Gość: aka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 18:53 czy ktos juz znalazl jakis konkretny i dobry przepis,czy nadal jeste wielka niewiadoma?;] prosze nie podawacmi przepisu z czarnej oliwki itd... zyje poprostu nadzieja ,ze moze ktos go zdoobyl?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f czy to Ty co roku od 4 lat pytasz o to?! :-))) 22.10.06, 19:09 1. najlepsza kupna - bo nie wieesz co tam dodaja przd brama cmentarną! 2. tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=40145449&a=40217745 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: czy to Ty co roku od 4 lat pytasz o to?! :-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.06, 19:32 si to ja;p Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: pańska skórka 22.10.06, 19:12 echhhhhhhhhhh, moze lepiej nie wiedziec?:) ja tam wole co roku kupic ja pod brama i sie najesc na caly rok nastepny:) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat a i jeszcze 22.10.06, 19:13 moja mamusia od lat twierdzi ze to cukier z budyniem;) ale ja jej nie wierze:) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: a i jeszcze 22.10.06, 19:34 Sluchajcie, a co to za zwyczaj z ta panska skorka? Pochodze ze Szczecina i nie spotkalam sie z czyms takim...Maz z POdkarpacia tez nie slyszal... Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: a i jeszcze 22.10.06, 19:43 duzo osob nie slyszalo,ja z warszawy,a tutaj wszyscy slyszeli;) panska skorka to taki fajny hmm cukierek,ktory wyrywa wszystkie zeby po kolei;) cukier po prostu kolorowany;) pyszna sprawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: pańska skórka 22.10.06, 20:30 Mysle, ze jest to dobrze napowietrzony (ubity profesjonalnym mikserem) syrop cukrowy z barwnikiem. Zastygniety i pokrojony w kawalki. Takie polskie marszmalołs. A w ogole to czemu nie zapytasz baby na cmentarzu? Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate A w ogole to 22.10.06, 20:42 takich fanatycznych wielbicieli panskiej skorki to sa cale klany! "Blagam, podajcie mi przepis na panska skorke, bo rodzice kupili mi tylko 2 kawalki, a to za malo!" - w necie sporo jest takich amatorow. Ciekawe, czy sa to smakosze czy zadni zysku okolocmentarni cukiernicy :) Google wyplulo, ze to syrop cukrowy z sokiem rozanym i maka ziemniaczana, ktorym sie zaparza ubite bialko (ha, bylam dosc blisko). Inne zrodla mowia jeszcze o pektynie - a zamiast soku rozanego niektorzy uzywaja rumu. Tak czy siak - licza sie proporcje. Tak naprawde musialabys sie pewnie zatrudnic u skorczanego przedsiebiorcy (a tylko dwie firmy w Polsce robia prawdziwa skorke), wkradac sie przez pare lat w jego laski i w ten sposob zdobyc recepture. Odpowiedz Link Zgłoś
piani Re: pańska skórka 23.10.06, 00:24 Skuteczny usuwacz wszelkich plomb! Trzeba uwazac ;)))) a i to nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: pańska skórka 23.10.06, 05:50 Przepis sugeruje, ze to moze byc rachatlukum, turecka pychota. Ale pewnosci, oczywiscie, nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink2 Re: pańska skórka 23.10.06, 05:58 Czy to wyglada podobnie? images.search.yahoo.com/search/images?p=turkish+delight&fr=yfp-t-501&toggle=1&cop=mss&ei=UTF-8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: pańska skórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 09:14 nie:) jest biała, albo biało-różowa, twarda "jak cholera" i baardzo ciągnąca. Tak twarda,że chyba ciężko ja pokroić i sprzedawana w nieregularnych kształtem kawałeczkach, jakby odrąbanych. Zawinięta-pojedyncze kawałki, kiedyś w pergamin, teraz- nie wiem/ nie jadam już:) Najbliższa konsystencją jest chyba cukierkom "sugusy" Plomby wyciąga z prędkością światła. W wawie i okolice sprzedawana pod kościołami-kiedys w niedziele, teraz chyba głównie w święta,pod cmentarzami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: pańska skórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 09:19 coś takiego, niestety fotki "odwiniętej" niet pstryk.blog.pl/archiwum/?rok=2003&miesiac=11 Przepisy netowe są do kitu, znajoma próbowła:( Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: pańska skórka 23.10.06, 09:31 nadal zawjaja ja w pergamin. ale wiecie co, to ma swoj urok ze nikt nie wie co to jest:) i jeszcze wiekszy urok ma jezdzenie co roku po zapasy. chociaz na brodnie w kazda sobote i niedziele sprzedaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: pańska skórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 09:37 ile teraz toto kosztuje?:) Odpowiedz Link Zgłoś
judith79 Re: pańska skórka 23.10.06, 10:39 nie, smak panskiej skorki nie ma nie wspolnego z tureckim obrzydlistwami (panska skorke uwielbiam a tych tureckich okropienstw nizanosze, blehhh) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: pańska skórka 23.10.06, 10:00 Czymś w rodzaju pańskiej skórki są gumy mamba. Ale pańska skórka jest twardsza i trudniej rozpuszcza się w ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: pańska skórka 23.10.06, 10:26 1 listopada się zbliża, skórkowy interes będzie zbierał najlepsze żniwa ! :) Już nie mogę się doczekać. Zasadniczo konsumuuję 1-2 sztuki na rok, właśnie w okolicach 1 listopada. Smak dzieciństwa, smak tajemnicy, najstarsi górale nie wiedzą, jaki jest skład tej mordoklejki :)) Swoją drogą, czy poza Warszawą jeszcze gdzieś sprzedają pańską skórkę, czy to domena wyłacznie naszych cmentarzy ? :D PS Kosztuje chyba coś koło 1 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: pańska skórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 10:35 i rzecz zakazana-bo nie wiadomo z czego i w jakich warunkach wytwarzana. Rodzice się krzywili(...dzieści lat temu), jak kupowałam za "swoją kasę" Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: pańska skórka 23.10.06, 11:06 u mnie cala rodzina sie zajadala zawsze:) tyle ze ja z wiekiem tez jakos mam watpliwosci co do warunkow w jakich jest wytwarzana, ale moje lakomstwo zawsze zwycieza;> Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: pańska skórka 23.10.06, 11:16 Chyba tylko "Waszych" cmentarzy, bo jak pisalam powyzej, ani Pomorze Zachodni, ani Podkarpacie nie slyszalo... Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: pańska skórka 23.10.06, 11:19 bo to chyba zboczenie mazowsza:) tak jak i zupa z grzybow-panienek :) w innych regionach nikt nigdy o tym nic nie slyszal;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzbieta Re: pańska skórka IP: 62.233.130.* 23.10.06, 11:22 Przeżyłam ponad 50 lat w Lublinie,ale nigdy nie jadlam,nie widzialam,nawet nie słyszałam o tym smakołyku :-D Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: pańska skórka 24.10.06, 00:06 Ja dzieki obsesji higenicznej mojego Ojca jadlam panska skorke po raz pierwszy majac lat 17. Przyjaciel mi kupil, bo nie wierzyl, ze mozna mieszkac tyle lat kolo cmentarza brodnowskiego i nigdy nie sprobowac. Od tego pierwszego razu jestem wierna fanka :) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: pańska skórka 23.10.06, 11:34 ilekobietamalat napisała: > bo to chyba zboczenie mazowsza:) tak jak i zupa z grzybow-panienek :) w innych > regionach nikt nigdy o tym nic nie slyszal;> O przepraszam, nie wiem gdzie się uchowałam (Warszawa od pokoleń) ale ja o zupie z grzybów-panienek w życiu nie słyszałam, nawet o takich grzybach w ogóle ! (?) :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: pańska skórka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 11:45 panienki ew. czubki-takie muchomory jadalne, nie odważyłam się zjeść. nazwy sa chyba z mazowsza, ale zbierane są i gdzie indziej chyba, pod jaką nazwą pojęcia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: pańska skórka 23.10.06, 11:51 moj dziadek warszawiak jak najbardziej uwielbial zupe z panienek.. i wiekszosc ludzi ktorzy twierdza ze jedli i ze jedza,a z ktorymi mialam przyjemnosc dyskutowac na ten temat sa z mazowsza;) ale oczywiscie wyjakti tez sa;) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Panienki 23.10.06, 11:54 Gość portalu: g napisał(a): > panienki ew. czubki-takie muchomory jadalne, nie odważyłam się zjeść. > nazwy sa chyba z mazowsza, ale zbierane są i gdzie indziej chyba, pod jaką > nazwą pojęcia nie mam. Teraz coś mi się kojarzy, nazwa faktycznie jakby znana, ale o tej zupie serio nei słyszałam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Panienki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 12:38 panienki na 100% www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_fulva.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Pańska skórka i inne IP: *.enterpol.pl 24.10.06, 12:40 U mnie nie ma pańskiej skórki ale za to są tony szczypek. To też taki rodzaj słodkiego cukierka.I też pod cmentarzami i na różnych wiejskich odpustach.Ale smak niezapomniany.Tak jak lizaków - czerwonych kogutków które malowały na karminowo usta i język a były z kolorowego cukru. Ech,wspomnienia dzieciństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzbieta Re: Pańska skórka i inne IP: 62.233.130.* 25.10.06, 00:18 Taak ...szczypki w pastelowych kolorach i czerwone kogutki-lizaki (po 0,50 gr) to tez moje dziecinstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanianka Re: Pańska skórka i inne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 09:42 a u nas są rury :) takie ciacho pieszone niegdyś na rurze od pieca kuchennego, a teraz nie mam pojęcia jak. Składniki: woda, mąka, karmel - smak trochę podobny do kolorowych pierniczków jarmarcznych. Zawsze na 1.11. przed cmentarzem i w Boze Cialo na procesji.za 1-2 zł. pycha.... zawsze zjadam ze 3 sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś