Gość: ckm IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 11:14 Chcę na wielkanoc upiec pasztet.Może ktoś z was ma jakiś dobry przepis? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: Pasztet IP: *.tele2.pl 10.04.03, 11:22 dokladnego przepisu nie znam ale pasztet mojej mamy ma te ceche ze nigdy nie ejst suchy tylko taki :mokry". Ona go robi z 3 rodzajow mies i wierzch smaruje oliwa z oliwek! To chroni przed wysuszeniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Pasztet IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 12:07 Oto przepis na bardzo dobry pasztet. 30 dag cielęciny, 30 dag wieprzowiny, 30 dag mięsa z drobiu, 30 dag podgardla lub boczku, 30 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej, 5 jaj, 2 duże cebule, 5-6 suszonych grzybów, 1 kajzerka, listek laurowy, po 2-4 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, po ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej, łyżka smalću, łyżka tartej bułki, sól, pieprz. Umyte grzyby namoczyć na noc, następnie ugotować. Pokrojone w grubą kostkę mięso obsmażyć krótko na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać cebulę pokrojoną w grube plastry, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, wywar z grzybów. Dusić około dwóch godzin pod przykryciem. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojoną wątróbkę i dusić jeszcze około 20 minut pod przykryciem. Po zdjęciu z ognia wyjąć cebulę, wrzucić do rondla kajzerkę, wystudzić. Wystudzone mięso wraz z bułką i wątróbką przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Grzybki pokroić w paski i dodać do masy mięsnej. Wbić jaja, dodać sól, mielone przyprawy korzenne. Dokładnie wyrobić. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, napełnić masą mięsną do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40-50 minut na małym ogniu albo ugotować na parze. P.s. Niektórzy dodają do duszenia mięsa włoszczyznę i później mielą ją razem z mięsem. Ja tego nie robię. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PCh Re: Pasztet IP: 195.94.220.* 11.04.03, 08:10 Ja nie obsmażam mięsa przed gotowaniem. Po wyjęciu wszystkiego z wywaru gotuję go tak długo aż pozostanie sama ciemna galareta. Dodaję ją potem do masy pasztetu. Ponadto do tej masy dolewam kieliszek koniaku. Razem z mięsem mielę niewielką ilość rodzynek. Bardzo ważne jest aby gałka muszkatołowa była starta tuż przed wsypaniem do masy pasztetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ckm Re: Pasztet IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 15:06 Dzięki za przepisy, to będzie mój debiut pasztetowy trzymajcie kciuki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutinka Re: Pasztet IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 10:06 Proszę bardzo, zajrzyj tutaj: mniammniam.pl/pu.php?u=17&p=208 albo bez pieczenia: mniammniam.pl/pu.php?u=17&p=62 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karuzelowy ReNo i koniecznie ćwikła z całych buraków! n/txt IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 13.04.03, 02:38 Odpowiedz Link Zgłoś