Gość: kaska IP: *.tele2.pl 02.04.03, 15:44 kupilam dwie ladne i nie wiem co z nimi zrobic. Przejrzalam przepisy na mniammniam, ale cos mi nie pasuja...... Macie jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Annette Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.at.ibm.com 02.04.03, 16:09 Moja teściowa rozbija je tłuczkiem, soli, pieprzy, panieruje i smaży jak schabowe. Pyszne! Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.tele2.pl 02.04.03, 16:11 Gość portalu: Annette napisał(a): > Moja teściowa rozbija je tłuczkiem, soli, pieprzy, panieruje i smaży jak > schabowe. Pyszne! > Pozdrawiam, > A. No mzona i tak....Ale nigdy wczesniej ich nie kupowalam i szkoda mi na schabowe;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.tele2.pl 02.04.03, 16:09 chyba zrobie to: Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym Składniki: polędwiczki wieprzowe - 750g, miód - 100g, ¶mietana 30% - 100ml, musztarda - 80g, zielony pieprz, oliwa z oliwek. Marynata: wino białe - 200ml, musztarda - 50g, miód - 50g, sól, pieprz, tymianek, oliwa z oliwek. Polędwiczki marynujemy około 12 godzin. Następnie smażymy je na patelni, dodajemy musztardę i miód, chwilę dusimy i dodajemy ¶mietanę, doprawiamy do smaku. Gotujemy do momentu, aż sos będzie miał odpowiedni± konsystencję. T Odpowiedz Link Zgłoś
kaczanka Re: poledwiczki wieprzowe 02.04.03, 16:15 Też kiedyś miałam zgryz. W końcu obsmazyłam je na patelni, załałm odrobiną płynu i udusiłam z jakimś ziołem (tyminek, zioła prowansalskie). Były pyszne!! Podałam na obiad teściom!! A ostatnio dusiłam z pieczarkami!! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.tele2.pl 02.04.03, 16:23 kaczanka napisała: > Też kiedyś miałam zgryz. W końcu obsmazyłam je na patelni, załałm odrobiną > płynu i udusiłam z jakimś ziołem (tyminek, zioła prowansalskie). > Były pyszne!! Podałam na obiad teściom!! > A ostatnio dusiłam z pieczarkami!! W calosci je dusilas czy pokroilas na plastry???? Czyli tak: obsmazyc je, dodac wode, ziola, dusic i pieczarki dodac tez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczanka Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.dom.waw.wp / 10.10.131.* 03.04.03, 17:47 W całości!! Potem, przed podaniem na plastry!! Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: poledwiczki wieprzowe 02.04.03, 17:08 Ostatnio robiłam polędwiczki tak: Obrałam je z tłuszczyku, błonek itd., pokroiłam w plastry o grubości ok. 1 cm, włożyłam do miseczki, obsypałam suszonym rozmarynem, świeżo zmielonym pieprzem i polałam łyżeczką sosu sojowego. Miskę z polędwiczkami trzeba szczelnie opakować i włożyć do lodówki na kilka godzin. W międzyczasie można przygotować sos grzybowy - ostatnio był z mrożonych borowików i suszonych podgrzybków. Podgrzybki namoczyć, kiedy zmiękną wylać wodę. Borowiki pokroić w plastry i poddusić z cebulką na maśle. Dodać podgrzybki - wszystko dusić razem przez jakieś 20 min. pod przykryciem. Zalać śmietaną (18-22%), dodać soli i pieprzu. Odstawić. Polędwiczki podsmażyć na łyżce oliwy (na dużym ogniu) i zalać sosem grzybowym. Dusić wszystko razem około 10-12 minut. Bardzo dobre były :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kocik_76 Re: poledwiczki wieprzowe 03.04.03, 10:38 Popieram pomysl z grzybami - ostatnio robilam "takie cos" z mrozonymi podgrzybkami duszonymi z cebula, a nastepnie zalanymi smietana. Poezja! A do tego ziolowe kopytka (z koperkiem, natka i swieza bazylia) - idealnie nadaja sie do taplania w tym cudnym sosiku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Ziołowe kopytka 03.04.03, 18:45 Przepis poproszę! Bardzo proszę! Pięknie proszę :-) PS. Wyobraziłam sobie takie połączenie i zadziałał syndrom psa Pawłowa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.tele2.pl 02.04.03, 20:15 w koncu zrobilam tak: podsmazylam je, a nastepnie poddusilam z duza iloscia czosnku, ziol prowansalskich. Przelozylam do zaro i polalam sosem z pieczarek uduszonych. No i gotowe;-) Pokroje dopiero na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: poledwiczki wieprzowe 03.04.03, 02:19 sa pyszne krotko smazone ( jak steki wolowe) z cebula i odrobina czosnku. kroje je w grube plastry, lekko przetracam koncem noza, na patelni sole i pieprze, gdy juz sa na drugiej stronie i dochodza wrzucam dwie cebule w piorkach. wazne- duza patelnia, bardzo mocny ogien, 10 minut i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin racja, aniutek! IP: 144.134.77.* 03.04.03, 10:32 mieso bardzo delikatne, jesli pokroic cienko, 5 min smazenia wystarczy. Nie straci na soczystosci. Zbijanie tluczkiem, to nie urazajac, barbarzynstwo, sluzy ono bowiem do "delikacenia" miesa. Poledwica jest delikatna sama w sobie.. wiec po co..? to tak jakby do przedniego czerwonego wina (jakim sie wlasnie delektuje) gorzalki przedniej dodac - obie/a swietne w odpowiednim miejscu i czasie... a do rzeczy: Znakomite z wszelakimi chinskimi sosami. Najpierw skropic jasnym sojowym, oproszyc ziemniaczana, wrzucic na goracy tluszcz obsmazyc (2 min), dorzucic cebule pokrojona w piorka, troche zmielonej chili (albo sambal oelek) szczypte cukru pare kropli sezamowego (oleju) posmazyc mieszajac przez nastepne 2 minuty, dodac sos ostrygowy,podsmazyc, podawac z ryzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.tele2.pl 03.04.03, 14:47 ja je podsmazylam w calosci, po czym udusilam z czosnkiem i ziolami i sa pyszne. Sos z grzybow opcjonalnie, bo za dobre sa, zeby je ejszcze czyms polewac;-) Dzieki za porady!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.at.ibm.com 03.04.03, 15:05 A znalazłam coś takiego - wygląda nieźle (tylko ta natka na końcu mi jakoś nie konweniuje): Gorąca wieprzowina w piwie /porcja na 6 osób/ 1 kg polędwiczek wieprzowych, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, 1 strąk czerwonej papryki, 1/2 szklanki oleju 1 1/2 szklanki piwa, sól, liść laurowy, natka pietruszki, przyprawy Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć, posolić. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę, pomidory bez skórki, piwo i inne przyprawy. Naczynie przykryć, dusić potrawę około 1 godziny, przyprawić, posypać drobno posiekaną natką. Pozdrawiam! A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: poledwiczki wieprzowe IP: *.tele2.pl 03.04.03, 15:07 a ja znalazlam takie (tez brzmi fajnie):4 małe polędwiczki wieprzowe 1 łyżka jasnego miodu 3 łyżki musztardy sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1/2 szkl miodu pitnego 1/2 szklanki kremówki Sposób przygotowania: W misce wymieszać 2 łyżki musztardy i miód. Mięso osolić i popieprzyć, przełożyć do miski i dokładnie wysmarować musztard±. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, smażyć mięso aż się zrumieni (krótko na mocnym ogniu). Do mięsa wlać miód pitny, dusić aż w połowie wyparuje (około 10 minut). Mięso wyci±gn±ć, trzymać w cieple. Do sosu dodać 1 łyżkę musztardy i ¶mietankę, gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Mięso pokroić na plastry i podawać z sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowicznka Re: poledwiczki wieprzowe IP: trupek:* / 192.168.1.* 03.04.03, 15:47 Gość portalu: kaska napisał(a): > kupilam dwie ladne i nie wiem co z nimi zrobic. Przejrzalam przepisy na > mniammniam, ale cos mi nie pasuja...... Macie jakies pomysly? Nadziewam polędwiczki (robiąc w nich otwory palcami ) mieszanką składającą się z drobno posiekanej cebuli ,rodzynek ,orzechów włoskich i żółtego sera . Związuje je nitką ,aby to wszystko nie wyleciało i po obsmażeniu ich duszę pod przykryciem . Po sprawdzeniu czy sa miękkie ,można podawać . Odpowiedz Link Zgłoś