Gość: asp IP: *.chello.pl 17.03.03, 21:30 Swego czasu jadłam zupę czosnkową w restauracji o nazwie PPP. Była rewelacyjna. Może ktoś zna przepis na coś podobnego. Czekam na sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aniela Re: Zupa czosnkowa IP: *.blueyonder.co.uk 17.03.03, 23:20 Gość portalu: asp napisał(a): > Swego czasu jadłam zupę czosnkową w restauracji o nazwie PPP. > Była rewelacyjna. Może ktoś zna przepis na coś podobnego. > Czekam na sugestie. ja jadlam kiedys taka w restauracji w czechach byla pyszna. sama jednak nigdy tego nie robilam,ale wydaje mi sie ze przepis widzialam kiedys chyba na www.polki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
u_ Re: Zupa czosnkowa 18.03.03, 09:15 przepis z kuchnia online: 4 za˛bki czosnku, 4 ?yz˙ki oliwy, 4 pomidory, 3 cebule, 4 szklanki wody, sól, pieprz, 4 kromki chleba Obrany, drobno posiekany czosnek zrumienic´ na oliwie, dodac´ obrana˛, pokrojona˛ cebule˛ oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dusic´ pod przykryciem do mie˛kkos´ci. Zalac´ wrza˛ca˛ woda˛ i gotowac´ jeszcze ok. 5 min. Doprawic´ sola˛ i pieprzem. Na talerz w?oz˙yc´ pokruszone kawa?ki chleba, zalac´ gora˛ca˛ zupa˛ i natychmiast podawac´. a z 3miasta: Do bulionu (1,5 litra ) rozlanego w kokilki (moz˙na uz˙yc´ kamionkowych filiz˙anek) wyciska sie˛ po prostu ca?a˛ g?ówke˛ czosnku, przyprawia sie˛ tymiankiem i zasypuje z˙ó?tym serem startym na tarce (ja polecam emetaler) i wszystko to zapieka sie˛ w piekarniku przez pare˛ minut. Na koniec dodaje sie˛ grzanki z bu?ki pokrojonej w kostke. Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria_2928 Re: Zupa czosnkowa 18.03.03, 23:47 nie mam pojecia o jaka odmiane zupy czosnkowej moze chodzic, bo nie piszesz nic wiecej, np. o skadnikach. ale ja zupe czosnkowa gotuje tak: na rozgrzanej oliwie zeszklic cebulke, dodac wycisniety czosnek (ja dodaje duzo czosnku, bo b. lubie jego smak), i szybko pomidory. po chwili dodac ok. 2 lyzki maki, zamieszac, podsmazyc i rozprowadzic ladnie make goracym bulionem (knorr z kury). podgotowac i dodac ziemniaczki, cukinie i marchewke. gotowac do miekkosci warzyw, przyprawic do smaku sola, papryczka slodka w proszku. podawac z serkiem zoltym, startym. ja obowiazkowa dodaje jeszcze kawalki avocado. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś