Gość: puchatek IP: *.waw.cdp.pl / 172.30.1.* 19.03.03, 12:58 no i jeszcze drugie pytanie jaką kaszę, żeby wyszło jakieś smaczne danko, bardzo proszę o przepisy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
u_ Re: z czym jecie kasze˛? 19.03.03, 13:08 kukurydziana lub manne z rosolkiem, albo jako polente gryczana i jecznienna z wszystkiem co ma duzo sosiku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: z czym jecie kaszę? IP: 217.153.45.* 19.03.03, 15:12 Ja bardzo lubię kaszę gryczaną z wołowymi bitkami i do tego ogorek kiszony. Poza tym do każdego innego mięsa, ale obowiązkowo z sosem. Od czasu do czasu lubię sobie zjeść kaszę gryczaną z jajkiem sadzonym i na popitkę kefir lub zsiadłe mleko. Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: z czym jecie kaszę? 19.03.03, 15:28 Ja kaszy gryczanej nie lubię, bo jest dla mnie gorzka. Za to bardzo mi smakuje kasza perłowa (chyba jęczmienna?) a do tego jakieś mięsko z sosem. Może to być np. potrawka z żołądków drobiowych, albo zrazy z boczkiem wędzonym, ostatecznie gulasz. Jarzynka to np. sałatka z kiszonych ogórków, albo buraczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: z czym jecie kaszę? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 15:34 Ja uwielbiam kaszę jęczmienną z klopsikami, ogórkiem kiszonym albo buraczkami i do tego kefir, kaszę gryczaną ze zrazami zawijanymi dodatki jak wyżej albo prosto i przaśnie kasza gryczna polana skwarkami i do tego kefir mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: z czym jecie kaszę? IP: *.chello.pl 19.03.03, 15:43 OMATKO!!! Jęczmnienna mazurska, z sosem ze świeżo zebranych grzybów leśnych w prawdziwej śmietanie, do tego trocge natki siekanej..... A niechby nawet te grzyby były sobie mrożone a nie prosto z lasa... Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: z czym jecie kaszę? 19.03.03, 20:41 Gość portalu: kiwi napisał(a): > OMATKO!!! Jęczmnienna mazurska, z sosem ze świeżo zebranych grzybów leśnych w > prawdziwej śmietanie, do tego trocge natki siekanej..... A niechby nawet te > grzyby były sobie mrożone a nie prosto z lasa... ale mi narobilas smaka, robie czesto w ten sposob bo tesciowa uwielbia zbieranie grzybow a skoro nazbiera to i musi to przerobic potem. Robi mi gotowe grzybki w wodzie ja tylko dodaje smietane i swieza pietruszke i jest boskie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: z czym jecie kaszę? 19.03.03, 16:30 Najukochańszy kaszowy zestaw z dzieciństwa: kasza gryczana + szpinak + jajko sadzone. Mmmmmm.... Poza tym lubię kaszę mannę na mleku z wtartym jabłkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: z czym jecie kaszę? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 17:36 Kasza gryczana ugotowana na sypko ze skwarkami z wędzonego boczku, do tego do popiacia zimna dobra maślanka. Pęczak z bitkami z wołowiny plus jakaś dobra surówka. Kasza jaglana na sypko ze skwarkami plus kefir lub jogurt naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: z czym jecie kaszę? IP: *.mtnet.com.pl 19.03.03, 18:56 gryczana i jeczmienna np. z warzywami,ziolami i sosikiem pieczeniowym kukurydziana na mleku z rodzynkami,z cynamonem i cukier waniliowy jaglana i kuskus z jablkiem lub sliwkami i moze byc jeszcze serek bialy a i oczywiscie *kotlety z kaszy gryczanej i bialego serka: Składniki: 20 dag kaszy gryczanej (nieprażonej), łyżka smalcu, cebula, 2 jajka, sól i pieprz do smaku, posiekany szczypiorek, łyżka masła, kostka białego sera, bułka tarta i tłuszcz do smażenia Wykonanie: Cebulę pokrajać w drobną kostkę i usmażyć na jasnozłoty kolor. Kaszę ugotować na półsypko, dodać usmażoną cebulę. Odstawić do ostudzenia. Tłuszcz utrzeć, dodać zmielony wcześniej ser i posiekany szczypiorek. Wymieszać. Do kaszy dodać jajko, wymieszać, połączyć z serem i przyprawami. Z przygotowanej masy formować kotlety, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z obydwu stron (można wstawić także na kilka minut do piekarnika i zapiec). Podawać z sosem pomidorowym Odpowiedz Link Zgłoś
jcebula Re: z czym jecie kaszę? 19.03.03, 19:23 Gość portalu: Maria napisał(a): > Kasza jaglana na sypko ze skwarkami plus kefir lub jogurt naturalny. Jak Ci się udaje zrobić kaszę jaglaną na sypko? Bo mi zawsze wychodzi breja :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re jcebula IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 22:16 Mam specjalny garnek do gotowania kaszy. Każda kasza ugotowana w tym garnku jest sypka. Poza tym kardynalna zasada: na jedną miarkę kaszy, daje się półtorej miarki płynu. Tylko do pęczaku należy dać dwie miarki płynu. Pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: z czym jecie kaszę? IP: *.tele2.pl 19.03.03, 19:10 peczak zamiast ryzu do golabkow - polecam!!!!!! Moja babcia tak robila, pyszne, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: May Re: z czym jecie kaszę? IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.03.03, 19:04 Witam! Może to wyda się niektórym troszkę dziwne połączenie, ale ja lubię kaszę gryczaną z pokruszonym białym serem, odrobiną sosu pomidorowego i dużą ilością koperku. U mnie w rodzinie tylko ja tak jem, ale paru osobom taki zestaw też posmakował. Pozdrawiam smacznie, May! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: z czym jecie kaszę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 08:26 Gość portalu: puchatek napisał(a): > no i jeszcze drugie pytanie jaką kaszę, > żeby wyszło jakieś smaczne danko, > bardzo proszę o przepisy. > pozdr Ja bardzo lubię robić sobie kaszę z pszenicy (takiej najzwyklejszej, jaką podkrada się kurom). Można ją dostać w sklepach tzw. zdrowej żywności. Trza ją tylko długo gotować, żeby zmiękczyć. Po ugotowaniu, zrumieniam bułkę tarta na maśle maślanym, obficie polewam i jem na słono. Dużo utylizuję takowej kaszy bo mi najlepiej smakuje. Można ją robić ze sosem (pomidorowym, ze skwarkami i z czymkolwiek). ¡Nawet grochówkę uzupełniam pszenicą. Dostaje bogatszego "kolrytu" smakowego! Kolega raz mnie zapytał, czy mi ozimina na głowie nie wyrasta. Po upewnieniu się w lustrze, zaprzeczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_citroni Re: z czym jecie kaszę? 22.03.03, 12:56 Ja uwielbiam peczaka ugotowanego na bulionie, polanego maslem i posypanego ziolami. Pyszna jest tez kasza z roznymi sosami np. z serduszek, lub grzybowym (oczywiscie nie z torebki;-) Za gryczana nie przepadam, zawsze wychodzi mi breja :-( I ma taki dziwny posmak.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist Re: z czym jecie kaszę? IP: *.chello.pl 22.03.03, 13:21 Ja preferuję jęczmienną z paprykarzem z mostku cielęcego gęstego od cebuli papryki w proszku (nie za ostrej-najlepsza była przyprawa do gulaszu Kotanyiego ale teraz nigdzie jej nie ma)czosnkiem i kawałkami papryki świeżej wkrojonymi na koniec tak aby się nie rozgotowała do tego świeża sałata zielona Wiosna idzie!!! ( w kalendarzu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: z czym jecie kaszę? IP: *.telia.com 22.03.03, 13:38 Wspomnienia z dziecinstwa. Z obrzydzeniem pamietam zupy mleczne z roznymi kaszami,ale tylko kasza kukurydziana w polaczeniu z mlekiem zdobyla sobie u moich cebulek smakowych uznanie.Nie bylo wiecej marudzenia przy sniadaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: z czym jecie kaszę? IP: *.telia.com 22.03.03, 14:13 Zapraszam Goraco na forum " Vistula" www1.gazeta.pl/forum/790620.30353,790602.html?f=11086 Bawmy sie dobrze wymieniajac swoje reflexsje,zakladajac nowe tematy... Zapraszam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: z czym jecie kaszę? IP: *.telia.com 22.03.03, 14:31 Przepraszam Cie "puchatek",ale dzisiaj wszystko wychodzi mi tragicznie,chcialam podac strone i zaprosic Wszystkich goraco na nowe forum a tu taki pech. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11086 Zapraszam i Pozdrawiam Serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu Re: z czym jecie kaszę?- naleśniki IP: *.itpp.pl 25.03.03, 09:43 naleśniki z kaszą gryczaną i kapustą: -zrobić placki naleśnikowe -ugotować kasze z solą lub kostką rosołową (ale niedużo soli lub kostki - 1/2) -ugorować kapuste kiszoną , odcadzić i pokroić -udusić 2-3 cebulki na oleju z solą i pieprzem -wymieszać kasze z cebulką i kapustą -niepamietam ale chyba można dodać 1 surowe żółtko albo nie -nadziewać naleśniki i smażyć tak jak zawsze , lepiej zawinąć je tak jak krokiety ale kto co lubi -można podać z sosem grzybowym lub pieczarkowym anu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamatka Re: z czym jecie kaszę? IP: *.proxy.aol.com 26.03.03, 09:10 Ja jestem otwarta na nowosci i lubie dania jarskie.Polecam cuscus z cukinia w sosie pomidorowym.Bardzo proste i szybkie danie.Cuscus nalezy ugotowac w wodzie z kostka rosolowa,trwa to kolo 3min.Cukinie usmazyc z zabkiem czosnku i kiedy bedzie miekka dodac koncectrat pomidorowy.Mozna wymieszac z kasza albo podawac osobno.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagatka3 Re: z czym jecie kaszę? IP: 62.121.128.* 26.03.03, 11:50 Ha ! A ja chyba wiem skąd pomysł na to danko miła Tamatko :) Ja w każdym razie robię taka kaszkę po lekturze "Córki Robrojka" - zainspirowana pomysłem Natalii Borejko na "Przysmak Parysady". Z małą różnicą - do sosu z przetartych pomidorów dodaje jeszcze śmietanę - bardzo to dobre wychodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś