Dodaj do ulubionych

kapusta pekińska

22.11.06, 23:08
Czy ktoś wie coś o przetwarzaniu kapusty pekińskiej na gorąco?Mam na ogrodzie
trochę zapasów tego warzywka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Alicja Re: kapusta pekińska IP: *.chello.pl 22.11.06, 23:25
      Ja kiedyś zrobiłam zimą tak, jak się robi młodą kapustę włoską. Wyszła pyszna!!!
      Gorąco polecam!
      • jolana2 Re: kapusta pekińska 22.11.06, 23:28
        Gość portalu: Alicja napisał(a):

> Ja kiedyś zrobiłam zimą tak, jak się robi młodą kapustę włoską. Wyszła pyszna!!
        > !
        > Gorąco polecam!

Na zasmażce? A możnaby do słoików i...zapasteryzować?
        • Gość: Dorna Kapusta pekińska a la szpinak IP: *.lublin.enterpol.pl 23.11.06, 08:57
          Liście z 3-4 kapust ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
          Odcedzić,drobno pokroić.
          Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę.Rozprowadzić mlekiem.Rozmieszać aby
          nie było grudek.
          Dodać do posiekanej kapusty.
          Osobno rozbełtać 1-2 jajka,wlać do garnka z kapustą i mieszając potrzymać
          jeszcze na ogniu.Wycisnąć 3-4 ząbki czosnku.Wymieszać.
          Można jeść na zimno i ciepło.Można mrozić.
          • karmin-cynober Re: Kapusta pekińska a la szpinak 23.11.06, 13:15
            Ja kroję pekińska w drobne paski. Płuczę , solę. Wrzucam na patelnie niezbyt
            rozgrzaną albo do garnka z odrobina oleju. Podsmażam i mieszam z cebulą. Jak
            pusci troche swojego soku to dodaje inne warzywa, chętnie papryke i pieczarki.
            duszę jeszcze z 10 minut. Można dolać trochę wody, bulionu w proszku, przypraw,
            koncentratu pomidorowego albo pomidorów i zrobić sos pomidorowy. Np. smażę
            mielone w drobnych kawalkach z czosnkiem, muszkatem, papryka słodka, pieprzem i
            na gorącej patelni. Jak juz jest gotowe dorzucam do garnka z kapusta i papryka.
            Zalewam pomidorami, dodaje przyprawy do smaku. Dusze z 10 minut i wychodzi dużo
            jedzenia. Do tego makaron albo ziemniaki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka