Dodaj do ulubionych

danie wigilijne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 18:55
witam
chciałabym zrobić pyszne danie na Wigilię, aby móć zawieśc do teściowej.
bardzo proszę podajcie jakieś przepisy , aby danie to zrobiło furrore wśród
gości. Proszę o sprawdzony przepis
z góry dziękuję ania
Obserwuj wątek
    • Gość: tradycja Re: danie wigilijne IP: *.globalconnect.pl 05.12.06, 18:58
      Furorę? Danie wigilijne?
      Wigilia i jej potrawy to przede wszystkim tradycja. Jemy coś, czego nie znosimy
      i potrawy, na które czekamy cały rok.
      To jest niezależne od wyznania;)
      Ot, tradycja:)
      • jacek1f wigilia to zawsze to samo, tylko najlepsze... 05.12.06, 19:20
        nie rozumiem Twego postu, chyba że prowokacyjka kolejna gościnna?
        Wtedy to sie nada - znów dla teściów:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=53383241
        A poważnie - zrób grzybową na dwa razy wiekszej ilości prawdziwków...
        Albo zrób kapustę z grzybami wigiljna ale duszona przez 5 dni po trochu...
      • illiterate Re: danie wigilijne 05.12.06, 19:30
        E tam.
        Tradycja - fradycja. Do zupy grzybowej mozna dodac winne jablko, kapuste postna
        zrobic z korzeniami, kompot z suszu inkrustowac pomaranczami, a piernik oblac
        mietowym lukrem. Tradycja jest dla ludzi, a nie ludzie dla tradycji, precz z
        wykrochmalonym kolnierzykiem kulinarnego niewolnictwa bo-u-nas-to-zawsze-co-
        roku-to-samo-tak-samo.
        • qubraq Re: danie wigilijne 05.12.06, 20:08
          illiterate napisała:

> E tam. Tradycja - fradycja.
          > Tradycja jest dla ludzi, a nie ludzie dla tradycji, precz z
          > wykrochmalonym kolnierzykiem kulinarnego niewolnictwa bo-u-nas-to-zawsze-co-
          > roku-to-samo-tak-samo.

Illi, Ania też tak mysli ale tu chodzi o usmiech na twarzy ŚWIEKRY! Rozumiesz
          to?
          Andrzej :))
          • Gość: ania Re: danie wigilijne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 23:00
            qubraq masz rację, chcę zrobic takie danie, aby teściowa była w szoku. ona
            zbytdobrze nie gotuje, wię zwykłe danie,podane pięknie na talerzu to dla niej
            tez coś nowego. często robie potrawy i ciasta z GP, i jak JEJ zaserwuje to ona
            uwaza mnie za mistrza w kuchni, mimo mojego młodego wieku
            dziękuję wszystkim za pomoc
            • ampolion Re: danie wigilijne 05.12.06, 23:34
              W świątecznym duchu, znokałtować kulinarnie teściową - o to chodzi?
              • jacek1f kapusta wigilijna 06.12.06, 07:47
                kapustę kupujesz po sprawdzeniue - próbowaniu! Nie sałątkową, tylko kwaszona po
                staremu, bez octu!
                Próbuj do skutku, bo większośc oszukuje i zakwwasza octem.

Mozesz w kamionce ją dokwasić - ugniatasz co kupiłaś i trzymasz pod talerzykiem
                3-5 dni.

Zalewasz na noc suszone grzyby (50 g) i 2 (slownie dwie) ślwiki wedzone
                wrzątkiem i zostawiasz.
                Kapuste przecinasz/szatkujesz lekko nożem i do gara. Podlewasz ją wodą spod
                grzybów, dodajesz też grzyby. Doprawiasz liściem laurowym dużym, albo dwoma
                (nie krusz - potem wyjmiesz), pieprzem czarnym w ziarnach 6-8, 3-4 ziela
                angielskie.
                Teraz zagotowujesz i na małym ogniu pyrka - mieszaj często. Po 2-3 godzinach
                stop. I tak przez kilka dni.
                Zrobi sie ciemna i gładka, i bedzie taaaak pachnieć.
                Ostatniego dnia dodajesz dużą łyżkę masła solonego.
                I już.
            • illiterate Re: danie wigilijne 06.12.06, 21:16
              Alez wlasnie o to mi chodzi.
              Podam przepis, na wszelki wypadek:
              Zupa grzybowa czysta

1 duży peczek wloszczyzny
              50 g suszonych prawdziwkow/podgrzybkow (ja daje wiecej, bo uwielbiam)
              pol winnego jablka (obranego)
              swiezo mielony czarny pieprz

Przygotuj wywar z wloszczyzny, wyjmij warzywa. Goracym bulionem zalej umyte
              grzyby, gotuj do miekkosci. W osobnym garnuszku udus jablko na papke (jesli sie
              nie rozpadlo, to nalej troche zupy i zmiksuj dokladnie. Dosmacz zupe i dodaj
              pare lyzeczek jablkowego przecieru - moze tyle wystarczy, moze trzeba bedzie
              dodac wiecej, wszystko zalezy od jablka. Zupa pyszna jest w wersji prostej, ja
              jednak sprawe komplikuje, bo czesc grzybow wyjmuje i miksuje na krem, i dodaje
              pare garsci ugotowanego pecaku (jesli postoi w zupie przez noc, zmienia kolor i
              nabiera szlachetnego, zlotego odcienia). Zupy nie wolno paprac smietana.

Calosc brzmi kontrowersyjnie, ale jest niebywale pyszna. Jablko nadaje zupie
              glebi i 'dzikosci', chociaz czuc tylko jego posmak i nie da sie domyslic, co
              jest w tej zupie innego.
            • e_katt Re: danie wigilijne 07.12.06, 14:16
              Gość portalu: ania napisał(a):

> chcę zrobic takie danie, aby teściowa była w szoku

Daleko i długo szukać nie musisz: wymieszaj kapustę z grzybami i barszcz z
              uszkami na przykład. Będzie i tradycyjnie, i niekonwencjonalnie. Gwarantuję: nie
              tylko teściowa będzie w szoku :P
    • Gość: ania do jacka1f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 23:14
      bardzo prosze podaj mi dokładny przepis na kapustę z grzybami
    • nisar Hit wigilijny to u nas ryba w zalewie. 06.12.06, 09:24
      Nie mylić z rybą po grecku, bo to nie to, a duuuuużo lepsze.
      Płaty mintaja usmażyć normalnie.
      Cebulę (wagowo tyle co ryby) pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju (ma być
      chrupiąca), zdjąć z ognia. Posolić, popieprzyć, posłodzić, dodać dużo (!) gałki
      muszkatołowej i przecier pomidorowy. Tak przygotowana cebula na ciepło ma "gębę
      w tył wykręcać", tzn. ma mieć b. zdecydowany smak. Co do ilośći przecieru -
      zalewa ma mieć ciemnoczerwony kolor, nie może być blada.
      Rybę podgrzewasz na maśle, ciepłą układasz na półmisku, na nią nakładasz ciepłą
      zalewę, tak by przykryć rybę.
      Studzisz i ładujesz do lodówki.
      Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak na pewno porządnie się wystudzi.
      Pyyyyychaaaaa!!!!!
      Półmisek możesz przybrać natką, kolorystycznie też jest super. Trzeba tylko
      uważać przy przewożeniu - zafarbowany pomidorami olej kiepsko się spiera :)))
      • jagoda85 Re: Hit wigilijny to u nas ryba w zalewie. 06.12.06, 13:26
        Czy dobrze zrozumiałam, że ta cała zalewa, to tylko cebula i przecier
        pomidorowy, plus przyprawy?
        • nisar Re: Hit wigilijny to u nas ryba w zalewie. 06.12.06, 14:14
          Dokładnie tak.
          Miodzio.
          • jagoda85 Re: Hit wigilijny to u nas ryba w zalewie. 06.12.06, 20:52
            Dzięki. Pozdrawiam.
    • fettinia Re: danie wigilijne 06.12.06, 14:47
      ale napisz czy cos slodkiego-np makowki?Albo danie glowne np pierogi przerozne:)
    • Gość: ? Jaki przepis? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 18:29
      ?
      • Gość: AnkaKw Re: Jaki przepis? IP: *.lublin.enterpol.pl 07.12.06, 13:04
        U mnie przebojem jest mój wigilijny barszcz.Domownicy jeszcze po świętach chcą
        taki jeść.
        Trzeba namoczyć i ugotować grzyby suszone.Grzyby wykorzystuję do uszek a wywar z
        grzybów na barszcz.Dodaję do niego koncentrat barszczu( tak,tak,koncentrat a nie
        gotuję buraków).Dodaję sól,pieprz i dosładzam łyżką miodu.Na koniec wyciskam do
        tego 4-5 ząbków czosnku.To się musi " przegryżć" przez 3-4 godziny.Barszcz
        wychodzi pyszny.
        • Gość: ania Re: Jaki przepis? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 21:44
          dziękuję wszystkim za wspaniałe przepisy,
          pozdrawiam ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka