Dodaj do ulubionych

grzybki jak na smalcu czy na masle smazycie?

19.09.06, 08:36
jw. moze wasze ulubione przepisy?
pozdr
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Grzyby i smalec?A fe - never!!!! 19.09.06, 09:03
      Najczęściej masło + oliwa - ewentualnie zamiast oliwy dobrej jakości olej roślinny.
      • Gość: Frynia Re: Grzyby i smalec?A fe - never!!!! IP: *.89.rev.vline.pl 19.09.06, 12:49
        a dlaczego nie? Moja babcia zawsze wszystko smazyla na smalcu, taka juz
        tradycja u niej, i jadlam u niej rowniez grzybki z cebulka smazone na smalcu i
        byly przepyszne! Jak widac to kwestia gustu a moze i przyzwyczajenia. Dlatego
        ja wybralabym smalec. I do tego sol i duzo pieprzu! :)
        • bea123456789 Re: Grzyby i smalec?A fe - never!!!! 19.09.06, 12:59
          nigdy nie smażyłam na niczym innym niż masło. i nie wyobrażam sobie na czymś
          innym. jak chcesz spróbować zrob trochę na maśle i trochę na smalcu. jestem
          pewna żę stwierdzisz że tylko masło
        • Gość: zadumana Re: Grzyby i smalec?A fe - never!!!! IP: 83.238.166.* 19.09.06, 13:00
          A Twoja babcia gotowała kuchnię miejska, wiejską, czy nijaką? :)
          Wszystko zależy również jeszcze od regionu.
          Elegancka kuchnia polska, to smażenie grzybów na maśle, czy z francuska na
          maśle i oliwie (oleju).
          Ze smakami oczywiście trudno dyskutować, ale zasady jednak są jakie są.

• Gość: Frynia Re: Grzyby i smalec?A fe - never!!!! IP: *.89.rev.vline.pl 19.09.06, 13:07
            ale tu nie o zasady chodzi tylko wlasnie o smak. Co z tego ze zasada bedzie
            wedlug kogos tam ze grzyby smazy sie na masle skoro jemu bardziej smakuja na
            smalcu? Nie chodzi o to ze taka jest zasada wg kuchni polskiej czy francuskiej,
            jesli komus smakuje inaczej to dlaczego ma byc niewolnikiem zasad wbrew
            wlasnemu smakowi?
            To raczej zreszta wynika ze smakow z dziecinstwe, zazwyczaj ludzie lubia to na
            czym zostali wychowani, ja takie grzybki pamietam i wiem ze sa bardzo dobre,
            ale oczywiscie nie przecze ze na masle tez zapewne smakuja wysmienicie.
            Podpowiadam tylko osobie ktora sie waha co wybrac - smalec czy maslo, ze na
            smalcu tez moze smakowac bardzo dobrze, a zasady to juz inna sprawa. No chyba
            ze ktos chce zablysnac przed goscmi m.in. znajomoscia zasad, ale to juz inna
            sprawa :)
            pozdrawiam
            • ba_nita Re: Właśnie - o smak a raczej jego zabijanie. 19.09.06, 13:15
              W kuchniach wiejskich nie smazyło się na masle z jednego ale ważnego powodu -
              masło było rarytasem łatwo psującym się, wymagało sporo pracy ubicie go i było
              go niewiele a smalec mógł leżakować kilka miesięcy i było go wystarczająco dużo
              z 1 świnki. Jeśli w tej chwili smażysz na smalcach kupowanych w sklepie to i tak
              nie będziesz wiedziała o czym mówię. Ja mam smalec topiony własnoręcznie z
              nierogacizny hodowanej na wsi tradycyjnymi metodami. Smak tego smalcu jest
              niepowtarzalny i wystarczająco intensywny aby skutecznie przytłumić smak i
              aromat grzybów. Jesli mam ochotę na smalec to mam taki ze skwarkami, cebulą i
              innymi smakowitymi przyprawami więc smaruję pajdę chleba pieczonego przez siebie
              i mogę się delektować jednym i drugim. Do smażenia - jedynie do tradycyjnych
              schabowych - bo na nim smażą się najlepiej, ale nigdy do smażenia grzybów.
        • hotchilli Re: Grzyby i smalec? Always!!1 19.09.06, 13:09
          a nawet lepiej! Slonina!

Slonina, wysmazona, cebulka, grzyby, sol, pieprz, jajko...marzenie

no w koncu ci cholerni chinczycy tez po jakiegos grzyba na smalcu smaza naj
          przecudniejsze potrawy

(nie, nie mowie o budkach, ani o tzw zachosnich chinskich restauracjach ;) -

smalec, slonina stosowane umiarkowanie sa calkiem do rzeczy w kuchni
    • asia261 Re: grzybki jak na smalcu czy na masle smazycie? 19.09.06, 13:32
      jak czytam każdy co innego proponuje. u mnie i w meza domu zawsze smazylo sie na ... smalcu. z chcecia bym spróbowała na masełku, ale niestety nie mam go w lodówce (tylko margaryna) wiec pozostanie tylko smalec:-)
      • hotchilli z grzybami jest jak z jajecznica 19.09.06, 13:42
        jedni dadza sie zabic za ta na masle

dla innych istnieje tylko ta na boczku/szynce

mozna tez z cebulka... ale po co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka