Dodaj do ulubionych

Ważne - Jak długo wytrzyma taki likier??? :-(

11.12.06, 14:07
Chciałabym zroboć w podchoinkowym prezencie domowego Baileysa i likier
czekoladowy wg. tego przepisu:

1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
rozpuścić na parze w
1 szkl.przecedzonego mocnego naparu kawy(minimum 4 łyżeczki kawy + 3 łyżeczki
cukru. wystudzić.
dodać 1/2 litra śmietany 18%, dobrze wymieszać.
wlać 1 szkl. spirytusu.

Moja zasadnicza wątpliwość: Czy termin ważnośći tych smakołyków jest równy
terminowi przydatności użytej do produkcji śmietany? Czy też może alkohol
jakoś go wydłuża?

Obserwuj wątek
    • jacek1f DB stoi miesiąc bez problemu. (jesli da radę... 11.12.06, 14:19
      dostać...) W lodówce pewnie dłużej.
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: DB stoi miesiąc bez problemu. (jesli da radę. 11.12.06, 14:23
        A ten likier? Jak myślisz? Dostanie go babcia, więc nie może być skuchy :-)
        • jacek1f mysle, ze alkohol konserwuje ;-))) 11.12.06, 14:30
          a powaznie to proponuje zrobic i wlac dla Babci w mniejsza butelkę i nakazac
          spozywanie regularne. Żeby nie odstawila i nie zapomniala, a potem ... a nuż
          sie cos stanie...

Z Baylasem mlecznym - tym naszym stąd na mleku z puszki gotowanym, to nbym sie
          nie bal w ogóle. Wiem, ze miesiac i dluzej spoko.
          Ale sama śmietana..? Dodaj na butelce, że data spozycia to ..20 dni:-)
          • b_a_l_b_i_n_k_a Re: mysle, ze alkohol konserwuje ;-))) 11.12.06, 14:37
            Eee tam 20 :-) Napiszę, że do spożycia na miejscu :-)
    • ba_nita Re: U mnie z bardzo podobnego przepisu 11.12.06, 14:34
      wytrzymało do zużycia około 2 miesięcy.
      • jacek1f O! masz konkret. Ale i tak daj Babci mniej.:-) n/t 11.12.06, 14:37
    • jarek_zielona_pietruszka Re:U mnie jajeczny na śmietanie wytrzymał już 11.12.06, 15:49
      miesiąc w lodówce. zrobił się tylko bardzo gęsty.:) Ja robiłem na śmietanie
      łaciatej.:)
      • ba_nita Re:U mnie bazą było mleko skondensowane.n/t 11.12.06, 15:52

• illiterate Re: Ważne - Jak długo wytrzyma taki likier??? :-( 11.12.06, 16:03
      Przechowuje w lodowce Bajleja na smietance UHTej z zeszlej Wigilii - i ciagle
      nadaje sie do picia. Na spirytusie byl rozcienczanym wodka.

(Dzieki za przepis - wyglada swietnie!)
      • jacek1f Illiterate...łojezu! A Ty co.. AA? 11.12.06, 16:06
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Illiterate...łojezu! A Ty co.. AA? 11.12.06, 16:17
          Jak tyle sobie poleżakował to może jakiegoś dodatkowego kopa daje :-D?
          • jacek1f ale Babcia bedzie miała frajde;-)) n/t 11.12.06, 16:20
        • illiterate Re: Illiterate...łojezu! A Ty co.. AA? 11.12.06, 16:24
          Nie, tylko to byl prezent dla kogos, kto sie nie zglosil, potem wyjechal,
          butelczyna stala i stala - nie powiem, kusila, ale nie ruszylam. A w tym roku
          zrobie nowa i tak, ale najpierw musze ja oproznic ;)
    • illiterate Re: Ważne - Jak długo wytrzyma taki likier??? :-( 13.12.06, 23:19
      Zrobilam likier czekoladowy z przepisu, ktory podalas (jeszcze raz dzieki!).
      Dopapralam oprocz kawy troche cynamonu, zeby calosc miala lekki korzenny skręt.
      Po namysle i degustacji stwierdzam, ze - i tak zacny - zyskalby sporo, jesli
      skladalby sie z jednej czekolady gorzkiej wiecej.
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Ważne - Jak długo wytrzyma taki likier??? :-( 14.12.06, 12:57
        To moze zastapić tę mleczną gorzką?
        Ja nie robiłam jeszcze tego likieru, więc Twoje doświadczenia są dla mnie
        niezwykle cenne :-))
        • illiterate Re: Ważne - Jak długo wytrzyma taki likier??? :-( 14.12.06, 12:59
          Likier powinien miec intensywny smak. Te dwie czekolady sie w smietance i
          spirytusie za bardzo rozpuscily. Polecialabym po calosci i dala trzy gorzkie -
          w koncu mleczna to to samo, co gorzka, tyle ze z wieksza iloscia smietanki, a
          tej w przepisie mnostwo.
          • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Ważne - Jak długo wytrzyma taki likier??? :-( 14.12.06, 13:19
            I tym tropem pójdę :-)
            Produkcja w ten weekend:-)
    • klara551 Re: Ważne - Jak długo wytrzyma taki likier??? :-( 14.12.06, 14:20
      Hej! Ten likier ma około 30% alkoholu,wie nie moze zbyt długo stać.Im wyższe
      stężenie alkoholu,tym mniejsza szansa na rozwój bakterii,wiec chyba twój należy
      wypić w ciagu 2-3 tygodni/przechowujac niedopity w lodówce/
      • illiterate Re: Ważne - Jak długo wytrzyma taki likier??? :-( 15.12.06, 12:16
        Jak to sie oblicza, skad wiadomo jaki bedzie okres przydatnosci do spozycia?
        Bardzo bym chciala wiedziec. Trzymalam resztki zeszlorocznej produkcji
        (fałszywego bejleja na skondensowanym mleku) w lodowce rowno rok. Milo dojrzal
        i nie powoduje sensacji zoladkowych. Czy to dlatego, ze byl na mleku a nie
        smietanie? Uzywam uhatej, ktora jest tak samo pasteryzowana, jak mleko w
        puszce - czy to ma jakies znaczenie dla zywotnosci likieru?
    • nisar Balbinka! 15.12.06, 09:33
      Narobiłaś mi smaku na ten likier jako prezent i planuję uruchomić produkcję w
      weekend.
      Mam w związku z tym pytanka:
      - ile Ci wyszło tego likieru z podanych proporcji? Bo tak liczę że powinno być
      około litra płynu???
      - gdzie nabyłaś buteleczki coby go wlać?
      - i co w końcu zdecydowałaś z tą czekoladą, mleczna-gorzka, dwie gorzkie, trzy
      gorzkie? zmieniałaś jeszcze jakieś proporcje?

Czekam na odpowiedź baaaardzo niecierpliwie...
      • nisar I jeszcze!!!! 15.12.06, 09:35
        ta śmietana to rozumiem taka słodka, płynna? Wew kartoniku?
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: I jeszcze!!!! 15.12.06, 10:11
          Ja tam nic nie wiem :-)))

Moja produkcja jeszcze nie ruszyła :-) i nigdy wcześniej nie robiłam tego
          likieru. Tak BTW przepis też nie jest mojego autorstwa tylko znaleziony :-)
          Za działania zaczepne zamierzam zabrać sie przed świętami, bo likier będzie
          prezentem dla babci.
          Ja bedę dodawać śmietanę z kubeczka no i jedną czekoladę gorzką więcej, bo
          illiterate juz robiła ten likier i powiedziała, że jej zdaniem zdecydowanie
          poprawi to smak.
          • b_a_l_b_i_n_k_a A propos butelek 15.12.06, 10:15
            W IKEI sprzedają takie jak do dawnej oranżady z kapslem. Wybrałam się
            specjalnie na Targówek, kupiłam, i na przystanku reklamówka zleciała mi z
            ławki :-))).

Teraz znów jestem bez butelek :-(
            • nisar Re: A propos butelek 15.12.06, 10:35
              O matko! No to już naprawdę szał.

Pisząc "z kubeczka" masz na myśli taką gęstą, lekko kwaskową śmietanę? Wydaje
              mi się że to nie może być tak. Kogo by tu...
              • b_a_l_b_i_n_k_a Re: A propos butelek 15.12.06, 10:45
                No taką. Ale może ta UHT w kartoniku rzeczywiście lepsza, bo ma dłuższy okres
                przydatności. ja chciałam taka świeżą dodawać, to może jednak nie jest
                najlepszy pomysł :-(
                • illiterate Re: A propos butelek 15.12.06, 12:10
                  Balabym sie robic likiery na zwyklej, nie uhatej smietanie. Za duze ryzyko, ze
                  bialko sie pod wplywem alkoholu zsiadzie i zrobi sie ser, albo calosc zepsuje.

Uhata smietana zmieszana z alko troche po pewnym czasie odrobine gestnieje.
            • illiterate Re: A propos butelek 15.12.06, 12:12
              W Decoradorze w Sadyba Best Mall kupilam komplet 4 kolorowych, w roznych
              ksztaltach butelek za 19 zl (poj. ok. 0,3-0,4 l, likier z podanych proporcji
              wypelnil trzy). Byc moze takie same butelki sa w Decoradorze na
              Swietokrzyskiej, trzeba by zadzwonic i spytac - o ile Twoi bliscy kochaja kicz
              tak samo, jak moi :)
    • jarek_zielona_pietruszka Re: jaka śmietana 15.12.06, 11:50
      ja dodaję z kartonika łowicką 12 lub 18% pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka