ulla80 20.10.06, 14:30 Witam, chcę jutro upiec sernik i mam dylemat, jaki ser będzie lepszy mielony, taki gotowy czy normalny twaróg do zmielenia? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
honeybeam Re: jaki ser na sernik 20.10.06, 14:59 Ja kupuję zawsze zwykły twaróg w kostkach z czystego skąpstwa :) Ten mielony jest popristu duuuużo droższy i cholera wie też co w nim jest. Tu przynajmnej mam pewność, że zmieliłam tylko twaróg ;). Nie kupuj tylko chudego, bo jest zbyt kwaśny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jaki ser na sernik IP: *.pl 20.10.06, 16:33 ja kupuje trzykrotnie mielony w wiaderku najlepiej waniliowy. Podobno pieke najlepszy sernik na swiecie.( to nie jest moje zdanie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: jaki ser na sernik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 19:44 Moja mama ostatnio piecząc sernik użyła twarogu mielonego z dodatkiem masła - ten sernik był po prostu boooski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: jaki ser na sernik IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.10.06, 19:49 A możesz podać przepis na ten supersernik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: jaki ser na sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 21:36 poproszę przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: jaki ser na sernik IP: *.proxy.aol.com 21.10.06, 17:13 przypominam, ze dzisiaj jest jutro! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chipcia13 Re: jaki ser na sernik 21.10.06, 17:36 Ja wam podam:) Mam od niedawna ten przepis. W życiu lepszego sernika nie jadłam. Ciasto (jak mi się nie chce to robię bez tego ciasta i tez jest dobry) 1i 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1/2 kkostki masła roślinnego(ja daję masło) 2 łyzki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg sera mielonego(ja kupuję najczęściej Tesco) 1/2 kostki masła 6-10 jaj 1 łyżka mąki kartoflanej 1 łyżka budyniu waniliowego 1i1/2 szkalnki cukru pudru cukier waniliowy rodzynki skórka pomarańczowa Wszystkie składniki zadnieść i włożyć ciasto na kilka godzin do zamrażalnika. Oddzielić zółtka od białek. Żółtka wymieszać z serem i pozostałymi składnikami (masło rozpuszczam wcześniej i ostudzone dodaję do reszty) i wszystko zmiksować. Ubić pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą serową. Do formy zetrzec na tarce połowę zamrożonego ciasta, wylać masę, a na nią zetrzeć resztę ciasta.Piec w temp 180 st ok 1 godziny. Jeszcze ciepły można posypać wiórkami kokosowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: jaki ser na sernik IP: 195.205.3.* 21.10.06, 18:29 No tak dzois jst jutro i podaje przepis. Ciasto 1i 1/2 szkl. mąki pół koski margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru. masa serowa 1kg sera (ser kupuje mielony trzykrotnie w wiaderku lub pojemniku taki do sernika) 3/4 szkl. cukru 1/2 koski masła 2 serki waniliowe homogenizowane 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj lub więcej 1łyżka kopiasta mąki pszennej 1łyzka mąki ziemniaczanej zapach rum lub wanilia . piane z białek ubic na sztywno. piec ok 1 godz. polecam. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś