biala27 20.02.07, 12:44 Dziewczyny wymyśliłam sobie na jutro naleśniki ze szpinakiem. Nie przepadam za beszamelem - poleccie jakiś inny fajny sos. Z góry uprzejmie dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lirio Re: Co zamiast beszamelu? 20.02.07, 12:50 Ja nie daję beszamelu. Daję trochę sera żółtego do środka i posypuję żółtym serem. Możesz zrobić sos z serka topionego, albo żółtego. Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: Co zamiast beszamelu? 20.02.07, 12:57 lirio napisała: > Ja nie daję beszamelu. Daję trochę sera żółtego do środka i posypuję żółtym ser > em. w sumie to nie jest zła myśl :)) - zapiec posypane tylko zółtym serem - i o ile mniej pracy :) > Możesz zrobić sos z serka topionego - nietesty M. nie tknie. Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Lirio 20.02.07, 12:59 postanowiłam jeszcze Twoje śledzie po japońsku wypróbowac (na oklicznośc jutrzejszego postu, który staram się zachować :) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Lirio 20.02.07, 13:01 Sledzie po japonsku wg Lirio ja wyprobowalam na okolicznosc jakiegos tam picia wodki ze znajomymi. Jadlam pierwszy raz w zyciu, oni co prawda nie, ale wzdychali z rozkoszy i wspominali z sentymentem, jakie to sledzie po japonsku w knajpach jadali :P Wyszly super! Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: Lirio 20.02.07, 13:03 mazia napisała: > Sledzie po japonsku wg Lirio ja wyprobowalam na okolicznosc jakiegos tam picia > wodki ze znajomymi. Jadlam pierwszy raz w zyciu, oni co prawda nie, ale wzdycha > li z rozkoszy i wspominali z sentymentem, jakie to sledzie po japonsku w knajpa > ch jadali :P > Wyszly super! lepszej rekomendacji mieć już nie mogły te śledzie :) Mam tylko nadzieję, że w osiedlowym sklepiku zostaną jeszcze wmiarę przyzwoite matiasy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Co zamiast beszamelu? 20.02.07, 12:58 Do srodka mozna dac jajco na poltwardo. Na wierzch sos serowy albo pieczarkowy. Tez na bazie beszamelu co prawda, ale bardziej zdecydowane w smaku. Zreszta szpinak swietnie komponuje sie takze z sosem pomidorowym, a jakie wrazenie kolorystyczno-estetyczne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: Co zamiast beszamelu? 20.02.07, 13:01 mazia napisała: > Zreszta szpinak swietnie komponuje sie takze z sosem pomidorowym, a jakie wraze > nie kolorystyczno-estetyczne :))) tak to jeszcze nie próbowałam - ba - ja nawet nie wpadłam na to. Mazia a ten sos to taki jak do pizzy może być (pomidory, zioła i czosnek)? Czy raczej taki gładki zabielany? (coś jak do gołąbków) Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: Co zamiast beszamelu? 20.02.07, 13:11 mazia napisała: > Zdecydowanie jak do pizzy! Dziękuję - jak znam M. to wybierze wariant ser + sos do pizzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Co zamiast beszamelu? 20.02.07, 13:13 > Dziękuję - jak znam M. to wybierze wariant ser + sos do pizzy ;) > Normalne, przeciez prawdziwy z niego mezczyzna :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: Co zamiast beszamelu? 20.02.07, 13:24 Łał ale się wątek rozbudował ;))) Śledzie są fajne, tylko śmietana musi być gęsta czyli 18%, żeby sos nie był zbyt płynny. Proporcji trzymać nie trzeba. Najlepsze są na 2 dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Właśnie 21.02.07, 08:52 zadzwonił do mnie M. - cały w zachwycie na śledziami po japońsku (dostał porcję na drugie śniadanie) - no jak ja wytrzymam jeszcze tyle godzin w pracy? Albo - czemu ja nie naszykowałam takiej porcyjki równiez dla siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: Właśnie 21.02.07, 09:00 mazia napisała: > Cwicz silna wole :) mmhh.. to bedzie naprawdę trudne bo ciekwaość moja jest wielka - z drugiej strony - gdybym zwolniła się z pracy celem udania sie na konsumpcję śledzia po japońsku to czego byłyby to szczyt? ;) Odpowiedz Link Zgłoś