywam do naleśników, pierogów leniwych i wszędzie tam, gdzie dodaje się jajka. Ostatecznie nie musza być kompletne. Do pierogów leniwych (które w niczym nie przypominają pierogów a raczej kluski) dodaję oprócz tego mąkę pszenną i więcej ziemniaczanej (dla osiągnięcia gumiastości). Zrumieniam masło (maślane) razem z bułką tartą i zjadam posolone - gęba w siódmym niebie. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia25 Re: Białko - możliwości nieograniczone 12.03.03, 12:17 Bardzo wszystkim dziękuję. Teraz będę próbować. Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Białko - co z nim zrobić IP: 195.117.68.* 12.03.03, 20:28 białka pozostałe z pieczenia ciasta na żółtkach. używam do kotletów mielonych,do kotletów schabowych/zamiast jajek i bułki tartej,kotlety obtaczam w ubitej pianie i smażę na gorącym oleju/ oraz tak samo przyrządzam piersi z kurczaka .innego mięsa nie robiłam ale pewnie też można, pozdr sisi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Białko - co z nim zrobić IP: *.blueyonder.co.uk 02.04.03, 17:00 znalazlam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Białko - co z nim zrobić IP: 126.17.58.* 04.04.03, 11:56 Co dobrego znalazłaś? Odpowiedz Link Zgłoś