Gość: alamakota IP: *.eranet.pl 28.02.07, 12:03 szukam dobrego przepisu na kapustę (kiszoną0 zasmażaną, keidyś jadłam u znajomych i bardzo mi smakowała:). Niestety na forum nie mogę odszukać. z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: etna Re: kapusta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 12:08 Podstawa to dobra kapusta, tzn.kiszona naturalnie a nie octem. Niestety coraz trudniej o taką. Ja kupuję na targu u sprawdzonej osoby.Ha, dobrze byłoby mieć własną beczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: kapusta 28.02.07, 12:10 a ja mam całą beczkę i kapuchy i ogórków :D kapuste dobzre wypłukać, ugotować potem dodać sasmażkę, gotować, doprawic i bon apetit :D Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kapusta 28.02.07, 13:13 Albo: Kiszoną kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody. Odsączyć wodę. Na patelni rozgrzać smalec ze skawrkami. Dodać kapustę. Smażyć . (az sie usmaży...10 minut?????? - nie wiem, robię na oko). Czasmi można doprawić odrobiną octu winnego i cukru. Taki przepis, jak sie dowiedziałam - to kapusta szmurowana.... Skąd ta nazwa????? Z jakiego regonu???? Chcialabym się dowiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alamakota Re: kapusta IP: *.eranet.pl 28.02.07, 13:16 Wszystkim dziękuję bardzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
mareda33 Re: kapusta 28.02.07, 14:56 A ja natomiast najpierw pokrojoną w kostkę cebulkę razem z boczkiem w kostkę przesmażam, później dodaje kapustę (płukanie w zależności od kwasoty, czasami nie potrzeba). I tak razem dosyć długo tuszę razem. Dodaję cukier, sól, rodzynki sparzone. Następnie dwie łyżki mąki zalewam zimną wodą, mieszam i dolewam do reszty. Gęstnieje i gotowe!! Pychota!! Odpowiedz Link Zgłoś
mazur39 szmurowana pochodzi z niemieckiego 28.02.07, 16:05 schmoren - obsmażyć i w niewielkiej ilości płynu dusić do miękości. np. geschmorter Rotkohl - kapusta "modra" zasmażana ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: szmurowana pochodzi z niemieckiego 01.03.07, 11:35 Dzięki. Czyli kapusta szmurowana pochodzi z terenów dawnego zaboory pruskiego... :) To by się zgadzało. Zam ją od rodziny z Wielkopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: kapusta 28.02.07, 17:11 Jest gdzie indziej: www.google.com/search?hl=en&q=%22kapusta+zasmazana%22&btnG=Search Odpowiedz Link Zgłoś