Dodaj do ulubionych

Przystawki na imprezę pomóżcie

08.03.23, 22:17
Czeka mnie impreza na ok. 20 osób. Starszyzna ("tradycyjnie" żywiąca się) i młodszyzna.
Obiad chyba podam klasyczny, choć mnie skręca na samą myśl, czyli rosół, schabowe, coś jeszcze z mięs bym chciała, ale nie wiem co.
No i przekąski chcę zrobić, bo impreza z rodzaju nasiadówek, czyli parę godzin przy stole. Na szczęście ja będę mogła sobie pobiegać między salonem a kuchniąsmile
Co podać? Myślałam o galarecie, jeszcze nie zdecydowałam czy wieprzowej czy drobiowej, zrobionej w małych foremkach, o faszerowanych jajkach, chodzą też za mną rolsy (tylko nie wiem z czym), co jeszcze?
Podajcie jakieś propozycje proszęsmile
Obserwuj wątek
    • elstilo Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:32
      Na pewno njakas sałatka, fajne są też babeczki wytrawne. Jakieś różne zawijance z ciasta francuskiego. I hitem u nas na każdej imprezie są kanapki ale muszą być takie nastarane z różnymi fajnymi warzywami, sosami, szczypiorkiem.
      • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:46
        Nigdy nie robiłam wytrawnych babeczek, podasz przepis?
        • elstilo Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:06
          Ja tez nie ale wielokrotnie jadłam i niektóre są naprawdę super. W necie pewnie jest pełno przepisów
        • iwles Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 07:08

Ja nie elstilo, ale podam, jak przygotowywałam u koleżanki, pomagajac jej ogarnąć dużą imprezę:
          Foremki kupione gotowe (mini babeczki wytrawne, slone, nie slodkie). Wypełnić czym się chce, np. pasta rybna, sałatką jarzynowa, pasta jajeczą itp.
          Bardzo ładnie, kolorowo wyglądają.
        • 35wcieniu Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:36
          Normalne muffinki tylko na słono, przepisów jest od groma i do środka dajesz co lubisz i wedle uznania, ser, warzywa, pieczarki, kurczaka czy cokolwiek jadają goście.
        • tilijka123 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 09:10
          Czasem w sklepach są gotowe wytrawne korpusy babeczek (chyba z ciasta kruchego). Wtedy tylko musisz dorobić nadzienie.
          Nie korzystałam nigdy więc nie wiem jak ze smakiem i jakością.
          • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 09:14
            O rany, wiem o co chodzi. Wczoraj chyba było już za późno, bo mnie zupełnie zaćmiło. Dziękismile
    • pepsi.only Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:32
      Rolsy, to chodzi ci o tortille z serkiem kremowym i łososiem, pokrojone na małe porcyjki- to klasyk

Kup foremki babeczek (wytrawne) i nadziej pasta jajeczną lub pieczarki z jajkami, udekoruj listkiem koperku.

Może sałatka capresse- pomidor z mozarellą i bazylią?

Możesz przygotować też salaterki z gotowcami:
      śledzie 2 różne rodzaje, np w sosie śmietanowym i po kaszubsku. Rolmopsy ze słoika. Pieczarki w occie. Korniszony. Czosnek lub cebulki konserwowe. Papryczki czereśniowe nadziewane serkiem ( w Biedronce) .
      To jest 7 salaterek wink i fajny wypełniacz stołu wink
      • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:41
        Ja proponuję wariant sałatki caprese: szaszłyki caprese, dla 20 osób jeszcze da się przygotować: mała kulka mozzarellą, pomidor koktajlowy, liście bazylii, ciemne oliwki mogą być

Poza tym rzeczywiście przy posiadówce zrobiłabym sobie zapas ciasta francuskiego (z masła!!!) I opracowała warianty; gruszki, ser pleśniowy, figi w syropie i ser kozi, szpinak z fetą, pieczarki i żółty ser, pesto. Ostatnio w ramach wykorzystania kończących się kabanosów i mozzarelli zrobilam: czerwone pesto, mozzarellą, pokrojone drobno kabanosy i trochę żółtego sera. Wyszło fajnie.
        Druga opcja to grzanki z serami i konfitury do tego (żurawiną, figa, chutney śliwkowy).
        Zaletą jest taka, że jak widzisz, że posiadowka trwa to wychodzisz do kuchni na kilka minut, przygotowujesz i po 20 minutach donosisz ciepłe na stół, dorabiasz i dzięki temu nikt głodny nie będzie.
        • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:49
          daniela34 napisała:

> Ja proponuję wariant sałatki caprese: szaszłyki caprese, dla 20 osób jeszcze da
          > się przygotować: mała kulka mozzarellą, pomidor koktajlowy, liście bazylii, ci
          > emne oliwki mogą być
          >
          > Poza tym rzeczywiście przy posiadówce zrobiłabym sobie zapas ciasta francuskieg
          > o (z masła!!!) I opracowała warianty; gruszki, ser pleśniowy, figi w syropie i
          > ser kozi, szpinak z fetą, pieczarki i żółty ser, pesto.

A mogę prosić łopatologicznie? Co z czym itd?
          Ze wstydem przyznaję, że nigdy tego nie robiłamsmile

Ostatnio w ramach wykor
          > zystania kończących się kabanosów i mozzarelli zrobilam: czerwone pesto, mozzar
          > ellą, pokrojone drobno kabanosy i trochę żółtego sera. Wyszło fajnie.

To nadzienie do ciasta francuskiego?

> Druga opcja to grzanki z serami i konfitury do tego (żurawiną, figa, chutney śl
          > iwkowy).
          > Zaletą jest taka, że jak widzisz, że posiadowka trwa to wychodzisz do kuchni na
          > kilka minut, przygotowujesz i po 20 minutach donosisz ciepłe na stół, dorabias
          > z i dzięki temu nikt głodny nie będzie.
          • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:02
            Dobra. Będzie łopatologicznie tylko dlugo.

Bierzesz babo czarno kurę, czyli blat ciasta francuskiego. Smarujesz jajkiem, tniesz w kwadraty. Na każdy kwadrat kładziesz plasterek gruszki, trochę sera plesniowego i posiekanych orzechów. Albo plasterek figi z syropu (czasem 2), trochę sera koziego i orzechów, albo pesto czerwone, plasterek salami i tartej mozzarellą plus kilka kawałków pokrojonych oliwek.
            Albo: przed imprezą smazszys- szpinak z czosnkiem i cebulą (ew.jeszczw boczek), studzisz, dodajesz fetę, doprawiasz. Ciasto tniesz w niewielkie kwadraty na każdy farsz i sklejasz trójkąty, smarujesz jajkiem, posypujesz np. sezamem i pieczesz. Albo : blat ciasta snarujesz zielonym pesto, posypujes- tartymi serami, przykrywasz kolejnym, dociskasz walkiem, smarujesz jajkiem i tniesz w takie paski.
            Albo; smażysz pieczarki z cebulą, studzisz, blat ciasta smarujes- sosem pomidorowym, na to pieczarki, na to zioła prowansalskie, zwijasz roladę- smarujesz jajkiem i tniesz na "kromki". Albo tak jak ja ostatnjo; blat posmarowałam pesto czerwonym, na to rozsypałam kabanosy pokrojobd, na to starłam mozzarellę, trochę żółtego sera, zwinęłam roladki i jak wyżej
            Ciasto piecze się w 200 stopniach ok.20 minut. Zdjęcia pogladowe
            • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:38
              Super! Dziękuję!kiss
          • jednoraz0w0 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 03:47
            pade napisała:

> A mogę prosić łopatologicznie? Co z czym itd?
            > Ze wstydem przyznaję, że nigdy tego nie robiłamsmile
            >
            To weże idź na łatwiznę i kup paszteciki z ciasta francuskiego w dobrej cukierni, może być ewentualnie z barszczem do popicia, przecież nie musisz wszystkiego sama robić, przystawki możesz odpuścić.
            • extereso Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:51
              To jest świetny pomysł. Według mnie, najlepsze paszteciki robią tarciarnie, tyle że drogo wychodzi.
          • 35wcieniu Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:38
            Ciasto francuskie to ciasto francuskie. Można z czymkolwiek i wedle uznania.
        • szczypawka100 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:15
          Przez Ciebie robię grzanki po 23.
          • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:46
            Zawsze sprowadzałam ludzi na złą drogę z wielką przyjemnością!
            • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:58
              Właśnie wróciłam z kuchni z kanapką...zdecydowanie jedzenie co trzy dni nie jest planem na dziś.
            • szczypawka100 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:38
              Bezlitosny kamień i statuja
              • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 06:29
                😁
      • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:45
        pepsi.only napisała:

> Rolsy, to chodzi ci o tortille z serkiem kremowym i łososiem, pokrojone na małe
        > porcyjki- to klasyk

Klasyk dla młodszyznysmile
        Z jakim serkiem? I z czym można jeszcze zrobić te rolsy?

>
        > Kup foremki babeczek (wytrawne) i nadziej pasta jajeczną lub pieczarki z jajka
        > mi, udekoruj listkiem koperku.

O, fajne, dziękismile
        >
        > Może sałatka capresse- pomidor z mozarellą i bazylią?

Sałatki też będą.
        >
        > Możesz przygotować też salaterki z gotowcami:
        > śledzie 2 różne rodzaje, np w sosie śmietanowym i po kaszubsku. Rolmopsy ze sło
        > ika. Pieczarki w occie. Korniszony. Czosnek lub cebulki konserwowe. Papryczki c
        > zereśniowe nadziewane serkiem ( w Biedronce) .
        > To jest 7 salaterek wink i fajny wypełniacz stołu wink
        >
        Z gotowców będą też różne sery, kabanosy i oliwki, bo ja je lubięsmile Dobrze, że mi przypomniałaś o pieczarkach i papryczkach.
        • pepsi.only Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:51
          smile gotowce są fajne, bo zapełnią stół, jak jest taki wybór to każdy znajdzie coś co lubi " na ząb"
          • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:52
            dokładniesmile
        • szczypawka100 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:42
          Rolsy: z serkiem chrzanowym+ łosoś+ koperek; babeczki wytrawne np.z farszem jak do uszek
          • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:51
            No właśnie takich rolsów nie chcę, bo są za bardzo oklepane. A z figą czy gruszką, jak zaproponowała Daniela, u nikogo nie jadłamsmile
            • szczypawka100 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:58
              Z figą i gruszką było francuskie.
              • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 09:15
                Jasne, masz rację.
    • gryzelda71 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:38
      Ciasto francuskie w małe kwadraty, w środek kulka mozzarelli, posmarować jajkiem rozkloconym posypać czarnukszką, do pieca.
    • pepsi.only Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:48
      A kiedy impreza?
      Bo widzisz, teraz co innego- raczej postawiłabym na ciepłe /cięższe/ przystawki,
      np. tarta z cukinią i serem feta, jak sałatka to makaronowa,
      ale za trochę, jak zrobi się cieplej, to fajniejsze będą sałaty
      np grecka, czy nawet zwykły mix sałat z vinegretem.
      • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:51
        W następną sobotę.
        Będzie obiad, sałatki, przystawki, ciasta, tort i ... żureksmile
        • pepsi.only Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 22:59
          Sporo tego! smile głodni od Ciebie nie wyjdą, to pewne smile
          ( To moim zdaniem sałatka grecka nie będzie pasować, lepiej coś konkretnego)
          • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:40
            Jedna będzie tradycyjna, czyli jarzynowa, druga lekka, z sałat i co mi tam w ręce wpadnie.
            Też myślę, że głodni nie wyjdąsmile
    • bene_gesserit Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:09
      Schabowe na 20 osób? Bez obrazy, oszalałaś??

Tymbaliki to świetny pomysł, można zrobić z przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym, będzie wytwornie smile
      Jeśli masz czas, poszukaj mrożonego groszku Bonduelle 'na parze' - jest już ugotowany, można wrzucić zamrożony do galaretek, zsiądą się szybciej (poza tym jest pyszny i delikatny).

Poza tym:
      genialna (i mało pracochłonna) jest dynia zapiekana z serem pleśniowym z posypką z prażonych orzechów włoskich (plastry dyni -takiej w kształcie gruszki, z Biedry - nie trzeba obierać), posypane kruszonym serem pleśniowym w rodzaju Lazura, zapieczone. Na wydaniu posypujesz natką i prażonymi grubo siekanymi orzechami włoskimi. Nie znam nikogo, kto by nie mruczał z rozkoszy, jak to je, poza tym fajnie wygląda.

Faszerowane duże pieczarki (można np pastą z jajek, cebulki i ostrego sera żółtego), na wierzch. Żeby był efekt, pieczarki muszą być młode i równej wielkości. Na wydaniu gałązki świeżęgo koperku.

Mini-bliny (klasyczne albo z groszku zielonego) z łososiem albo sałatką łososiową z kaparami, cytryną, śmietaną i szczypiorkiem.

Pieczeń (coś w rodzaju pasztetu) z pieczarek i orzechów.

Nieśmiertelna tarta z czymkolwiek (porowa z brie, nieśmiertelna ze szpinakiem, z soczewicą, papryką i boczkiem itd) - żeby było zabawniej i bardziej przekąskowo, możesz ja zrobić w formie z kominkiem, czyli w formie pierścienia.

Generalnie lepiej unikać indywidualnych porcji, bo z tym więcej roboty i lepiej się nastawić na coś, co można przygotować dzień wcześniej. Przy schabowych na 20 osób uchetasz się do imentu i zamiast perfumami, będziesz wonieć panierką i smalczykiem - a chyba nie o to chodzi.
      • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:43
        Obiad musi byćsmile
        A schabowe miałam zamiar usmażyć wcześniej i podgrzać w piekarniku. To samo zrobiłabym z udkami.
        No bo co innego mogę podać na obiad? Pieczeń?
        • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:50
          Pieczeń, schab ze śliwką, udka, polędwiczki, gar gulaszu lub wołowina po burgundzku- ale odgrzewane schabowe bym zdecydowanie odpuściła. Roboty huk, a odgrzane stracą cały urok.
          • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:53
            Ja właśnie niżej wołowinę po burgundzku poleciłam 😁
            • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:59
              Macie rację.
            • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:59
              Bo to genialne danie imprezowe, lubi podgrzewanie, wygląda, jakby się stało trzy dni przy kuchence, a zajmuje w porywach do pół godziny- no i nie znam nikogo, kto nie lubi smile
              • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:03
                Genialne. W czasach kiedy byłam samotną lambadziarą rozwiązywało mi to problem: jestem sama jedna i mam 1 parę rąk i muszę podać jednocześnie 10 porcji
                Wnosiłam wazę z wołowiną na stół i sami sobie podawali 😁
                • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:23
                  Wystarczy bagietkę dołożyć i masz pełen obiad- nawet kroić jej nie trzeba, niech sobie sami po francusku odrywają...
                  • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:28
                    kk345 napisała:

> Wystarczy bagietkę dołożyć i masz pełen obiad- nawet kroić jej nie trzeba, niec
                    > h sobie sami po francusku odrywają...

Ehm, jaka bagietka? Mają być ziemniaki, mięsko i surówka!smile
                    • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:32
                      Omawiamy podawanie wołowiny po burgundzku w wykonaniu bezdzietnej lambadziary, jakie ziemniaczki, jaka surówka?

A na poważnie- akurat do boeuf bourguignon surówka niepotrzebna, potrawa ma już w sobie i marchewki, i szalotki, i pieczarki. Chyba nawet Julia Child zalecała podawanie tylko z ziemniakami.
                      • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:46
                        Przecież wiem!big_grin
                        Rany, widzę, że naprawdę brzmię Ci jak początkująca kucharka.
                        "Mają być ziemniaki, mięsko i surówka!" - to zdanie dotyczyło schematów gości, a nie moich wyobrażeń kulinarnych.
                        • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:59
                          Ej, nie dodałam usmieszku ale sądziłam, że wpis o mięsku i lambadziarze jest czytelnym żartem?
      • ewa_2009 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 01:21
        Ta dynia w kształcie gruszki z Biedronki mnie zainteresowała bardzo (serio) - czy możesz podać nazwę lub wkleić zdjęcie?
        • bene_gesserit Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 07:05
          Google; dynia piżmowa.bksztaltbgeuszki, ale nie wielkość. O ile zwykłej dyni nienawidzę, to tę wielbię. O ile jest pieczona.
          • extereso Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:54
            Ja dyni jem bardzo dużo. Ale tę obieram, ale skoro mówisz że nie trzeba... To co potem że skórką, nadaje się do jedzenia, czy po prostu odcinasz na talerzu?
      • black_magic_women Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:25
        bene_gesserit napisała:

> dyni -takiej w kształcie gruszki, z
        > Biedry - nie trzeba obierać),
        >

Hokaido czy innej?
        >
        • black_magic_women Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:25
          Aha, już mam, piżmowa.
    • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:43
      Jeśli starszyzna to klasyka będzie OK. Jeśli zrobisz rosół - to z mięsa z rosołu spokojnie zrobisz galantynkę z kurczaka. Schabowe bym sobie darowała - najlepsze są na świeżo, a jak odgrzewasz to niestety może wyjść podeszwa. Zrób pieczeń z karkówki w sosie i np. pieczone pałki z kurczaka, do tego surówke colesław i marchewkę z groszkiem. Upiecz ziemniaki albo kup gotowe kluski śląskie - bardzo dobre są w biedrze..
      Nie wiem czy rolsy dla seniorów to dobry pomysł ale to Ty ich znasz.
      • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:45
        Rolsy dla młodszych, starsi na pewno zjedzą ze smakiem galaretę i faszerowane jajka/pieczarki.
        Zmartwiłaś mnie tymi schabowymi. Cholerka, mięcho musi być.
        • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:51
          A karkówki w sosie i pieczonych pałek nie zjedzą zamiast schabowego?
          • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:57
            Jeśli podasz pałki to możesz jeszcze tak: pokroić w kostkę spory kawałek boczku, wysmażyć (jesli dużo tłuszczu się wytopi to ten tłuszcz odlać), dorzucić z 4-5 jabłek pokrojonych w kostkę. Podsmazyc tak, żeby jabłka zmiękły ale nie rozpadły się, polać sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i suszoną bazylią. To fajny, smaczny i dzieki cytrynje lekko odświeżający dodatek niezbyt nowomodny dla starszyzny.
            • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:00
              Oj oj.. fajne..
            • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:01
              Podobnie robię pałki.
              Ta wołowina wygląda super, a z pieczeni co byś poleciła? Pamiętam, że kiedyś pisałaś o jakiejś pysznej, zdaje się, że z Annąboleyn rozmawiałyście na ten temat.
              • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:10
                Z pieczeni to przyznam nie pamiętam o czym rozmawiałam. Na pewno jesli nie masz doświadczenia to odpuść sobie wołową. Wieprzowina (starsze pokolenie się na pewno nie zgorszy). Ja wybieram karkówkę zwykle. I zrobiłabym po prostu w rękawie do pieczenia. Zamarynować na noc, wrzucić trochę cebuli, czosnku, podlać płynem ( gorący bulion, woda) I piec. Szczerze mówiąc zrobiłabym ją niezależnie od wołowiny czy innego dania obiadowego. Bo podana na zimno na półmisku będzie genialna na posiadówkę. Wiele razy serwowałam na zimno. Gdyby goście nie zjedli to wrzucisz do zamrażalnika o będziesz miała na kilka obiadów (o co zakład, że po imprezie nie będziesz mogła przez kilka dni patrzeć na gary?)
                • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:19
                  Mam doświadczenie z wołowinąsmile Sęk w tym, że ja gotuję zupełnie inaczej niż rodzina męża, co próbowałam też zaszczepić mężowi, z marnym skutkiem. Owszem, lubię pewne tradycyjne potrawy i je robię, ale ortodoksem nie jestem i potrzebuję urozmaicenia.
                  Jak kiedyś podałam gościom lazanię to zachowywali się tak, jakbym złamała jakieś tabubig_grin
                  Na pewno nie będę mogła patrzeć na garybig_grin a rodzina przez kilka dni będzie jadła kanapki albo naleśniki.
                  • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:25
                    A to jak masz to zrób pieczeń wołową. Śmiało. A kotlety raczej odpuść, bo powiedzenie o odgrzewanym kotlecie nie powstało bez przyczyny 😃
                  • tilijka123 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 09:18
                    Może pieczony udziec indyka? Można na wiele sposobów, np. z ananasem doprawiony tymiankiem, na mrożonych śliwkach węgierkach
        • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:52
          Zrob jakieś "gulaszowe." Np.wołowina po burgundzku jest w miarę "elegancka" zyskuje po podgrzaniu, a starszyzna po prostu usłyszy "wołowina w sosie." Albo pieczeń wieprzową. Te kotlety są ryzykowne.
          • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:01
            >Te kotlety są ryzykowne.
            Szczególnie, ze z pytań pade wynika, ze nie jest super biegłą kucharką...
            • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:05
              A robiłaś kiedyś wołowinę po burgundzku? Upraszczając to jest nasz gulasz tylko z warzywami i winem.. tam nie ma komplikacji mimo że brzmi obco..
              • daniela34 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:14
                Ale kk nie odradza tej wołowiny. Wręcz przeciwnie. Namawia pade na nią. To o braku doświadczenia to raczej dotyczyło odgrzewania kotletów. Może da się to zrobić tak, żeby były smaczne, ale to chyba wymaga ogromnego wyczucia i podejrzewam, że w zamieszanie imprezowym (ciocia Jadzia po rosołku musi natentychmiast wypić herbatkę, wujek Zdzisio prosi o dokładkę makaronu, ok, teraz podać ziemniaczki, tak Tadziu, zaraz doniosę wody, oj kotlety już w formie podeszwy) to niewykonalne.
              • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:22
                Już widzę, ze drzewka nie ogarniasz, ale jakim cudem z zacytowanego zdania o KOTLETACH zrozumiałaś, że odradzam burgundzką, to już rzeczywiście nie pojmuję...
                • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:25
                  Dobra.. poszłam po okulary.. przepraszam.. A o odgrzewaniu kotletów mówię od początku..smile
            • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:05
              A po których pytaniach to wnioskujesz?
              Oczywiście, że nie potrafię ugotować wszystkich dań świata, a ostatni raz smażyłam kotlety dla dwudziestu osób 20 lat temu i to na bieżąco, przed przyjściem gości, dlatego nie wiem jak smakują odgrzewane, bo zawsze jem świeże.
              • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:10
                Nie pisałam przecież do Ciebie.. patrz drzewko...smile Chodziło mi o to, że ludzie demonizują wykonanie niektórych potraw.. a tak naprawdę podobne robią od lat...
                • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:12
                  Ale ja właśnie odpowiedziałam zgodnie z drzewkiem, do Kk345smile
              • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:20
                >A po których pytaniach to wnioskujesz?
                Po tych o przepisy na wytrawne babeczki i na francuskie z nadzieniami...
              • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:21
                >A po których pytaniach to wnioskujesz?
                Po tych o przepisy na wytrawne babeczki i na francuskie z nadzieniami...
                • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:26
                  Ahabig_grin To ja bym inny wniosek wyciągnęła, np. taki, że ktoś rzadko robi imprezy, albo lubi jeść coś zupełnie innego, albo chce sobie pogadać o przepisach.
                  Ale ok, przyjmuję Twoją opinięsmile
                  • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:34
                    No offence- to mój prywatny test na fantazję kulinarną, jeśli ktoś sam komponuje takie rzeczy z tego, co ma pod ręką i nie pyta o przepis np na surówkę. Nie upieram się, ze test jest uniwersalny.
                    • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:41
                      eee, to nie, ja fantazji nie mam, trzymam się przepisu, ewentualnie modyfikuję go, gdy coś mi w nim nie pasuje
                      za to ma moja mama (coś się jej porobiło ostatnimi laty), miesza ze sobą wszystko co jej w ręce wpadnie i jest zdrowe - sęk w tym, że często nie da się tego zjeść
                      a kiedyś świetnie gotowała
                      rodzina moje "wyczyny" chwali, ale może się mnie bojąbig_grin
        • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 08.03.23, 23:59
          Jak chcesz np. coś bardziej oryginalnego - to zrób szaszłyki z kurczaka albo ze schabu (takie przekładane z warzywami) dobre to i podoba się gościom - ale roboty przy tym jest..
          Moim zdaniem impreza na 20 osób rózni się nawet od imprezy na 10 osób. Na upartego te 13 kotletów uklepiesz .. ale 23 to już ręka zaboli (piszę z ewentualną dokładką) o smażeniu w trakcie nie wspomnę..
          • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:06
            Wiem, że się różni, wiemsad Trochę jestem przerażona tym przedsięwzięciem.
            • primula.alpicola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 10:07
              Też by mnie to przeraziło.
              Dałabym sobie spokój z wymyślnymi przystawkami, skoro goście są konserwatywni kulinarnie.
              Niech maja swoje kotlety, ALE- nie smażyłabym sama, tylko zatrudniła kogoś do pomocy, kucharkę jakąś, która Ci posmaży te kotlety i będą prosto z patelni. Dwie osoby szybciej i sprawniej to ogarną i będzie można sobie darować odgrzewane kotlety (bo to nigdy nie jest dobre, ani w życiu, ani na talerzuwink)
          • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:11
            I nie bardzo chcę wyskakiwać z oryginalnością, bo bywam u starszyzny od paru dekad i wiem co jedzą. Na imprezach non stop jest to samo. Te moje przystawki będą nowością, lekka sałatka i żurek. Tego u nich nie ma. Dlatego obiad chciałam podać "tradycyjny", ale jak sobie pomyślę o smażeniu kotletów przed samą imprezą to mnie ciarki przechodzą.
            Muszę skonsultować tę wołowinę i w ogóle gulaszowe, bo u nich zwykle jest "pieczone". Mam nadzieję, że to przejdzie.
            • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:27
              To zrób to gulaszowe czy pieczeń i np. upiecz kurczaka na butelce x 2. Teraz to się zrobiło modne, ale moja mama robiła to w latach 80..
              • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:31
                Pewnie tak zrobię. Dzięki.
              • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:36
                Technicznie ten kurczak na butelce zajmie na długo cały piekarnik (nie będzie miejsca na podgrzanie pieczeni chocby), a dla 20 osób jest wyjątkowo mało wydajny... Przy tej skali imprezy trzeba celować w dania łatwo podzielne i szybkie do odgrzania.
                • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:41
                  Akurat kurczaka można zrobić wcześniej, pociąć i odgrzać w brytfance - na innej półce piekarnika niż będzie odgrzewana pieczeń. To nie chodzi o to żeby robić takie rzeczy w trakcie imprezy - tylko PRZED a w trakcie podgrzać.
                  • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 01:05
                    mandziola napisała:

> Akurat kurczaka można zrobić wcześniej, pociąć i odgrzać w brytfance - na innej
                    > półce piekarnika niż będzie odgrzewana pieczeń. To nie chodzi o to żeby robić
                    > takie rzeczy w trakcie imprezy - tylko PRZED a w trakcie podgrzać.

Skala, skala... Nie wiem, czy robiłaś kiedyś imprezę na 20 osób, ale oszczędność czasu i miejsca jest w tym kluczowa, po co się bawić w całe kurczaki i je ciąć, skoro prościej wyrzucić na blachę udka? Unikanie zbędnej roboty, bo można się zawsze zajechać, ale nie warto...
                    • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 01:10
                      No wyobraź sobie, że przez lata w liceum i na studiach pracowałam w gastronomii.. robiłam imprezy na 150 osób max..czyli te ponad 20 się tam mieści.
                      Stąd roszczę sobie prawo do wypowiadania się w wątkach kulinarnych - bo z racji doświadczenia zawodowego jak i domowego - po prostu się na tym znam.
                      Znam skalę, znam smaki i wiem przy czym ile jest roboty.
                      A Ty zrób kiedyś kurczaka na butelce - potnij i zjedz.. i zobaczymy czy faktycznie nie będzie dla Ciebie różnicy.
                      Ja mam wrażenie, że Ty nie bardzo wiesz o czym mówisz.. ale chcesz koniecznie komuś doj...ać.. Jak widzę wypadło na mnie.
                      • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:55
                        mandziola napisała:

> No wyobraź sobie, że przez lata w liceum i na studiach pracowałam w gastronomii
                        > .. robiłam imprezy na 150 osób max..czyli te ponad 20 się tam mieści.
                        >
                        Niech zgadnę, piekłaś 4 kurczaki dla tych 150 osób? 🤣 Bez odbioru.
                • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:43
                  Mam dual cooka, podgrzewanie czy pieczenie kilku rzeczy na raz nie będzie problemem.
                  Ale całego kurczaka raczej nie zrobię, bo na dwadzieścia kilka osób potrzebowałabym z sześciu, za dużo zabawy.
                  • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:45
                    Hm.. 6 kurczaków na 20 osób gdy robisz inne danie gorące? 2 to jest max.. Ale ja już nie przekonuję do swoich racjismile I tak na pewno będzie super a na koniec zrobisz UFFFsmile
                    • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 00:49
                      mandziola napisała:

> Hm.. 6 kurczaków na 20 osób gdy robisz inne danie gorące? 2 to jest max.. Ale j
                      > a już nie przekonuję do swoich racjismile I tak na pewno będzie super a na koniec
                      > zrobisz UFFFsmile

Nooosmile Dlatego jestem z lekka przerażona, ale mam nadzieję, że będzie fajnie.
                    • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 01:02
                      Z dwóch kurczaków wyjdzie z 6,max 8 kawałków, czyli dobijamy do sałatki na 60 osób z dwóch pomidorów i ogórka 🤣
                      • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 01:15
                        Czy Ty kiedykolwiek porcjowałaś kurczaka?? Z jednego wyjdzie Ci 6 do 8 porcji z dwóch 2 x tyle.. Tylko żeby to wiedzieć to trzeba to zrobić choć raz..
                      • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 01:30
                        Kobieto - piszemy tu wszystkie o tym ,że podaje Pade 2 dania.. jak na drugie danie kurczak x 2 starczy.
                        Po za tym Ty nigdy nie porcjowałaś kurczaka - bo nie wiesz o czym mówisz..z JEDNEGO kurczaka wychodzi 6 do 8 kawałków - a z dwóch 2 x tyle...
                        • kk345 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:57
                          mandziola napisała:

> Kobieto - piszemy tu wszystkie o tym ,że podaje Pade 2 dania.. jak na drugie da
                          > nie kurczak x 2 starczy.
                          > Po za tym Ty nigdy nie porcjowałaś kurczaka - bo nie wiesz o czym mówisz..z JED
                          > NEGO kurczaka wychodzi 6 do 8 kawałków - a z dwóch 2 x tyle...
                          Nie chciałabym być gościem, na którego wypadnie porcja w formie jednego kurzego skrzydełka, ale każdy podejmuje gości, jak potrafi 🤣🤣🤣
                  • iwles Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 07:34
                    pade napisała:

> Mam dual cooka, podgrzewanie czy pieczenie kilku rzeczy na raz nie będzie probl
                    > emem.
                    > Ale całego kurczaka raczej nie zrobię, bo na dwadzieścia kilka osób potrzebował
                    > abym z sześciu, za dużo zabawy.
                    >

Pade, ale nie musisz mieć po 20kilka porcji wszystkiego, jak będzie 15 kurczaka, 15-16 czegoś innego, to naprawdę wystarczy i jeszcze zostanie.
                    Porcji nie robiłabym ogromnych, ale mniejsze.
                    Ja np. Kotlety z piersi kurczaka jeszcze kroje na pół (w wersji dla gości, obiad dla domowników to inna inszosc).
                • mandziola Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 01:34
                  Wybacz, ale jak widać nie ogarnęłam drzewka - to wszystko pod spodem było pisane do Ciebie.. bo nie bardzo wiesz o czym mówisz.. ale pomądrzyć się lubisz..
    • chococaffe Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 06:36
      Ponieważ obiad będzie tradycyjnie "polski" poszłabym tę samą ścieżką. Czyli deska bardzo dobrych polskich serów (chyba wszedzie są teraz dobre sklepy, stoiska na bazarze), żurawina, chutney jabłkowo-gruszkowy. Orzechy wloskie i winogrona (bezpestkowe), najlepiej 2-3 rodzaje. "Smalec" z fasoli, jabłka, cebulki, suszonych pomidorów - z majerankiem. Do tego na prawdę bardzo dobre pieczywo, jasne i ciemne.

Ponieważ obiad jest dość ciężki, do picia oprócz kawy, herbaty proponowałabym miętę - ale nie na zasadzie ziółka dla schorowanej babci, tylko jako pełnoprawny napój gorący, podany w ładnym dzbanku (oczywiscie kwestia podania zależy od tego jak będziesz podawac herbatę)
    • chococaffe Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 06:39
      p.s. zamiast kotletów podałabym coś w sosie, np polędwiczki wieprzowe (w plasterkach) w sosie
    • iwles Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 07:27

Zawijane plasterki szynki, w środku posmarowane serkiem typu Almette (smak dowolny), na to slupek np. papryki, albo ogórka (może być świeżego, może korniszonka) zawinąć.
    • extereso Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 07:31
      Wołowina jest świetna, rzeczywiście. Ją pewno podalabym polędwiczki z kurkami albo kaczki. Tylko tu musiałabyś mieć duży piekarnik, bo na 20 osób to 5-6 kaczek, więc jednak polędwiczki.
    • mariola233 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:42
      A ja polecam pyszną sałatkę
    • alex_vause35 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 08:53
      Z przystawek, jak tradycyjni, to faszerowane jajka.
      Z mięs zrobiłabym schab pieczony plus sos z suszonych śliwek, a jako drugie mięso szaszłyki z trybowanych udzików kurczaka z warzywami, żeby było lżej (oprócz cebuli cukinia, papryka, pomidorki koktajlowe).
      Przewidziałaś coś wege?
      • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 09:20
        Wszyscy są mięsożerni.
    • montechristo4 Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 09:16
      A może schab/cycki kurze z warzywami - pieczarkami i marchewką na górze. Ładnie się zapieka, tworząc skorupkę. Fajnie wygląda i podobno pyszne. Ja nie wiem, bo jestem wege, ale sojowe pod taką pierzynką z warzyw też dobre. Jak chcesz służę przepisem, bo prosty i przygotować można wcześniej wszystko, zapiec i odgrzać
      • pade Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 09:21
        A poproszęsmile
    • mgla_jedwabna Re: Przystawki na imprezę pomóżcie 09.03.23, 09:21
      Kupujesz gotowe ciasto francuskie, rozmrażasz powoli w lodówce, wycinasz kółka, pieczesz, na to nakładasz farsz. Możesz te kółka upiec w foremkach do babeczek.

Mój ulubiony farsz to serek wiejski/twaróg + łosoś wędzony + koperek. Na wierzch czarna oliwka jak wisienka na torcie.

Na ciepło fajne są pieczarki nadziewane gorgonzolą i orzechami włoskimi - nadziewasz kapelusze od strony nóżki i smażysz/ dusisz.

Jeśli będzie wódka, proponuję śledzie z cebulą, z dodatkiem kaparów (a cebula czerwona). Tradycyjne z lekkim twistem.

Proste i szybkie są ćwiartki jajka na twardo zawijane z rzeżuchą i kleksikiem majonezu w szynkę. Takie rolki przewiązuje się źdźbłem szczypiorku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka