IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 11:14
Chcę na wielkanoc upiec pasztet.Może ktoś z was ma jakiś dobry przepis?

Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: Pasztet IP: *.tele2.pl 10.04.03, 11:22
      dokladnego przepisu nie znam ale pasztet mojej mamy ma te ceche ze nigdy nie
      ejst suchy tylko taki :mokry". Ona go robi z 3 rodzajow mies i wierzch smaruje
      oliwa z oliwek! To chroni przed wysuszeniem!
      • Gość: Maria Re: Pasztet IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 12:07
        Oto przepis na bardzo dobry pasztet.
        30 dag cielęciny, 30 dag wieprzowiny, 30 dag mięsa z drobiu, 30 dag podgardla
        lub boczku, 30 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej, 5 jaj, 2 duże cebule, 5-6
        suszonych grzybów, 1 kajzerka, listek laurowy, po 2-4 ziarenek pieprzu i ziela
        angielskiego, po ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki
        muszkatołowej, łyżka smalću, łyżka tartej bułki, sól, pieprz.
        Umyte grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować. Pokrojone w grubą kostkę
        mięso obsmażyć krótko na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać cebulę pokrojoną
        w grube plastry, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, wywar
        z grzybów. Dusić około dwóch godzin pod przykryciem. Pod koniec duszenia
        dołożyć pokrojoną wątróbkę i dusić jeszcze około 20 minut pod przykryciem. Po
        zdjęciu z ognia wyjąć cebulę, wrzucić do rondla kajzerkę, wystudzić.
        Wystudzone mięso wraz z bułką i wątróbką przepuścić dwukrotnie przez maszynkę.
        Grzybki pokroić w paski i dodać do masy mięsnej. Wbić jaja, dodać sól, mielone
        przyprawy korzenne. Dokładnie wyrobić. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć
        bułką tartą, napełnić masą mięsną do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego
        piekarnika, piec około 40-50 minut na małym ogniu albo ugotować na parze.

P.s. Niektórzy dodają do duszenia mięsa włoszczyznę i później mielą ją razem z
        mięsem. Ja tego nie robię.
        Pozdrawiam i życzę udanych wypieków - Maria
        • Gość: PCh Re: Pasztet IP: 195.94.220.* 11.04.03, 08:10
          Ja nie obsmażam mięsa przed gotowaniem. Po wyjęciu wszystkiego z wywaru gotuję
          go tak długo aż pozostanie sama ciemna galareta. Dodaję ją potem do masy
          pasztetu. Ponadto do tej masy dolewam kieliszek koniaku. Razem z mięsem mielę
          niewielką ilość rodzynek. Bardzo ważne jest aby gałka muszkatołowa była starta
          tuż przed wsypaniem do masy pasztetu.
          • Gość: ckm Re: Pasztet IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 15:06
            Dzięki za przepisy, to będzie mój debiut pasztetowy trzymajcie kciuki.

Pozdrawiam
            • Gość: nutinka Re: Pasztet IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 10:06
              Proszę bardzo, zajrzyj tutaj:

mniammniam.pl/pu.php?u=17&p=208

albo bez pieczenia:

mniammniam.pl/pu.php?u=17&p=62
        • Gość: Karuzelowy ReNo i koniecznie ćwikła z całych buraków! n/txt IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 13.04.03, 02:38

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka