Dodaj do ulubionych

Szafran - do czego?

IP: *.vianetworks.com.mx 04.04.03, 08:56
Witam!
Znacie moze jakies ciekawe przepisy z wykorzystaniem szafranu? Jezeli tak,
podzielcie sie nimi ze mna! Z gory dziekuje.
Arek
Obserwuj wątek
    • felicia Re: Szafran - do czego? 04.04.03, 09:53
      Poszukaj nżej, już o tym było. W skrócie: do sosów, wypieków, nawet zwykłemu
      rosołowi nadaje piękny kolor i korzenny posmaczek.
      Miłego gotowania z szafranem:))) A może warto też sięgnąc do wyszukiwarki?
    • mufka Re: Szafran - do czego? 05.04.03, 02:27
      Czesc Arek,
      podam Ci przepis na bulki drozdzowe z szafranem, ktore jak sprobowalam pierwszy
      raz, smakowaly bardzo dziwnie.
      W Szwecji zwane sa "lussekatter" i mozna je kupic tylko w grudniu na Swieto
      Lucji 13 grudnia (swieto swiatla), niedawno wyszperalam przepis i upieklam je
      sobie jednak, bo uwielbiam je do kawy, a do grudnia sie nie doczekam:))))
      Wyszly Pyyyyszne. Przepis jest na 30 bulek i taki podaje nizej, jednak dziele
      wszystko na pol i pieke jednorazowo 15.

      175 g margaryny lub masla
      5 dl mleka
      50 g drozdzy
      0,5 lyzeczki soli
      2 dl cukru
      1 g szafranu
      2 jajka
      garsc rodzynek
      maka ok 8 dl

      rozpusc tluszcz w garnku i wlej mleko- mieszanka ta musi miec temp. ok 38 st,
      wlej troszke do miski, rozkrusz w tym drozdze i wymieszaj dobrze drewniana
      lyzka. Wlej reszte tluszczu z mlekiem. Wsyp reszte skladnikow: sol, cukier,
      szafran, rodzynki,1 jajko. Wymieszaj. Wsypujac stopniowo make, wyrabiaj ciasto
      az bedzie latwo odklejalo sie od brzegow miski. Jezeli nabierzesz lyzka
      drewniana i wyciagniesz do gory, powinno sie urywac z lyzki, a nie lac jak
      miod. Znaczy to, ze jest odpowiednia ilosc maki i gotowe do odstawienia do
      wyrosniecia. Przysyp troche maka, przykryj sciereczka i odstaw do wyrosniecia
      na ok. 30 minut w nieprzewiewne miejsce.
      Potem wyrabiaj reka minutke i przeloz na posypana maka stolnice.
      Rozgniec na plasko. W sumie mozesz formowac bulki ksztaltu polskich drozdzowek,
      jednak podaje Ci link ze zdjeciem szwedzkich lussekatter. Po ulozeniu na
      papierze do pieczenia zostaw do wyrosniecia pod przykryciem ok.3o minut.
      Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piec5-10 minut/ 225-250st.C



      Pozdrawiam i zycze smacznego.

      www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=81947
      trzymane w oryginalnym swieczniku, utrzymuja sie cieple;)

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka