Gość: Magda IP: *.zetobi.com.pl 26.03.07, 08:45 chodzi mi o przepis na sos chrzanowy do dań miesnych obiadowych,proszę podajcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e._ Re: sos chrzanowy 26.03.07, 09:04 Czyli sos na ciepło? Najprościej zwykły sos biały plus tarty chrzan. Jeśli chrzan ze słoiczka, to trzeba do sosu mniej soli, bo słony bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga Re: sos chrzanowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 09:14 1 szkl rosołu, 3 łyzki utartego chranu (ja biorę 3 łyżki ze słoika), 1 płaska łyżka mąki, sok z cytryny, 3 łyżki smietany, sól, cukier Mąkę wymieszac ze śmietaną, wlać do gotującego się rosołku i zagotować, dodać chrzan i przyprawy, wymieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: sos chrzanowy IP: 212.33.64.* 26.03.07, 10:08 Tak samo tylko mąki więcej :) I ocet zamiast soku z cytryny:) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: sos chrzanowy 26.03.07, 14:04 do wywaru miesnego dodaje chrzan sloiczkowy, zagotowuje czasami, ale bardzo rzadko, podprawiam smietana i maka Odpowiedz Link Zgłoś
sathi1983 Re: sos chrzanowy 26.03.07, 16:28 Jeśli na zimno to mieszam utarty korzeń chrzanu z majoneze, jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: sos chrzanowy 26.03.07, 18:25 Właśnie parę dni temu zachciało mi się. Zrobiłem dwa razy tak, na skróty: Wziąłem parę łyżek sosu serowego do spagetti (alfredo, parmesan itp), dodałem łyżkę sosu z jabłek, dobrą łyżkę chrzanu i podgrzałem. Kapitalny i bardo szybki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alan Re: sos chrzanowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 17:38 my lubimy chrzan wymieszany z żurawiną Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: sos chrzanowy 28.03.07, 17:50 Żurawinowa ćwikła? Bardzo interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
veto12 Re: sos chrzanowy 28.03.07, 21:48 1 łyżke masła topimy i mieszamy z łyżką mąki,rozprowadzamy to szklanką śmietanki słodkiej i dodajemy 4-5 łyżek utartego chrzanu,/jak świeży to skropiony cytryną/Całość gotujemy,podprawiamy surowymżółtkiem/zdjąć z ognia szybko mieszać/solą cukrem.Na koniec dodajemy skórke otartą z cytryny.Można podawać na ciepło i zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: sos chrzanowy 29.03.07, 09:02 A na Wielkanoc sos chrzanowy na zimno - doskonały do jajek, do wędlin, do pieczonych mięs na zimno: dwa-trzy żółtka ugotowane na twardo rozcieramy na gładką masę z chrzanem ze słoika (ile chrzanu - to zależy jaką chcemy osiągnąć "moc"), dodajemy 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany oraz pół łyżeczki cukru. Odpowiedz Link Zgłoś