Dodaj do ulubionych

zamiast wina

IP: *.lnet.pl 19.11.06, 08:00
U mnie w domu nie pija się alkoholu. W wielu potrawach w przepisie jest wino. Co można dodać zamiast niego, bo zużyłabym tylko tyle co do potrawy a reszta by się zmarnowała...
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: zamiast wina 19.11.06, 08:18
      Do potraw możesz wino zamrażać w mniejszych pojemnikach. W trakcie obróbki
      cieplnej alkohol całkowicie odparowuje. Nie ma zamiennika dla wina. To już
      lepiej całkowicie z niego zrezygnować.
      • qubraq Re: zamiast wina 19.11.06, 11:03
        ba_nita napisał:

> Nie ma zamiennika dla wina. To już lepiej całkowicie z niego zrezygnować.

A spróbuj to co ja dodaje - zakwas buraczany (zamiast wina stołowego) ale
        faktycznie niealkoholowego zamiennika wina deserowego chyba nie ma...chociaż
        może... jakbysmy tak pokukali to może coś by się znalazło jakies sosy ojster,
        czy ja wiem...może Łuster rozcieńczony odrobina sosu sojowego ciemnego z Shitake
        plus troche konfitury żurawinowej... no nie wiem trzeba by spróbować... :))
        Miałem kiedyś taki chiński sos BBQ troche podobny do Marmite, był znakomity do
        bigosu... a propos - widziałeś Knura nowy "sos śliwkowy"?

• mrgodot Re: zamiast wina 19.11.06, 20:08
          W samolotach podają wina w małych buteleczkach - coś ok. 0,2. Może przy okazji
          jakiejś podróży ...
          Albo sprezentuj butelkę wina pijącym sąsiadom, a potem w razie potrzeby wpadnij
          pozyczyć jedną lampkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka