wielorybka 18.04.07, 16:13 przyznaję się do wkładania do gorącej wody (ale w woreczku foliowym) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doral2 Re: rozmrażanie mięsa 18.04.07, 19:23 bardzo dobry, ekspresowy sposób :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: rozmrażanie mięsa 18.04.07, 20:04 dobry ale ponoć wyjątkowo niezalecany Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: rozmrażanie mięsa 19.04.07, 11:46 Rozmrażam przez noc, a jak potrzebuję coś na szybko to w mikrofalówce (mam funkcję rozmrażania) Asia mama LENY (27-01-2005) Pierwszy rok życia A Lena ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: rozmrażanie mięsa 19.04.07, 20:33 IMHO mieso rozmrazane w mikro jest ohydne mieso rozmrazane w goracej wodzie jest ohydne jesli nie mam na tyle czasu, by polozyc mieso do lodowki na noc, aby sobie w spokoju odmarzlo, to nie biore zamrozonego miesa wogole :( wole isc do sklepu i kupic swieze Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: rozmrażanie mięsa 19.04.07, 23:24 Mazia - czasem trzeba tak odmrozić :(, zwykle wolę poczekać, aż sobie samo dojdzie Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: rozmrażanie mięsa 19.04.07, 23:32 ano ano w ekstremslnych przypadkach obleci. do codziennego uzytku newer! Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: rozmrażanie mięsa 19.04.07, 23:49 najfajniejsze to swiezo przyniesione ze sklepu, gdzie pan wlasnorecznie tusze rozbiera Odpowiedz Link Zgłoś
biala27 Re: rozmrażanie mięsa 20.04.07, 09:24 mazia napisała: > > jesli nie mam na tyle czasu, by polozyc mieso do lodowki na noc, aby sobie w > spokoju odmarzlo, to nie biore zamrozonego miesa wogole :( > wole isc do sklepu i kupic swieze robię dokładnie tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: rozmrażanie mięsa 20.04.07, 23:42 biala27 napisała: > mazia napisała: > > jesli nie mam na tyle czasu, by polozyc mieso do lodowki na noc, aby sobi > e w spokoju odmarzlo, to nie biore zamrozonego miesa wogole :( > > wole isc do sklepu i kupic swieze > > robię dokładnie tak samo > mądrale, ja nie ruszę mięsa ze sklepu ani marketu, więc jak mój rzeznik ma nieczynne, a dowiem sie o tym dopiero przy okazji zakupów to innej opcji nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: rozmrażanie mięsa 21.04.07, 12:37 W ogóle nie mrożę mięsa, wędlin, ani obiadów. W zamrażalniku mam warzywa, ryby owoce morza (wszystko kupione już w stanie zmrożenia)i tyle:D Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: rozmrażanie mięsa 21.04.07, 21:14 Mrożone ryby są paskudne. Kompletnie tracą swoją strukturę <błeee> Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: rozmrażanie mięsa 21.04.07, 21:25 truscaveczka napisała: > Mrożone ryby są paskudne. Kompletnie tracą swoją strukturę <błeee> Zwłaszcza panierowane paluszki rybne..:DDD Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: rozmrażanie mięsa 22.04.07, 13:36 Nie używam :P Ale serio - dwa pstrągi - jeden zamrożony, drugi przyrządzony od razu - jeden smakował cudnie, drugi zrobił się z lekka rozmemłany. Podobno o ile błony komórkowe w mięsie ssaków wytrzymują napór powstającego lodu, a ich ewentualne pękanie nawet mięsu służy, o tyle w rybie robi się spektakularna katastrofa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 Re: rozmrażanie mięsa 22.04.07, 20:33 mięso mrożone jest ok, nie przeginajcie dziewczyny ;> co ma zrobić biedny człek, gdzie do normalnego sklepu jest jakieś 20 km??? ale za to mrożone ryby - a fuuuuuuuuuuuuj ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiotka_trzpiotka Re: rozmrażanie mięsa 22.04.07, 22:20 ja z opcji mikrofalówkowej a raczej byłam, bo właśnie się cholera zepsuła dobrze, że jeszcze na gwarancji Odpowiedz Link Zgłoś
karolina_w_gazecie Re: rozmrażanie mięsa 23.04.07, 15:01 Mrożonego mięsa używam tylko w opcji ekstremalnej - jak nie mam na czym ugotować zupy a nie mogę wyjść do sklepu. Zresztą nie wiem czy to w ogóle zasługuje na miano mięsa, bo mam na Myśli Awaryjne Kurze Udko, które w powyższym celu trzymam w zamrażalniku :)) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: rozmrażanie mięsa 23.04.07, 22:47 niektóre gatunki mięsa bardzo zyskują po zamrożeniu.. klasyczny przykład takowego to schab.... zająca też się wiesza za oknem w mróz, coby skruszał.... Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: rozmrażanie mięsa 23.04.07, 23:12 Moim zdaniem karp tez jest lepszy, jak sie go zamrozi :) Odpowiedz Link Zgłoś
anetka110 Re: rozmrażanie mięsa 24.04.07, 00:29 Ej no laski!A jak ja raz na dw miesiące kupuje połówke prosiaka to co mam z tym zrobić???????????????Mięsa świeżego staram się nie kupować bo albo w solance zajebistej jest i trzeba to to moczyć dwa dni żeby dało sie zjeść...albo śmierdzące jest(w sobotę kupiłam w tesco kurzęcie nogi z datą ważności do coś 30 kwietnia....jak to otworzyłam to myślałam że padne..:()Czasem kupuje mięcho u rzeźnika ale o konkretnym kawałku np szynki(do upieczenia) mogę zapomnieć...Irlandzki rzeźnik ma wszystko pokrojone na steki albo na gulasz w kawałkach (takich większych) się tutaj nie sprzedaje.....no to co ja mam zrobić??????????????????????????????Skoro mrożone jest bleeeeeeeeeee?:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: rozmrażanie mięsa 24.04.07, 08:47 Anetka - mrożone jest cacy, nie bucz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: rozmrażanie mięsa 24.04.07, 09:14 Przeciez nigdzie nie jest napisane, ze mrozone jest be :) Ja napisalam tylko, ze MI nie smakuje, jak sie rozmraza w wodie albo w mikrofalowce. Mrozone jest cacy, dobrze Doral pisze :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: rozmrażanie mięsa 24.04.07, 11:12 be zmrozonego głod czasem by dopadł aaa czasem wrzucam zamrożone na wrzątek jak dziecku gotuję Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 Anetka! 24.04.07, 15:09 tak jak pisałam: mrożone mięso jest CACY!!! :) kiedyś po ubiciu zwierza wieszano go w całości do chłodni/piwniczki/ziemianki lub zakopywano w ziemi, aby mięso skruszało. teraz się je MROZI i mówię ci to ja, że to stary, polski zwyczaj ;))) a ryby mrożone są dla mnie bleeeee, bo jak to delikatne mięso się rozwłókni i naciągnie wodą to potem wcale smaku nie ma... no ale ja mam np. często latem świeże ryby prosto z połowu - ojciec się bawi wędkami. Mazia, a karpia świeżego spróbuj zrobić z przyprawami i czosneczkiem na grillu, latem, na dworze, zobaczysz, jak smakuje świeży :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Anetka! 24.04.07, 15:39 annasza33 napisała: > > Mazia, a karpia świeżego spróbuj zrobić z przyprawami i czosneczkiem na grillu, > latem, na dworze, zobaczysz, jak smakuje świeży :))) A sprobuje, sprobuje :) Tylko musze sobie gdzies zalatwic, zeby kupic zaraz po polowie a nie w sklepie. Taki sklepowy nie ma sily, nie smakuje mi na swiezo. Az dziwne, ze mnie Doral jeszcze tu nie wyklela za tego karpia mrozenie :PPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Anetka! 24.04.07, 21:37 Maziu złota - mam dwa kilo prawdziwego karpia, własnoręcznie (znaczy mężoręcznie) złowionego, zamrożonego w lodówce :)))))) trzymam na czarną godzinę :)..nawet zazmrożony jest pięćset razy lepszy od tego ze sklepu :) Odpowiedz Link Zgłoś
annasza33 Re: Anetka! 26.04.07, 13:44 mazia napisała: > annasza33 napisała: > > > > > Mazia, a karpia świeżego spróbuj zrobić z przyprawami i czosneczkiem na g > rillu, > > latem, na dworze, zobaczysz, jak smakuje świeży :))) > > A sprobuje, sprobuje :) Tylko musze sobie gdzies zalatwic, zeby kupic zaraz po > polowie a nie w sklepie. Taki sklepowy nie ma sily, nie smakuje mi na swiezo. > > Az dziwne, ze mnie Doral jeszcze tu nie wyklela za tego karpia mrozenie :PPPPP > > no to zapraszam po świeżego karpia do mnie, ale tak bardziej ku latu ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
magswitch Re: rozmrażanie mięsa 25.04.07, 15:06 ielorybka napisała: > przyznaję się do wkładania do gorącej wody (ale w woreczku foliowym) jesli juz musze rozmrazac w wodzie, to zawsze zimnej Odpowiedz Link Zgłoś
mokopi Re: rozmrażanie mięsa 26.04.07, 16:19 Rozmrażam w ciepłej wodzie, mięso wkładam do woreczka. Odpowiedz Link Zgłoś