Dodaj do ulubionych

Jakie Herbaty???

IP: *.acn.pl / 10.71.8.* 21.05.03, 12:21
Chce zapytac smakoszy heraty jaka plecaja herbate na wage i gdzie ja kupuja.
Pzy tej ilosci oferowanych herbat po prostu nie sposob wybrac.
Polecono mi Golden Yunnan - delikatny smak "zwyklej" herbaty.
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: Jakie Herbaty??? 21.05.03, 12:26
      nie uważam się za smakosza herbaty, ale odpowiem: na wagę kupuję przede
      wszystkim herbaty czerwone: pu erh żurawinową, grejpfrutowo-pomarańczową i
      fantazyjną (inne kupowałam tylko raz i wiem, że więcej już nie kupię), z
      czarnych to najchętniej chińską różę - z całymi pączkami róż... Polecam :-))
      a kupuję przede wszystkim na Hali Targowej we Wrocławiu, rzadziej w Five
      o'clock, czy Czas na herbatę...
    • Gość: tangerines Re: Jakie Herbaty??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.03, 15:48
      Polecam herbatę BLUE MOON z Five
      O'clock. Od kilku miesięcy pijam tylko tą.
      Znakomita, aromatyczna, czarna herbata z płatkami bławatka, przed zakupem można
      powąchać, zapach jest czarujący podobnie jak smak.
      Lubię także zwykłą Earl Grey liściastą firmy Posti, kupuję ją w normalnym
      sklepie, jest tania i dobra.
      • karmilla Re: Jakie Herbaty??? 21.05.03, 16:08
        Gość portalu: tangerines napisał(a):

> Polecam herbatę BLUE MOON z Five
        > O'clock. Od kilku miesięcy pijam tylko tą.
        > Znakomita, aromatyczna, czarna herbata z płatkami bławatka, przed zakupem
        można
        >
        > powąchać, zapach jest czarujący podobnie jak smak.
        a coś bliżej - słodki, kwaskowaty, wytrawny...

> Lubię także zwykłą Earl Grey liściastą firmy Posti, kupuję ją w normalnym
        > sklepie, jest tania i dobra. (hihi, prawie jak tanie wino - tak mi się
        skojarzyło ;-))
        z bergamotkowatych to ja wolę ahmeda English tea No 1 czy coś takiego, mniej ma
        bergamotki od earl greya i smakuje wyśmienicie (to dla tych, co wolą mniej
        aromatyzowane herbaty)
        • Gość: tangerines Re: Jakie Herbaty??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.03, 19:22
          Trudno mi opisać zapach Blue Moon. Z tego co zaproponowałaś to raczej słodki.
          • karmilla Re: Jakie Herbaty??? 12.06.03, 13:32
            kupiłam w końcu Blue Moon... zapach a i owszem, bardzo mi sie spodobał (w
            przeciwnym razie bym nie kupowała), natomiast smak raczej mnie nie zachwycił...
            chyba już wolę czarna niearomaryzowane, ostatnio np kupiłam darjeeling
            hypnotic, polecam...
        • momi Re: Jakie Herbaty??? 21.05.03, 19:41
          karmilla napisała:

> Gość portalu: tangerines napisał(a):
          >
          > > Polecam herbatę BLUE MOON z Five
          > > O'clock. Od kilku miesięcy pijam tylko tą.
          > > Znakomita, aromatyczna, czarna herbata z płatkami bławatka, przed zakupem
          > można
          > >
          > > powąchać, zapach jest czarujący podobnie jak smak.
          > a coś bliżej - słodki, kwaskowaty, wytrawny...
          >
          > > Lubię także zwykłą Earl Grey liściastą firmy Posti, kupuję ją w normalnym
          > > sklepie, jest tania i dobra.

(hihi, prawie jak tanie wino - tak mi się
          > skojarzyło ;-))

Posti i Celmar firmują naprawdę dobrą herbatę(ja piję zieloną).A to co
          sprzedawane jest w specjalistycznych sklepach z herbatą jako herbaty smakowe
          woła o pomstę do nieba(najgorsze gatunki herbat są do tego
          przeznaczone).Dawniej w takich sklepach można było kupić naprawdę dobrą
          herbatę , teraz jest to trudniejsze.

• karmilla Re: Jakie Herbaty??? 23.05.03, 08:54
            tak żeby nie było niedomówień, to od razu poweim, że ja wcale nie porównuję
            herbat Posti, Celmar czy jakiejkolwiek innej firmy jakościaoa, ani pod żadnym
            innym względem do taniego wina (którego w ogóle nie pijam), tylko jak
            przeczytałam, że herbata posti jest dobra i tania to mi się skojarzyło stare
            powiedzenie, że tanie wino jest podwójnie dobre, bo dobre i tanie ;-))
    • laws Re: Jakie Herbaty??? 21.05.03, 20:20
      no yunnan to delikatna zwykla herbata nie jest... raczej herbaty indyjskie,
      cejlonskie tudziez afrykanskie. z indyjskich to dla smakoszy herbaty proponuje
      himalajskie, najlepiej z pierwszego zbioru (darjeeling first flush), bardziej
      tradycyjne to np nilgiri ale trzeba trafic naprawde dobra. z kenii zdecydowanie
      zlota, marynin jest zbyt mdla... warto tez zwracac uwage na literkowe ozaczenia
      na herbatkach, mowia duzo o jakosci...

na smakowych sie nie wyznaje wiec nie bede komentowac.

milej herbatki wszystkim zycze,

a.

ps, pil ktos kiedys biala "cesarska perle"?

• wirkkala Re: Jakie Herbaty??? 23.05.03, 09:27
        laws napisała:

> > ps, pil ktos kiedys biala "cesarska perle"?

pił :))
        • laws Re: Jakie Herbaty??? 28.05.03, 16:51
          wirkkala napisała:

> laws napisała:
          >
          > > > ps, pil ktos kiedys biala "cesarska perle"?
          >
          > pił :))

to jak pil to niech cos poopowiada;) przede wszystkim - ile tego wrzucasz na
          filizanke zeby mialo aromat a nie smakowalo jak owocowa guma do zucia?

a.;)
          • wirkkala Re: Jakie Herbaty??? 29.05.03, 15:33
            nieno, wiedziałam że się wpuszczę na minę ;)
            raz w życiu piłam, dostałam trochę od pana w sklepie jako stała klientka
            herbaty było mało bo cena wtedy była zaporowa ( nie wiem czy się zmieniło coś w
            tej materii )a wody chyba za dużo no i ... rozumiesz, cieniutka mi wyszła

a bardzo smakuje mi oolong formosa
            • onlyme Re: Jakie Herbaty??? 29.05.03, 20:13
              Nie wiem czy wiesz, ze ulung (czyli herbata polowicznie sfermentowana) na
              swiatowych rynkach jest uwazana za najdrozsza, a formoza (czyli Tajwan) to
              miejsce gdzie produkuje sie najdrozsza herbate ulung. Osobiscie wole expresso
              od najlepszej herbaty, ale Tajwanska ulung ma cos w sobie.
    • ana_75 Re: Jakie Herbaty??? 21.05.03, 21:42
      Ja pijam Owoce leśne z Five o'clock oraz waniliową z Herbat swiata
      • Gość: jarek Re: Jakie Herbaty??? IP: *.fastres.net 21.05.03, 22:13
        Ja kupuje turecka "Turist" i wydaje mi sie dobra.
        Chcialbym zapytac, czy ktos zauwazyl jak sie wlewa mleko do gorazej herbaty to herbata nie bedzie bardzo slodka, ale jak sie to robi naodwrot to bedzie duzo slodsza,przy tych samych proporcjach.
        • Gość: gogo Re: Jakie Herbaty??? IP: 213.199.194.* 28.05.03, 18:27
          ja czesto popijam sobie herbatke cynamonowa, rumowa, grzane wino- swietnie
          pachnie, i wszystkie sa pyszne.
          pu-erh tez bo bardza ja lubie, pomaranczowa i wisniowa. polecam.
          • Gość: Maria Re: Jakie Herbaty??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.03, 19:05
            Najbardziej lubie herbaty liściaste oryginalne junnan [pakowane w Chinach}:
            zieloną [bardzo zdrowa - rozweselająca], czarną i czerwoną.
            Z herbat smakowych Earl Grey Liptona.
            Maria
        • onlyme Re: Jakie Herbaty??? 29.05.03, 20:05
          Anglicy odkryli to juz dawno temu (niestety nie wiem jak dawno). Wlewanie mleka
          do herbaty to barbarzynstwo. Zreszta u nas tez mowilo sie kiedys: pamietaj
          chemiku mlody, wlewaj zawsze herbate do mleka (zreszta moze cos pomieszalem).
    • Gość: kaska Re: Jakie Herbaty??? IP: *.tele2.pl 29.05.03, 20:18
      ja lubiepo prostu: Liptona z cytryna i z lisciem miety. Ale jasminowa tez jest
      dobra.
      • laws Re: Jakie Herbaty??? 30.05.03, 12:11
        Gość portalu: kaska napisał(a):

> ja lubiepo prostu: Liptona z cytryna i z lisciem miety. Ale jasminowa tez
        jest
        > dobra.

lipton... najgorszy mozliwy koszmar nocny.... przeciez to nie ma nic wspolnego
        z herbat...
        • Gość: Ewa Re: Jakie Herbaty??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 02:50
          Zgadzam się - Lipton to przemysłowa, pozaklasowa ohyda. Kwaśnawa lura, bez
          smaku i aromatu. Uważana za "górną półkę" - co widzę po wizytach u klientów -
          szacownych, średniej wielkości firm. Rozmowa u wysokiego szczebla szefa:
          tradycyjne pytanie o kawę (ponieważ w ogóle nie piję kawy sekretarka podaje
          herbatę) i zawsze ten Lipton! Nawet w postaci czajniczka w wrzątkiem i kasetki
          z torebkami do wyboru! Nigdy nie spotkałam NIC innego.
          To jest przykład skutecznej reklamy. Już stosunkowo lepsza jest "Saga"
          albo "Posti" ale nikt by się nawet nie śmiał porównać do Liptona. Lipton
          nieporównywalnie więcej wydaje i adresuje spoty do młodych, aktywnych zawodowo
          ludzi.
          Po kilku wpadkach przy kupowaniu herbat na wagę (zwietrzały Darjeeling i Assam,
          herbaty smakowe mieszane ze nie wiadomo czego i złej jakości listków) wolę już
          markę Ahmad, choć nie wszystko.
          Pijemy z przyjemnością "English Breakfest Tea" (z czerwonym paskiem) i "Assam"
          (z niebieskim paskiem).
          • laws Re: Jakie Herbaty??? 31.05.03, 13:10

rnglish breakfast jest jeszcze jako taka. ale assam ahmadu jest troche
            sianowaty...

a co do liptona to masz racje, wszyscy podaja go jako elegancka herbate...
            brrr... ja nie lubie kawy wiec zawsze prosze o herbate... ale jak widze ze ktos
            wyjmuje liptona to szybko zmieniam zdanie!

i jeszcze jedno... kiedys moj przyjaciel nie zwracal zadnej uwagi na rodzaj
            herbaty, zapijal sie liptonem i twierdzil ze wszystkie herbaty smakuja tak samo
            a ekspresowe sa po prostu wygodniejsze. ale po kilku wizytach w dobrych
            herbaciarniach lipton z calym pudelkiem wyladawal w koszu...;) i teraz kiedy do
            niego przychodze to pyta mnie: "chcesz darjeelinga z pierwszego zbioru czy moze
            zlota kenie?" ;)

jednak na wszystko mozna sie nawrocic, na dobra herbate tez...;)

a.
    • laws herbatki na forum napoje... 30.05.03, 12:26
      herbata na form napoje:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=524&w=6230650&a=6230650&v=2&strona=0

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=524&w=5076394&a=5076394&v=2&strona=0

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=524&w=4689447&a=4689447
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=524&w=4646233&a=4646233&v=2&strona=0

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=524&w=4539835&a=4539835&v=2&strona=0

• Gość: michalutka Re: Jakie Herbaty??? IP: *.lodz.mm.pl 30.05.03, 19:26

ide sobie zaparzyc pysznego darjeelinga...;)
      • kajazz Re: Jakie Herbaty??? 06.06.03, 16:48
        nie ma jak jasminowa z kwiatkami u pani mojej ulubionej herbaciarki w hali
        targowej we wroclawiu.Poza tym oolong,waniliowa w torebkach Dilmah i lipton ale
        tylko z opuncja.Earl grey tyz:)
        • Gość: hania Re: Jakie Herbaty??? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 06.06.03, 19:41
          przewaznie te "zapachowe" herbaty to ceylonskie podlego gatunku najlepsza
          cejlonska to Ceylon Silvertip Endane
          wedlug mnie musza to byc indyjskie Darjeeling FTGFOPI (Second flush)albo assam
          Luxus FTGFOP
          (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)
          • laws Re: Jakie Herbaty??? 11.06.03, 14:20
            Gość portalu: hania napisał(a):

> przewaznie te "zapachowe" herbaty to ceylonskie podlego gatunku najlepsza
            > cejlonska to Ceylon Silvertip Endane
            > wedlug mnie musza to byc indyjskie Darjeeling FTGFOPI (Second flush)albo assam
            > Luxus FTGFOP
            > (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)

-------------------------

darjeeling - tylko first flush!!!

a.

• Gość: hania Re: Jakie Herbaty??? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 11.06.03, 22:24
              > > wedlug mnie musza to byc indyjskie Darjeeling FTGFOPI (Second flush)albo a
              > ssam
              > > Luxus FTGFOP
              > > (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)
              > darjeeling - tylko first flush!!!
              first flush jest bardzo smaczna wole jednak troszke utemperowana dlatego second
              flush
              generalnie to super herbata a to o czy my mowimy to niuanse :o)
              • laws haniuuuuuu!!!! 14.06.03, 13:24
                jak nawrocic ludzi na herbatke? jak dlugo w watkach o gatunkach dobrej herbaty
                beda sie jeszcze spierac wielbiciele tetley z wielbicielami liptona (niech imie
                jego zostanie zapomniane)?

tak btw... ostatnio kiedy leczylismy sie nad ranem z kumplami po imprezie i
                ktos postanowil zrobic herbatke, na pytanie "jaka chcesz"
                powiedzialam "wszystko jedno" (wydawalo mi sie przynajmniej ze w tym stanie
                jest mi wszystko jedno). dostalam brooke bond czy jak sie to tam zwie. okazalo
                sie ze nie bylo mi wszystko jedno... ;)

jednak darjeeling potrafi uzaleznic;)

a.

• Gość: hania jakich ciasteczek okkruchy........ IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 14.06.03, 16:49
                  nie mam pojecia jak dlugo
                  przeciez to nie herbaty tylko jakies resztki - moze by tak zapytac ludzi
                  ktorych ciastek okruch najbardziej lubia bo to tylko tak mozna porownac.

jeszcze jedna rzecz to WODA pilam herbate wysmienita, ktora okazala sie
                  smierdzacym wstretnym brrrrrr...... W WODZIE BYLO ZA DUZO SKLADNIKOW
                  MINERALNYCH I WAPNIA
                  • laws Re: jakich ciasteczek okkruchy........ 15.06.03, 22:46
                    ostatnio robilismy ze znajomymi "sekcje" zawartosci torebki herbacianej. juz
                    nawet nie pamietam jakiej firmy, ale mniejsza o to. w kazdym razie nawet
                    wielbiciele ekspresowych wymoczkow przyznali ze kurzopodobny proszek w srodku
                    nie jest herbata, ale w najlepszym razie tym co zmieciono z podlogi w suszarni
                    herbaty...;)

a.

ps, a okruchy to najbardziej z ciasta drozdzowego lubie;)
      • Gość: ula SAGA I TETLEY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 22:18
    • wojtow Re: Jakie Herbaty??? 09.06.03, 18:45
      Ja bardzo lubię Tekanne
    • Gość: Ewa Re: Jakie Herbaty??? IP: *.acn.pl 11.06.03, 21:22
      A ja lubię Ahmad Tea - Passion Fruit/ peach. Pyszna. Przyzwyczajam się też do
      Pu-erth. Pozdrawiam
    • Gość: Smilla Re: Jakie Herbaty??? IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 12.06.03, 18:07
      Ja bardzo lubię Earl Grey i Lady Grey (taki earl grey, tyle że jeszcze
      aromatyzowany pomarańczą i czymś tam jeszcze) Twiningsa. Super są też zielone
      herbaty tej firmy (np. jaśminowa lub cytrynowa). Nie wiem, czy są dostepne w
      Polsce, bo ja kupuję w Szwecji. Smacznego :)
      • vesuvio Re: Jakie Herbaty??? 13.06.03, 23:57
        A ja się zakochałam w kaktusowej. Właśnie sobie popijam :)
        • limes1 Re: Jakie Herbaty??? 14.06.03, 18:19
          Kaktusową popieram. Poza tym godne uwagi są Lampa Alladyna, Roiboos karmelowy,
          wspomniany wyżej Blue Moon i wiśnia z rumem - ta musi być lekko osłodzona i
          dlatego jej unikam. Wszystkie mieszanki kupuję w herbaciarni. Jeżeli coś w
          sklepie, to Early Grey albo Grey waniliowy - w żółtozłotej puszce. Reszta
          sklepowej oferty, szczególnie ta z pampersa (torebka do zaparzania) to po
          prostu pomyłka. Poza tym w wielu wypadkach nawet ziołowe herbatki są po prostu
          źle przechowywane. A propos: w stanie wojennym i jeszcze przed nim moja babcia
          wzbogacała zwykłą herbatę madras (bo innej nie było) nagietkiem. Latem siała
          kwiatki, w pełni rozkwitu obrywała płatki, suszyła w cieniu i trzymała w
          słoiku. Zawsze dodawała słuszną szczyptę do czajniczka z esencją lub mniej -
          jeśli parzyła herbatę w filiżance. Niezapomniany smak.... Zawsze się
          mobilizuję, żeby wysiać nagietki na balkonie i zawsze zapominam. Ale
          cierpliwości - jeszcze wypiję herbatę z nagietkiem. Tylko skąd wezmę madrasa
          takiego, jak w stanie wojennym? :)
    • Gość: laura Re: Jakie Herbaty??? IP: *.lodz.mm.pl 17.06.03, 15:20

to wy sie tu kloccie dalej a ja ide sobie zaparzyc kawe ;)))))
      • silverstone "Hiszpanska Mandarynka" 17.06.03, 19:09
        w herbaciarni na Nowym Swiecie... Nie tyle dobrze smakuje, co ma najbardziej
        oszalamiajacy zapach na swiecie... Na herbacianym swiecie :)
    • laws wojna herbaciana 20.06.03, 13:36
      jako ze na forum "napoje" nastal atak herbaciany to na tym forum tez
      przypominamy o najcudowniejszym naparze na swiecie!

a.
      • Gość: piasia herbata wędzona IP: diabel:* 20.06.03, 13:48
        Polecam wszystkim Lapsang Souchong (na wagę, tylko w specjalistycznych).

Na sucho pachnie wędzonym boczkiem i śliwkami, zaparzona wydziela cudowny
        aromat jakby szlachetnego dymu i jesiennych liści. Wspaniała herbata na
        chłodny, deszczowy dzień. Niezrównana ze świeżą drożdżówką domowego wypieku.

Inne ciasta tak z nią nie współbrzmią.

Polecam. Ja spróbowałam raz i się w niej zakochałam. A potem zaczęłam ją dawać
        znajomym, i 90% stało się wiernymi fanami.

A na codzień pijam liściastego Yunnana lub yyyy... granulowany Golden Chariot z
        cytryną (cytryna do Yunnana to zbrodnia, a do Chariota pasuje).
        • limes1 Re: herbata wędzona 22.06.03, 08:19
          Próbowałam, nie przepadam. Używam jej do marynat do żeberek - fakt, nawet
          pieczone w piekarniku przechodzą aromatem wędzenia i mają niepowtarzalny
          zapach. Ja tam nie lubię, żeby z rosenthalowskiej filiżanki zajeżdżało mi
          wedzonym boczkiem :)
    • yasmin2 Re: Jakie Herbaty??? 24.06.03, 09:42
      ZIELONA HERBATKA FOREVER!!!!!!! :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka