Gość: balbina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 21:16 Byłam w lesie, widziałam, że się już pojawił. Czy ktoś używa albo wie jak można go fajnie wykorzystać oprócz spożycia z białym serem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kocia_noga Re: czosnek niedźwiedzi 14.04.07, 21:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=58504923&a=58504923 Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: czosnek niedźwiedzi 14.04.07, 21:37 No i jeszcze jedno:wypróbowałam sos (żółtkowo-maślano-winny)niezły do ryby,a pesto pyszne. Na więcej potraw nie starczyło mi listków,bo nie chciałam oskubac całej rośliny,żeby w przyszłym roku kępka była wieksza niż teraz. Gdybym miała las z cz.n. w poblizu,narwałabym tego mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: czosnek niedźwiedzi IP: *.CNet.Gawex.PL 14.04.07, 22:09 W jakich lasach toto rośnie? I kiedy przesadzić na działkę, jesli zlokalizuję? Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: czosnek niedźwiedzi 15.04.07, 01:21 > Gdybym miała las z cz.n. w poblizu,narwałabym tego mnóstwo. W Polsce czosnek niedźwiedzi objęty jest częściową ochroną. "Częściowość" polega zdaje się na tym, że zgodę na zbiór wydaje wojewoda ... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: czosnek niedźwiedzi 15.04.07, 07:58 winoman napisał: > > Gdybym miała las z cz.n. w poblizu,narwałabym tego mnóstwo. > > W Polsce czosnek niedźwiedzi objęty jest częściową ochroną. "Częściowość" > polega zdaje się na tym, że zgodę na zbiór wydaje wojewoda ... > > Pozdrawiam! O cholera, mam nadzieję że nikt mnie nie zakapuje.Przesadziłam małą kępke z lasu do ogródka wiosną i to w porze kwitnienia.Nie zaszkodziło,rozrasta się pieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: czosnek niedźwiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 23:32 piekę z nim ciabattę, bo sie potem tak nie "pachnie" jak po zwkłym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: czosnek niedźwiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 06:59 Zgadza się, czosnek jest pod ochroną i daleka jestem od bagatelizowania takich zakazów, ale myślę, że uskubanie po listku nie zaszkodzi roślinie, a zjada się go tylko w minimalnych ilościach. Kiedyś na wiosennej wycieczce zerwaliśmy po listku w wkładaliśmy do kanapki w chrakterze salary - baardzo dobre, ale rzeczywiście się z lekka wonieje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balbina Re: czosnek niedźwiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 07:05 www.luczaj.com/jadalne.htm#czosnek To link do strony, gdzie dużo informacji o czosnku - autor jest doktorem biologii i specjalistą od dzikich roślin jadalnych. Ale ciekawi mnie przepis na ciabatę, poszukam i spróbuję zrobić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: czosnek niedźwiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 11:07 dobry przepis na ciabattę jest w galerii. Pod koniec wyrabiania dodaję czosnek, niestety zazwyczaj suszony:( Do dostania np. w Bomi, i w dowolnym zielarskim można się upomnieć. Jak nie mają sprowadzą. Na świeży nie trafiłam, musze lepiej się rozglądać w lesie:) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: czosnek niedźwiedzi czyli czeremsza 17.04.07, 00:46 Makłowicz - wędrówka 31 - galicyjski smak kuchnia.mckornik.com/start.php Odpowiedz Link Zgłoś
u.burtowska Re: czosnek niedźwiedzi 18.04.07, 15:25 nie rozumiem dlaczego ochrona czosnku ma sie przejawiać w jego zakazie zbierania. On dopiero wówczas porządnie się rozkrzewia. Mieszkam w Nadbystrzańskim Parku Krajobrazowym, gdzie jego występowanie jest bardzo pospolite. Rośnie mi w lesie i na podwórku, za stodołą i pod kurnikiem. Gotuje go jak szpinak, robię sałatki na świeżo a na zimę mrożę blanszowany. Zawsze nastawiam jedna kamionkę kiszonego i kilka słoików marynowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: czosnek niedźwiedzi 18.04.07, 18:05 u.burtowska napisała: > Mieszkam w Nadbystrzańskim Parku Krajobrazowym, gdzie jego występowanie jest bardzo pospolite. Rośnie mi w lesie i na podwórku, za stodołą i pod kurnikiem. Gotuje go jak szpinak, robię sałatki na świeżo a na zimę mrożę blanszowany. Zawsze nastawiam jedna kamionkę kiszonego i kilka słoików marynowanego. Przyjade do Ciebie po tę czeremszę a w zamian przywioze jakąś nalewkę - jaką chcesz? Tylko gdzie to jest bo "Nadbystrzański Park Krajobrazowy" nie figuruje w Guglach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: czosnek niedźwiedzi IP: 82.139.45.* 18.04.07, 20:24 jak sie robi kiszony czosnek niedzwiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś