jolana2 22.11.06, 23:08 Czy ktoś wie coś o przetwarzaniu kapusty pekińskiej na gorąco?Mam na ogrodzie trochę zapasów tego warzywka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alicja Re: kapusta pekińska IP: *.chello.pl 22.11.06, 23:25 Ja kiedyś zrobiłam zimą tak, jak się robi młodą kapustę włoską. Wyszła pyszna!!! Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
jolana2 Re: kapusta pekińska 22.11.06, 23:28 Gość portalu: Alicja napisał(a): > Ja kiedyś zrobiłam zimą tak, jak się robi młodą kapustę włoską. Wyszła pyszna!! > ! > Gorąco polecam! Na zasmażce? A możnaby do słoików i...zapasteryzować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorna Kapusta pekińska a la szpinak IP: *.lublin.enterpol.pl 23.11.06, 08:57 Liście z 3-4 kapust ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić,drobno pokroić. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę.Rozprowadzić mlekiem.Rozmieszać aby nie było grudek. Dodać do posiekanej kapusty. Osobno rozbełtać 1-2 jajka,wlać do garnka z kapustą i mieszając potrzymać jeszcze na ogniu.Wycisnąć 3-4 ząbki czosnku.Wymieszać. Można jeść na zimno i ciepło.Można mrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Kapusta pekińska a la szpinak 23.11.06, 13:15 Ja kroję pekińska w drobne paski. Płuczę , solę. Wrzucam na patelnie niezbyt rozgrzaną albo do garnka z odrobina oleju. Podsmażam i mieszam z cebulą. Jak pusci troche swojego soku to dodaje inne warzywa, chętnie papryke i pieczarki. duszę jeszcze z 10 minut. Można dolać trochę wody, bulionu w proszku, przypraw, koncentratu pomidorowego albo pomidorów i zrobić sos pomidorowy. Np. smażę mielone w drobnych kawalkach z czosnkiem, muszkatem, papryka słodka, pieprzem i na gorącej patelni. Jak juz jest gotowe dorzucam do garnka z kapusta i papryka. Zalewam pomidorami, dodaje przyprawy do smaku. Dusze z 10 minut i wychodzi dużo jedzenia. Do tego makaron albo ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś