Dodaj do ulubionych

Placki z cukinii - na jakiej tarce zetrzeć...

04.10.06, 10:57
cukinię? Z jakimi oczkami znaczy się - dużymi czy tymi najmniejszymi, jak
ziemniaczane? Pomóżcie pls, bo nie chcę ich zepsuć...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gośka Re: Placki z cukinii - na jakiej tarce zetrzeć... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 11:08
      na dużych
      • owianka Re: Placki z cukinii - na jakiej tarce zetrzeć... 04.10.06, 19:12
        Dzięki za odpowiedź. A placki nie wyszły... Mdłe ajkieś takie, rzadkie i cały
        czas jakby niedosmażone...

Następnym razem postaram się bardziej.
    • Gość: marghe_72 Re: Placki z cukinii - na jakiej tarce zetrzeć... IP: *.acn.waw.pl 04.10.06, 19:14
      a wg jakiego przepisu robiłaś?
      • Gość: wiolka Re: Placki z cukinii - na jakiej tarce zetrzeć... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:40
        Cukinie trzeba zetrzeć na grubej tarce, posolić i poczekać z 20min żeby puściły
        sok.Odcisnąć i dopiero potem połączyć z ciastem.Pewnie dlatego są rzadkie i nie
        dopiekają się.
        • owianka Re: Placki z cukinii - na jakiej tarce zetrzeć... 05.10.06, 09:15
          Ano właśnie, więc ja ich nie odsączyłam. Zrobiłam je tak, jak robi się
          ziemniaczane - czyli dodałam jajka i mąkę + przyprawy, i prawie od razu smażone
          były.
    • hania55 Re: Placki z cukinii - na jakiej tarce zetrzeć... 05.10.06, 10:47
      Ja trę na tarce o dużych oczkach, a później bardzo mocno osączam z wody.
    • krzysztof_wandelt Placki robię od czasu jak nastała cukinia u nas 05.10.06, 11:02
      czyli ca 20 lat.
      Scieram na tarce do scierania ziemniaków, bułki (tej półokrągłej), docieram
      ziemniaka i dużą cebulę > nadmiar soku odlewam > sporo przypraw i ziół >
      nakładam na głębszy mocno nagrzany tłuszcz łyzką > smażę ostro z dwóch stron >
      są to najwspanialsze placuszki pod słońcem
      Warunek! - musi to być cukinia wielgachna bez nasion i skórki.
      Robiłe z tych co były na warzywniaku przejrzałe...
      • Gość: wiolka Re: Placki robię od czasu jak nastała cukinia u n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 18:52
        Ja robię troche inaczej,nie tak jak placki ziemniaczane.Do ciasta naleśnikowego
        oczywiście nie słodkiego dodaję starkowaną cukinię i cebulkę.
    • wiolunia79 Re: Placki robię od czasu jak nastała cukinia u n 05.10.06, 20:41
      no dobra,miało być startą :)
    • marysiowamama z feta... 06.10.06, 16:29
      A ja do już odstanej, odciśnietej cukini i po dodaniu mąki i jaj dodaje jeszcze
      pokruszony SER FETA(nie trzeba juz solić). Są pyszne !!! Mąż nawet stwierdził
      że lepsze od ziemniaczanych. POLECAM :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka